SON DAKİKA



Haber > Spor > Dişimize göre rakibimiz yok

Dişimize göre rakibimiz yok

15 Ocak 2016 Cuma - 10:10




Dünya şampiyonalarına damga vuran Busenaz Sürmeneli ile antrenör Cahit Süme, Türkiye şampiyonalarında rakip azlığından şikayet etti.





İki kez Avrupa ve iki kez de Dünya şampiyonluğu elde eden Trabzonsporlu bayan boksör Busenaz Sürmeneli başarılarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye Boks Federasyonu’nun Çeşme’de düzenlediği Celal Sandal Bayanlar Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası’nda 75 kiloda Busenaz Sürmeneli 4 kez Türkiye şampiyonluğuna ulaşıp altın madalya kazanırken, Bordo-Mavili ekibin antrenörü Cahit Süme ile birlikte başarılarının sırrını gazetemize anlattı. Türkiye şampiyonalarında yeterince üst düzey maç oynayamadıklarını ifade eden Süme, “Türkiye şampiyonası bizim için ölçü değil. Çünkü yeterince üst düzey maçlar yapamıyoruz. İzmir’deki şampiyonada iki tane müsabaka yapabildik. Biri 30 saniye, biri 40 saniye sürdü. Rakiplerimiz bizden çekinerek bir alt ya da bir üst kiloya kaçıyorlar. Rakiplerimiz bize göre zayıftı. O yüzden biraz sıkıntı yaşıyoruz. İstiyoruz ki, daha güçlü rakiplerle oynayalım.”

“Dünya’da, Avrupa’da ve Olimpiyatlar’da çok daha güçlü rakiplerle karşılaşacağız. Güçlü rakiplerden önce yapılan Türkiye şampiyonalarında zayıf maçlar yapmamız bizim için dezavantaja neden oluyor. Daha iyi rakiplerle karşılaşmamız, onlarla kendimizi ölçmemiz, eksiklerimizi görüp önemli şampiyonalar öncesinde bu eksiklerimizi gidermek istiyoruz. Durum böyle olunca, bizlerin de başarısı artacaktır. Bizim ve ülkemiz için daha iyi olacaktır.” “Hedefimize emin adımlarla gidiyoruz. Bizim kafamızda hep büyük hedefler var. Rekorları alt üst etmek istiyoruz. Başlangıcımız iyi oldu. Yıldızlar’da, Gençler’de dolu dolu gidiyoruz. Hedefimiz Büyükler’de de başarı çıtasını devam ettirmek. Bunu başaracağımıza inanıyoruz. Zaman ne gösterir bilmiyoruz ama şu anda bunu başaracağımızı gösteriyoruz. Disiplinli çalışmamızı ve yaşantımızı düzenli bir şekilde devam ettirirsek, başarılı olacağımıza inanıyoruz” dedi.

Federasyon hoş görülüyor

“Bizim en önemli sıkıntımız bize rakip olabilecek partnerlerle eldiven giyemememiz, müsabaka yapamamamız. Bizim Federasyon’la ilgili antrenör olarak sıkıntılarımız var. O da şundan dolayı. doğrular yapılmıyor. Busenaz Sürmeneli 2 tane Avrupa, 2 tane Dünya şampiyonu oldu ama bunun öncesinde futbolda olduğu gibi sezon başlamadan hazırlık maçları yapılır. Kendini, eksiklerini, rakiplerini görme açısından. Bizim böyle bir şansımız olmuyor. Federasyon Bakanlığa, Genel Müdürlüğe ‘az para harcıyoruz, bakın biz para iade ediyoruz’ diyerek kendiyle övünürken, bizim turnuvalara gidemeyişimiz ya da turnuvalara otobüslerle gidişimiz, sporcuların yurt dışına yorucu seyahatler yapması bizi üzüyor.”

Keti Taylor olmasını istiyorum

“Türkiye’de de Avrupa’da da oluyor ‘Buse ile karşılaşmasak’ diye söylentiler. Busenaz artık öyle bir sporcu oldu ki; tanımadığım insanlar geliyor, benim onun antrenörü olduğumu bildikleri için bana salonda ya da havaalanında ‘nerede?’ diye soruyorlar. Gösteriyorum onlara, gidip onunla konuşuyorlar İngilizce, Almanca, kendi dillerinde, onu beğendiklerini söylüyorlar. Bu bize gurur veriyor. Gönül istiyor ki; Dünya boksunda İrlandalı bayan bir boksör var Keti Taylor. Dünya Amatör’de şuanda ekol o. Olimpiyat, Dünya, Avrupa bir sürü şampiyonlukları var. Bütün dünyada ‘bayan boksör’ denince herkes onun ismini anıyor, biz de diyoruz ki ‘ondan sonra Busenaz’ın ismi neden anılmasın?’ diye. İnşallah bu hayallerimiz gerçekleşir. Bir aksilik, bir sakatlık olmaz da hedeflerimize emin adımlarla gideriz.”

Altyapıya da destek verilmeli

“Boksa başlıyorsun kimse yanınızda değil ama sonra şampiyonluk elde ettiğin zaman bu iyi, ‘daha fazla destek verelim daha iyi yerlere çıksın’ diyorlar. Şuanda Trabzonspor beni aldı bünyesine, ilerlemeye, daha çok şampiyonluklar kazanmaya doğru gideceğim ama bizim altyapılarımızda sporcularımız var, çok iyi sporcular hatta. Benden küçükler benden daha iyi olacak kapasitedeler, çok çalışıyorlar. Onlara da biraz destek versinler ki; biraz daha hırslansınlar, çalışsınlar. Beni aldılar her şey bitmedi ama altyapıdaki sporculara da el atmaları lazım, onların da hevesini kırmamaları lazım.”

Trabzonspor olmazsa olmazımız

Süme,“Şuanda Trabzonspor’dayız. Bizim için olmazsa olmazdı. Bizi Fenerbahçe istedi. Fenerbahçe’de oynayan sporcularımız vardı, Busenaz’ı oraya vermediğimiz için o sporcularımızla ilgili sorunlar da yaşadık. Onları oradan alıp, Beşiktaş Kulübü’ne verdik. Böyle bir sporcuyu aldık, Trabzonspor’a kazandırabilmek için insanlarla aramızı açtık, istiyoruz ki bundan sonra Trabzonspor’a boks anlamında büyük başarılar kazandıralım, Olimpiyat madalyası kazandıralım. Trabzonspor’un Olimpiyat madalyalı sporcusu olsun. Bir yıla yakın zamandır Trabzonspor’dayız. Her şey iyi gidiyor, kulüp ve yöneticiler anlamında bize tam anlamıyla destek var. Öncesinde bir müsabakaya giderdik, otelimiz belli değildi, ne yiyeceğimiz, neyle gideceğimiz, nerede kalacağımız, malzememiz belli değildi. Artık her şey yerli yerinde. Malzememiz, eşofmanımız, ayakkabımızda sıkıntı yok. Yemek yerimiz ayarlanmış, daha profesyoneliz, daha bir havaya girdik Trabzonspor’la elbette. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu mutluluk, moralle birlikte daha da çıtamızın, başarımızın yükseleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Futbol her zaman önümüze geçiyor

Trabzon’da futbolun tüm branşların önüne geçtiğini belirten antrenör Süme, “Futbol bizim için bir dezavantaj oluşturuyor. Futbol evet bunun önüne geçiyor ama her şey futbol değil. Trabzon’da insanlar boksu da seviyor, Türkiye’de, Dünya’da televizyon başında boks izleyen insanlar var. Burada sporu yöneten insanların biraz daha bizim içimize girip, biraz da bizimle beraber sorunlarımızı yaşaması lazım. Bunları beraber aşarsak, hedefe daha rahat gideceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Kimse benden korkmasın

Türkiye şampiyonlukları, Avrupa ve dünyanın en büyükleri arasına girme başarısı gösteren Busenaz Sürmeneli boks yaptığı için bazı kesimin kendisinden korktuğunu ifade etti. Sürmeneli, “Kazandığım şampiyonlukların ardından insanların bana bakış açısı değişiyor, okula gidince ‘Bu Dünya şampiyonu’ diyorlar. İnsanların beni güçlü, sert görmesine gerek yok. Sert, kavgacı biri değilim. Boksörüm diye kimsenin benden korkmasına gerek yok” dedi.

Bana güç ve kuvvet veriyor

“3 senedir Trabzonspor’u bekliyorduk. Fenerbahçe olsun, başka kulüpler olsun, bizi çok istediler gitmedik, Trabzonspor’u bekledik. Başka bir kulübe gitsek bu kadar heyecan vermezdi. Trabzonspor adına katıldığım ilk şampiyonada aldığım ilk altın madalya. O armayı orada, maçta bile taşımak çok gurur verici.  Hem moral olarak hem güç olarak çok avantajlı bizim için. Arkamda Trabzonspor yazıyor, gören korkar.”

Aynı heyecanı her maç duyuyorum

Trabzonsporlu bayan boksör Busenaz Sürmeneli, her müsabakada aynı heyecanı hissettiğini ifade etti. Sürmeneli, “Her şampiyonaya aynı ciddiyetle bakıyoruz. Türkiye Şampiyonası olsa bile ona en iyi şekilde hazırlanmamız gerektiğini biliyoruz. Çünkü bu müsabakaları insanlar izliyorlar. Kötü maç çıkarınca, ‘nasıl dünya şampiyonu oldu?’ diyorlar. Oraya da iyi çalışıp gitmemiz lazım. İnsanların gözünde belli bir yere gelince, o yeri korumamız lazım hatta çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Her şampiyona bizim için önemli, kolay değil. Maçlarımız biraz daha kolay olabilir. Yurtdışına göre rakiplerimiz daha zayıf, biraz daha alt kategoride olabilir ama nasıl Dünya Şampiyonası’na çıkarken heyecanlanıyorsak, Türkiye Şampiyonası’nda da o heyecanı taşıyorum” diye konuştu. 

Her madalyayı kazanacağım

“Bizim şuana kadar tek hedefimiz var. 2016 Olimpiyatları’na yetişemiyoruz, 2020 Olimpiyatları’na bir sakatlık, bir aksilik olmadıkça katılacağız. Olimpiyat’ta ülkemi en iyi şekilde temsil etmeyi çok istiyorum, çok çalışıyorum. Tabi 2020’ye kadar Dünya ve Avrupa şampiyonaları, Akdeniz, Avrupa Oyunları var. Onları kazanarak devam etmek istiyoruz”

Avrupa Şampiyonası Bursa’da yapılacak

Süme, “Yakın zamanda Avrupa Şampiyonası var. Avrupa Şampiyonası’nın Türkiye’de olması konusunda Türkiye Boks Federasyonu  girişimlerde bulundu. Avrupa Boks Birliği ile görüşme halinde. Büyük olasılıkla Bursa’da düşünüyorlar. Bu da bizim için avantaj. Çünkü Busenaz tabir-i caiz’se gazı seven bir sporcu. Seyircisinin önünde oynamanın, seyirci desteğini alarak oynamanın onu daha da motive edeceğini düşünüyorum ama olumsuz da olabilir. Heyecan da olabilir. Yine de ben bunu pozitif olarak düşünüyorum. İnşallah 3. Avrupa Şampiyonluğu’nu Türkiye’de yaşar” dedi. 

Teminat verirlerse risk alabiliriz

“2017’de büyüklere geçeceğiz. Türkiye Boks Federasyonu Başkanı 2016’da yapılacak Olimpiyat Oyunları için Busenaz’ın yaşını büyüterek, Olimpiyatlar’da yarışmasını istiyor. Ancak biz buna olumlu bakmıyoruz. Resmi olmayan bir takım şeyleri yapmamız belki başımıza bir takım sıkıntılar açabilir. Busenaz’ın da Büyükler’de başarılı olabileceğine bütün Türkiye inanıyor. Hatta herkes söylüyor, ‘keşke yaşı 1 yaş daha büyük olsaydı, Olimpiyatlar’da oynasaydı, ülkeye madalya kazandırırdı’ diye. Tabi bu sadece bir özgüven. Ama şu aşamada bu erken. Yanlış şeyler yapmak istemiyoruz.”

“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Spor Bakanlığı, Türkiye Olimpiyat Komitesi ya da Dünya Boks Birliği, sporcumuzla ilgili yaş büyütme konusunda bir sorun yaşamayacağımızla ilgili bir teminat verirse, bu riski alabiliriz. Ama teminat almadan bunu yapmamız söz konusu değil. Çünkü burada kazanmış olduğumuz madalyalar Avrupa ve Dünya’da şöyle düşünülebilir. Tüm dünyadaki insanlar ‘bu gençken yıldız oynadı, büyükken genç oynadı’ gibi sorunlar çıkarabilir. O yüzden şuan beklemedeyiz. Türkiye’nin madalya kazanabilme umudunun daha da artması için Busenaz’ı istiyorlar ama bizim şuanda böyle bir şey yapmamız söz konusu değil.”

Hedef Olimpiyat şampiyonluğu

 “Normal hayatımda da hep hedefleri büyük koyan bir antrenörüm. Olimpiyat şampiyonluğu bizim hedefimiz. Benim erkek sporcularım için de bu geçerli. Olimpiyat’ta final oynamak. Trabzon’da insanların, Olimpiyat madalyalı sporcuyu havaalanında karşılama töreni yapılması, Cumhuriyet yürüyüşünde Olimpiyat madalyalı sporcunun önde bayrağı taşıyarak yürümesi benim hayallerim. Olur ya da olmaz, nasip tabi. Ama biz bunu zorlayacağız. Busenaz iyi başladı Yıldızlar’da, Gençler’de. Zorlandığı maçlarda oldu, gidip gelen müsabakalar da oldu. Güçlü rakipler var. Daha çok çalışmamız gerektiği, işin kolay olmadığının göstergesi. Biz bunu Yıldızlar, Gençler’de yaptık, sıra Büyükler’de. Olimpiyat’ta önce Avrupa’dan, Dünyadan da madalya kazanmak Büyükler’de. ‘Rekorları alt üst etmek istiyoruz’ derken, Buse’nin sporcu kariyeri anlatılırken, ‘8-9 defa Avrupa, 7-8 defa Dünya şampiyonu’ desinler diye düşünüyoruz.”

Doğru söyleyince kötü oluyor

“Busenaz gibi bir sporcu 40-50 saat otobüslerle yolculuk yapıp müsabakaya çıkıyor. Bunlar yanlış şeyler. Dünya, Avrupa Şampiyonası öncesi 2-3 tane turnuvaya gidip kendini ölçemiyor, ‘rakiplere karşı nasıl çalışmam lazım, eksiğim ne, onların fazlası ne?’ anlamında fikir edinemiyoruz. Bunlarla ilgili sıkıntılarımızı söyleyince, doğruyu söyleyince kötü oluyoruz. Bizim tek isteğimiz bir takım şeylerin iyi yönetilmesi, boksun iyi yönetilmesi. Olimpiyat’a gideceğimiz yolda engelleri aşarken, kolaylıklar sağlanması. Bekliyoruz, biz iyi niyetliyiz.”

Bir sporcu kolay yetişmiyor

“‘Bizim burada kazandığımız başarıyı Kastamonu’da, Kayseri’de, Çorum’da, futbolda söz sahibi olmamış şehirlerde yapmış olsak, bizi uçururlar’ diye düşünüyorum. Zaman zaman Türkiye Şampiyonası’nda müsabakalara gidiyoruz, görüyoruz. İnsanlar Türkiye 2. ya da 3.lerinin resimlerini İl müdürlüklerinin salonlarına asıyorlar. Bizim daha Avrupa şampiyonumuzun elini sıkan spor adamları yok. Bazen sıkıntılarımızı dile getirirken fevri davranıyoruz, çıkışlar yapıyoruz, insanlar bize sanki haksızmışız gibi serzenişte bulunuyorlar konuyu bilmedikleri için.  Bir dünya, Avrupa şampiyonu sporcuyu onure etmezsek, destek sağlamazsak, olimpiyatlara giden yolda moralimizi, motivasyonumuzu nasıl sağlayalım?” 

Ümmügülsüm AYDEMİR

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap