SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Zayıf kalmanın sırrı bölerek yemekte

Zayıf kalmanın sırrı bölerek yemekte

11 Temmuz 2012 Çarşamba - 14:01




Yemekleri küçük parçalara bölerek yemenin zayıf kalmaya yardımcı oluyor.





ABD’de yapılan araştırmaya göre, aynı kalori ve besin değerine sahip olsalar da insanların küçük parçalara bölünmüş bir yiyeceği tek parça hâline göre daha az tükettiği ortaya çıktı. Bunun sebebi kesin olarak belirlenemese de uzmanlar optik yanılsama sonucu beyin ve midenin parçalanmış yiyeceği tek parça hâlinden daha büyük algılaması ihtimali üzerinde duruyor. Benzer şekilde, bölerek yenilen bir parça kek, bütün hâlinden daha doyurucu olabiliyor. ABD’li araştırmacılar 300 üniversite öğrencisiyle birlikte yaptıkları araştırmada öğrencilerin yeme alışkanlıklarını yakından inceledi. Öğrencilerin bir kısmına bütün simit verilirken diğer gruba ise aynı boyutta ancak dörde bölünmüş simitler verildi. 20 dakika sonra ise deneklere bir başka yemek verilerek istedikleri kadar yiyebilecekleri söylendi. Simidi dörde bölünmüş öğrenciler, ortalama olarak hem simitten hem de ardından sunulan yemekten, diğer gruba göre, daha az yediler. Diğer bir açıklama ise parçalara bölünmüş yemeğin daha yavaş yenmesi ve vücudun açlık hissini daha kolay bastırmasına olanak sağlaması. Fareler üzerinde yapılan bir deney ise bu sonuçları destekler nitelikte. İçinde aynı derecede kalori ve besin değerine sahip parçalanmış ve bütün bir parça peynirin bulunduğu labirente bırakılan fareler, parçalanmış olan peyniri tercih ettiği gözlemlendi. Arizona State Üniversitesi’nin bu deneylere dayanarak hazırladığı raporda diyet yapanların yemeklerini bölerek yedikleri takdirde hem porsiyon hesabını kontrol altında tutabilecekleri hem de daha az yiyerek doyma hissini tatmin edebilecekleri vurgulandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap