SON DAKİKA



Haber > Medya > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

22 Ekim 2023 Pazar - 08:11




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





 
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?
 
TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

BAHÇELİ: "24 SAAT İÇİNDE ATEŞKES SAĞLANAMAZSA TÜRKİYE SÜRATLE DEVREYE GİRMELİ, SORUMLULUĞUNUN GEREĞİ HER NEYSE YAPMALIDIR"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarla ilgili; "Eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki, Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır. Gazze’yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmek bize ecdadımızın mirasıdır" dedi.
 
KARAMOLLAOĞLU'NDAN BAHÇELİ'NİN GAZZE ÇAĞRISINA DESTEK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların sona ermesinde Türkiye'nin rol alması gerektiğini belirten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye; "Sayın Devlet Bahçeli’ye Filistin konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. Tarihimizin, inancımızın ve insanlığımızın gereği olan çağrısını destekliyorum" dedi.
 
DAVUTOĞLU: "SAYIN DEVLET BAHÇELİ'NİN GAZZE VE FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN DİLE GETİRDİĞİ İFADELERİ TAKDİRLE KARŞILIYOR, DESTEKLİYORUM"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Günlerdir algı yönetimi ve provokatif çıkışlar ile Gazze’de yaşanan katliamı perdelemeye çalışanlara rağmen, bu insanlık suçuna dur demek adına atılan her adımı ve yapılan her çağrıyı desteklediğimiz gibi; Sayın Devlet Bahçeli'nin Gazze ve Filistinli kardeşlerimiz için dile getirdiği ifadeleri de takdirle karşılıyor, destekliyorum" açıklamasını yaptı.  
 
ÖZEL: 39 MİLLETVEKİLİNİ CHP'DEN ALIP KİMSEYE VERMEZSİN

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, "Müzakereye dayalı pazarlıklarla, bu partinin evlatlarının hak ettiği sıraları, yüzde 0,1'lik yüzde 0,7'lik partilere verip, 39 milletvekilini CHP'den alıp kimseye vermezsin" dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL'DEN DELEGELERE: ÖNCE CHP SONRA DA İKTİDARI DEĞİŞTİRECEĞİNİZDEN KUŞKUM YOK

CHP'de 38'inci Olağan Kurultay öncesinde Antalya'da partililerle bir araya gelen CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, delegelere seslenerek, “Kulağınıza üfleneni değil de kulağınızla duyduğunuzu, gözünüzle gördüğünüzü yapacağınızdan, gidip de kabine girdiğinde doğrusunu yapacağınızdan, önce CHP sonra da Türkiye'de iktidarı değiştireceğinizden hiç kuşkum yok" dedi.
 
BİNALİ YILDIRIM: EMPERYAL DEVLETLER, BİZİM DE İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ BÖLGEYİ YENİ BİR MÜCADELE ALANINA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250'nci yılı dolayısıyla hazırlanan Arıların 250 Yıllık Hikayesi belgeselinin tanıtım töreni, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde yapıldı. Törene katılan İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu eski Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada, "Şimdi, geldiğimiz noktada bu yaşanan katliam, vahşet Ortadoğu’da yeni bir şer projesinin başlangıcıdır. Emperyal devletler sadece Filistin ve İsrail’le sınırlı olmayan, bizim de içinde bulunduğumuz bölgeyi yeni bir mücadele alanına dönüştürmek istenmekte, dönüştürülecek şartları oluşturmaktadır. İşte bu noktada da Türkiye’ye çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor" dedi.
 
DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ: GAZZE'DE PATLAMA VE SİVİL CAN KAYBINI GÖSTEREN SAHTE VİDEOLAR ÜRETİLDİĞİ İDDİASI DOĞRU DEĞİLDİR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Gazze'de patlama ve sivil can kaybını gösteren sahte videolar üretildiği" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.
 
İNFAZ YASASI ÇIKTI, CEZAEVLERİ BOŞALDI!

Temmuzda çıkartılan yasa düzenlemesiyle cezaevinde bulunanlarının sayısında düşüş yaşandı. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2 Ekim 2023 itibarıyla cezaevi nüfusu 80 bin 415 kişi azalarak 261 bin 82’ye geriledi.
 
İSTANBUL BAROSU'NDAN HSK'YA İLETİLEN “RÜŞVET” DİLEKÇESİ HABERLERİNE ERİŞİM ENGELİ KARARINA İTİRAZ

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç; İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na ilettiği “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını içeren dilekçesine ilişkin haberlere, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan erişim engeli kararına itiraz etti. Erişim engeli kararının kaldırılmasının talep edildiği dilekçede; “Yargıyı doğrudan ilgilendiren meselelere ilişkin olarak haber ve içeriklere ulaşılamaması, ifade özgürlüğünü de ihlal etmektedir” denildi.
 
ARALARINDA ADALET BAKAN YARDIMCISI GÜRLEK'İN DE BULUNDUĞU 35 HÂKİM HAKKINDAKİ ŞİKÂYET İŞLEME KONULMADI

Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan yargı mensupları hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) yapılan şikâyette karar çıktı. Aralarında Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in de bulunduğu 35 hâkim hakkındaki şikâyet işleme konulmadı. Kararı işleme koymayan HSK Birinci Dairesi'nden sorumlu bakan yardımcısı ise Akın Gürlek.
 
NACİ GÖRÜR'DEN VAN DEPREMİ AÇIKLAMASI: 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA BUNLAR NORMAL KARŞILANMALI

Prof. Dr. Naci Görür, Van'da meydana gelen depremle ilgili, “Son 6 Şubat depremlerinden sonra bunlar normal karşılanmalıdır. Bölge görece daha da sıkıştı” açıklamasını yaptı.
 
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN "İKLİM DEĞİŞİKLİNE DAYALI TARIM TAKVİMİ" TALEBİ: ÇİFTÇİLERİN EZBERE EKİM SİSTEMLERİNİN ARTIK DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, çiftçilerin olumsuz iklimsel etkenlere maruz kalmaması için "iklim değişikline dayalı tarım takvimi" uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?

TÜRKİYE'DE ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARI 9 KAT ARTTI


OMD verilerine göre, 2023 Ocak-Eylül döneminde Otomobil satışları %67 artışla 666 bin 890 ve hafif ticari araç satışları %57,2 artarak 190 bin 685 adet oldu. Elektrikli otomobil satışları aynı dönemde %862,8 artarak 39 bin 51 adete ulaştı.
 
BDDK, BİR BANKANIN KURULUŞ İZNİNİ İPTAL ETTİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Kasa Katılım Bankası AŞ'nin yönetmelik ve kanun uyarınca kuruma geçerli faaliyet izni başvuru yapmaması nedeniyle kuruluş izninin iptal edilmesine ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
ET VE SÜT KURUMU'NDAN KIRMIZI 'FİYAT' AÇIKLAMASI: ARTIŞLARINI ÖNLEMEK İÇİN DENGELİ İTHALAT YAPIYORUZ
ET ve Süt Kurumu'nca (ESK), "Kurumumuz kırmızı et piyasalarında manipülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla dengeli bir şekilde piyasa ihtiyacı nispetinde ithalat yapmaktadır" açıklaması yapıldı.
 
ETBİR BAŞKANI 'KIRMIZI ET' ÜRETİMİNDEKİ DÜŞÜŞÜ DEĞERLENDİRDİ: KRİZİN GERİ DÖNÜLEMEZ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEMEDİ

Son yıllarda süt fiyatının belirlenmesinde uygulanan politikaların, ülke içindeki damızlık büyükbaşların kesime gönderilmesini teşvik etmesiyle başlayan kriz bütçe teklifine de yansıdı. Konu hakkında değerlendirme yapan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, "Süt fiyatlarının baskılanmasının yarattığı krizin geri dönülmez olduğu düşünülemedi. Kendi üretimimiz baltalandı." dedi.
 
FED’DEN  PİYASALARA "JEOPOLİTİK GERİLİM" UYARISI: EKONOMİK DURGUNLUK YAŞANABİLİR

ABD Merkez Bankası (Fed), Rusya-Ukrayna Savaşı'yla birlikte Filistin-İsrail Savaşı'nın küresel jeopolitik gerilimleri artırdığına dikkat çekerek, durumun kötüleşmesinin küresel piyasaları geniş çapta olumsuz etkileyebileceği ve hafif bir ekonomik durgunluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.
 
TRENDYOL'DAN GAZZE'YE 10 MİLYON DOLARLIK İNSANİ YARDIM

Trendyol, Gazze'ye 10 milyon dolarlık insani yardım yapacağını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, Trendyol'un "Gazze'de yaşanan insanlık dramından derin üzüntü duyduğu, bölgede kalıcı ateşkes ve barışın bir an önce tesis edilmesini temenni ettiği" kaydedildi.
 
DİSK'TEN VERGİDE ADALET MİTİNGİ; GENEL BAŞKAN ÇERKEZOĞLU: ADALETSİZ VERGİ SİSTEMİYLE KAŞIKLA VERDİKLERİNİ KEPÇEYLE GERİ ALIYORLAR

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Kartal’da Vergide Adalet mitingi düzenledi. Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Gerçek enflasyonun altında kalan ücret artışlarını dahi emekçilere çok gördüler. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergileri artırarak cebimize el uzattılar. KDV gibi dolaylı vergiler bir ülkede ne kadar fazlaysa, o ülkede vergi sistemi o kadar adaletsizdir" dedi.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINDA ÖLENLERİN SAYISI 1756'SI ÇOCUK OLMAK ÜZERE 4 BİN 385'E YÜKSELDİ


İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 1756'sı çocuk 4 bin 385 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.
 
ERDOĞAN'DAN GAZZE İÇİN DİPLOMASI TRAFİĞİ | NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Gazze'ye yönelik diplomasi trafiği sürüyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile görüştü.
 
STOLTENBERG, ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ: SİVİLLERİN KORUNMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK

Stoltenberg, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında sosyal medyada paylaşımda bulundu. Erdoğan ile terörizm ve Orta Doğu'daki durumu ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, "Terörle mücadele edilmesi ve sivillerin korunmasında mutabık kaldık" ifadesini kullandı.
 
ARAP LİDERLER KAHİRE’DE BULUŞTU: “FİLİSTİNLİLERİN İÇ VE DIŞ GÖÇE ZORLANMASI KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

Arap dünyasının liderleri Mısır’ın başkenti Kahire’deki barış zirvesinde bir araya geldi. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti. ABD zirveye Kahire’deki büyükelçiliğinin maslahatgüzarını gönderdi. Arap liderler, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarını kınadı. Ürdün Kralı 2. Abdullah: Filistinlilerin iç ve dış göçe zorlanmasını kesinlikle reddediyoruz. Bu uluslararası hukuka göre bir savaş suçudur ve hepimizin kırmızı çizgisidir."
 
BAKAN FİDAN: YENİ BİR GARANTİ MEKANİZMASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kahire Barış Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bölgede, yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmelidir. Türkiye, bunun için elinden geleni yapmaya hazırdır." dedi.
 
BAKAN KOCA: GAZZELİ BEBEKLER İÇİN SON SAATLER; TÜRKİYE OLARAK HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, enerji, temiz su ve mama eksikliği sağlanmadığı takdirde hayatını kaybedecek Gazzeli bebekler için son saatler olduğuna dikkati çekerek, "Yardımların önünü açması gerekenlerin kalan insanlık duyguları için de son saatler. Türkiye olarak her türlü yardıma hazırız" ifadesini kullandı.
 
BAKAN KOCA: CUMHURBAŞKANLIĞINA AİT BİR UÇAK GAZZE'YE YARDIM GÖTÜRECEK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığına ait bir uçağın, Gazze'ye yardım amacıyla ilaç, tıbbi malzemeler ve 20 uzmandan oluşan hekim grubu ile sabah Mısır'a hareket edeceğini bildirdi.
 
TÜRK KIZILAY, GAZZE'DEKİ HASTANE VE AMBULANSLARIN 30 GÜNLÜK AKARYAKIT İHTİYACINI KARŞILAYACAĞINI AÇIKLADI

İsrail ve Hamas arasındaki savaş sürerken; Türk Kızılayı, Gazze'deki tüm hastane ve ambulansların 30 günlük akaryakıt ihtiyacını karşılama kararı aldı.
 
KANADA: BULGULARIMIZA GÖRE GAZZE'DEKİ HASTANEYİ İSRAİL VURMADI

Kanada Ulusal Savunma Bakanlığı, yaptıkları incelemelere göre 17 Ekim'de Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesi'nde meydana gelen patlamadan İsrail'in sorumlu olmadığını ifade etti. Cumartesi günü Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Kanada Kuvvetleri İstihbarat Komutası tarafından bağımsız olarak yapılan analiz, sonuçlara yüksek güvenle İsrail'in 17 Ekim'de El Ehli Hastanesi'ni vurmadığını gösteriyor" denildi.
 
NYT: İSRAİL HÜKÛMETİ, HİZBULLAH’A SALDIRI KONUSUNDA BÖLÜNDÜ; ABD SAVAŞIN GENİŞLEMESİNDEN ENDİŞELİ

ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey yetkililerinin, İsrail'i Lübnan'daki güçlü milis gücü Hizbullah'ı İsrail-Hamas savaşının içine çekmemeleri konusunda uyardığı bildirildi. ABD'li yetkililerin, İsrail'in savaş kabinesindeki sertlik yanlısı bazı üyelerin 7 Ekim saldırılarının ardından Hizbullah'ı hedef almak istemesinden endişe duyuyor. Hafta boyu gerçekleşen ziyaretlerde ABD'li yetkililer, İsraillilere hem güneyde Hamas'la hem de kuzeyde çok daha güçlü bir Hizbullah gücüyle mücadele etmenin zorluklarını aktardı.
 
İSRAİL CUMHURBAŞKANI'NDAN BBC ŞİKAYETİ: HAMAS'I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANISIN

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi ziyaret kapsamında ülkesini ziyaret eden Britanya Başbakanı Rishi Sunak'a İngiliz kamu yayıncısı BBC'yi şikayet ettti. Herzog, "BBC'nin Hamas'ı terör örgütü olarak tanımasını" istedi.
 
BM ÖZEL KOORDİNATÖRÜ WENNESLAND: GAZZE SAVAŞ ALANI VE İHTİYAÇLAR ÇOK FAZLA

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail'in 2 haftadır bombaladığı Gazze Şeridi'nde ihtiyaçların çok fazla olduğunu ve akan kanı durdurmak için görüşmeler yürüttüğünü belirtti. Mısır'a bölgedeki çatışmayı ele almak için düzenlediği zirveden dolayı teşekkür eden Wennesland, "Gazze savaş alanı ve ihtiyaçlar çok fazla. Hepimiz daha fazla hayat kurtarmak için elimizden geleni yapmalıyız." dedi.
 
SUUDİ ARABİSTAN'IN "E-VİZE" SİSTEMİNE TÜRKİYE DE DAHİL EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın turizm amaçlı elektronik ziyaret vizesi (e-vize) verilen ülkeler grubuna Türkiye'nin de dahil edildiğini bildirdi.
 
HOLLYWOOD YILDIZLARI, GAZZE’DEKİ SAVAŞIN DURDURULMASI İÇİN BAŞKAN BİDEN’A ÇAĞRIDA BULUNDU

Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Jon Stewart, Kristen Stewart, Susan Sarandon, Mahershala Ali, Riz Ahmed, Ramy Youssef ve Quinta Brunson gibi ünlü oyuncuların da aralarında bulunduğu 55 Hollywood yıldızı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için Başkan Biden'a bir açık mektup gönderdi.
 
7 EKİM’DEN BU YANA BÖLGEDE EN AZ 22 GAZETECİ ÖLDÜ

Hamas’ın İsrail’in güneyine 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı harekatı ve ardından İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında 14 günde 22 gazeteci hayatını kaybetti. Bu gazetecilerden 19’u İsrail’in saldırıları sebebiyle ölürken 3’ü ise Hamas’ın saldırısında hayatını kaybetti. Ölen gazeteciler arasında İsrail’in Lübnan’ı bombaladığı esnada ölen Reuters’ın Lübnanlı kameramanı İsam Abdullah da var.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap