SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > İMECE uydusuna 'yürüyen temiz oda'

İMECE uydusuna 'yürüyen temiz oda'

03 Mayıs 2022 Salı - 13:54




Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen ve 15 Ocak'ta uzay yolculuğuna çıkacak olan İMECE, bir mobilya şirketi tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen taşıyıcı kabin ve buna bağlı çalışacak iklimlendirme sistemi 'yürüyen temiz oda' ile güvende olacak.





Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İMECE'nin 15 Ocak'ta uzayla buluşacağını açıklamasının ardından Bakan Mustafa Varank, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri'nde bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni (USET) ziyaret etti. Bakan Varank'a ziyaretinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten eşlik etti. Bakan Varank, burada yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE'yi inceledi. Varank, Nurus firması tarafından üretilen ABD'deki fırlatma rampasına giderken uyduyu koruyacak yürüyen temiz oda ile ilgili bilgi aldı.

'ZARARLI IŞINLARDAN KORUYOR'

Firmanın yönetim kurulu üyesi ve baş tasarımcısı Renan Gökyay, Covid-19 başladığında, fabrika içerisindeki çalışma odalarını negatif, pozitif basınçlı temiz odalara çevirdiklerini ve bunu Ankara'daki hastanelerin kullanıma sunduklarını belirterek, "TÜBİTAK Başkanı Hasan hocam, bunu görmüş. 'Bize yürüyen bir temiz oda yapabilir misiniz? Uydu taşıyacağız' dedi, 'Yaparız' dedim. 14 ay gibi bir sürede bu ürün ortaya çıktı" dedi.

Aynı zamanda bir temiz oda olan taşıma kabiniyle ilgili bilgi veren Gökyay, "Yaklaşık bir tonluk bir uydu olan İMECE'nin üretildiği yerden dikey pozisyonda alınıp, taşıyıcının içine girebileceği yatay pozisyona getirilip taşıyıcının içine girmesi ve fırlatılacağı istasyona kadar gitmesi, orada tekrar uydunun fırlatılacağı pozisyonda dik olarak rokete yüklenecek hale gelmesinden sorumlu bir cihaz. Bu cihaz, uydumuzu her türlü nemden titreşimden, zararlı ışınlardan koruyabiliyor. Her türlü düşmede uyduyu koruyabiliyor. Uydunun ağırlığının 20 katına kadar gelecek anlık darbe ve yükleri tolere edebiliyor" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap