SON DAKİKA



Haber > Spor > Rüyalarımı Türkiye süslüyor

Rüyalarımı Türkiye süslüyor

26 Şubat 2015 Perşembe - 10:30




Almanya’nın FC Carl Zeiss Jena takımına uzun yıllarını veren Teknik Direktör Volkan Uluç, "Her an kendimi daha da geliştirmek için çalışıyorum. Bir gü





FC Carl Zeiss, 3 Mayıs 1903'te Doğu Almanya'nın Jena kentinde bulunan dünyaca ünlü Carl Zeiss firması çalı- şanlarının kurduğu bir takım. 20 Ocak 1966'da bugünkü ismini alarak yeniden kurulmuş ve bu günlere kadar gelmiş. Doğu Almanya Futbol liginin başarılı takımlarından olan FC Carl Zeiss Jena 3 kez Doğu Almanya şampiyonu olurken 4 kez de Doğu Almanya Kupası’nı mü- zesine götürmüş. Maçlarını 13 bin kişilik Ernst-AbbeSportfeld Stadyumu’nda oynayan mavi, beyaz ve sarı formalı FC Carl Zeiss Jena takımı, tarihindeki en büyük başarıyı 1981 yılında UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda final oynayarak elde etmiş ve finalde o yılların flaş takımı Dinamo Tiflis'e elenmişti.

İki kez Türk takımları ile Avrupa kupalarında eşleşmişler. Türk futbolseverlerin de hatırlayacağı üzere 1970/1971 sezonunda o zamanki adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ilk turda Fenerbahçe ile eşleşen FC Carl Zeiss Jena her iki karşılaşmada da rakibine üstünlük sağ- layarak (4-0 ve 1-0) bir üst tura çıkmıştı. 1977/78 sezonunda bu kez eski ismi UEFA Kupası, bugünkü adıyla EURO Lig olan kupada 1.turda Altay ile eşleşen FC Carl Zeiss Jena Almanya'da 5-1 galip gelirken İzmir'deki rövanş maçında Altay'a 4-1 yenilmesine rağmen bir üst tura çıkan takım olmuştu.

Takıma uzun yıllarını veren Teknik Direktör Volkan Uluç, dobra açıklamalar yaptı. Ne zamandan beri teknik direktör olarak çalışmaktasınız? Uluç: 1997 yılında Berlin’de Spandauer SV kulübünde başladım ve hemen hemen çok fazla ara vermeden bu günlere kadar geldik. Bugün de FC Carl Zeiiss Jena gibi bir kulübü tekrar eski günlerine döndürmek için çalışmaktayım. Sadece Almanya'da mı takım çalıştırdınız? Uluç: Hayır. Bahreyn'nın Al Najma takımının U21'inde ve İran'ın 1.Lig takımı Shahin Bushehr’de görev aldım. Ne yazık ki buralarda babamın rahatsızlığı nedeniyle uzun süre kalamadım. Kısa olmasına rağmen oralarda çok önemli tecrübeler edindim.

İnanıyorum ki o ülkeler de çok yakın zamanda futbol olarak çok iyi yerlere gelecektir. Çünkü futbol oralarda da bir hayli sevilmekte. Mesela İran’daki maçlarımızı 15-20 bin seyirci önünde oynardık. Almanya'nın doğu bölgesinde çalışmak zor mu? İlk bakışta zor gibi gö- zükebilir ancak ben daha önce BFC Dynamo, FC Sachsen Leipzig gibi takımlarda da görev aldığım için o bölgeyi ve bölge insanını çok iyi tanımaktayım. İnsanlar her zaman tanımadığı şeylerden korkar. Birbirinizi iyice tanıdığınız zaman karşılıklı ön yargılar da ortadan kalkıyor.

Hedefleriniz de ortak ise sorun kalmıyor zaten. Onun için burada olmaktan çok mutluyum. Futbolcularınızla diyaloglarınız nasıl? Çok iyi. Bir kere karşılıklı güven ortamı yaratmak çok önemli. Bunun için de insan psikolojisini çok iyi bilmeniz gerek. Bu sadece teknik direktörlük diplomasını yaparken elde edilmez. Bunun için ciddi şekilde araştırmak ve profesyonellerden destek almak gerek. Ben her şeyden önce empati yapmasını öğ- rendim. Ve her yaş grubunu da geçmiş yıllarda çalıştırdı- ğım için çok şeyler öğrendim. Oyuncularımla sorun yaşamadım. Ufak tefek sorunlar olsa dahi onu en iyi şekilde çözmesini öğrendim. Tabii ki oyuncularınız da sizin samimi, dü- rüst ve adil olduğunuzu anlayınca sizin için ellerinden geleni yapıyorlar. Almanya gibi zor ve önemli bir ligde, bir Türk olarak yıllardır takım çalıştırmaktasınız.


Türk takımlarından hiç teklif aldınız mı? Bu zaman kadar direkt bana ulaşan bir şey olmadı. Bu çok ilginç değil mi? Bu sorunun muhatabı ben değilim. Bunu onlara sormak gerek. Ben bu işi yaparken her fırsatta ülkemi de temsil ettiğimi düşünmekteyim. Hala zamanı- mın önemli bir bölümünü kendimi geliştirmek için geçirmekteyim. Daha öğ- reneceğim çok şeyler var. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte malzemeniz olan insan da değişiyor.

Özellikle genç oyuncuları kaybetmemek için çok iyi anlamak gerek, onun için de gündemi çok iyi takip etmek gerek. Bir gün Türkiye'de çalışmak ister misiniz? Neden olmasın? Çünkü kendimi hala o ülkenin bir parçası gibi görüyorum. Bu bilgi ve birikimlerimizi neden Türk takımları için kullanmayayım? Zaman en iyi ilaç. Ama şimdilik burada yapacak çok işim var. Onun için de FC Carl Zeiss Jena kulübü ile başarılı olup tekrar eski günlerine dönmelerine yardımcı olabilmek beni çok mutlu edecek. Camia olarak buna yürekten inanmaktayım.

Volkan Uluç kimdir?

1971 İstanbul doğumlu. İşçi çocuğu olarak Almanya'ya küçük yaşta yerleşen Uluç, Berlin’de büyüdü. Futbol yaşamının bir parçası oldu ve yıllardır ekmeğini bu sektörden kazanmakta. Uluç evli ve 3 çocuk babası. Uzun yıllar Almanya'da yaşayan ve bugün FC Carl Zeiss Jena gibi eski Doğu Almanya'nın en başarılı takımını çalıştıran Volkan Uluç sorularımıza sıcak cevaplar verdi. Uluç, yaşının ilerlemesine rağmen her anını kendini geliştirmeye adadığını ve ilerleyen yıllarda Türkiye’ye dönerek ülkesi için önemli işlere imza atmak istediğini açıkladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap