Girne'deki gemi faciasıyla ilgili mahkemeye çıkarılan 9 kişi hakkında tutuklama kararı
Yayın Tarihi: 31.08.2026 - 12:12 | Güncelleme Tarihi: 31.08.2026 - 14:11
Girne açıklarında alabora olan ve 267 kişiyi taşıyan feribottaki 241 kişi kurtarıldı, 8 kişi hayatını kaybetti. 18 kişi için arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Geminin kaptanının ifadesi ortaya çıkarken kazayla ilgili mahkemeye çıkarılan 14 kişiden 9'u tutuklandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne kentinden Mersin'in Taşucu Limanı'na gittiği sırada alabora olarak batan gemiyle ilgili soruşturmada dokuz kişi hakkında tutuklama kararı verildi.
Girne Savcılığı, gemi kaptanı, mürettebat ve şirket yetkililerinin de bulunduğu 9 kişiye tedbirsizlik ve ölüme neden olma suçlamalarını yöneltti.
14 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI
Olayla ilgili gözaltına alınan kaptan M.Ö.'nün yanı sıra mürettebattan M.S, M.G, S.E, V.H, R.İ, Z.Ö. ve K.K. ile şirket çalışanı A.Ö. Girne Kaza Mahkemesi'ne çıkarılmış, hakim; kimlik tespiti yapıldıktan sonra tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek suçundan aranan 7 kişinin de mahkemeye getirilmesini istemişti.

KAPTANIN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Kaptan ve mürettebatı mahkemeye verdikleri ifadede dalgalar sonucunda geminin ön tarafının kopmasıyla birlikte alabora olduğunu belirtti. Kaptan, meteoroloji verilerine göre çıkışta bir sorun olmadığını, gemi sertifikasyonunda da hem seyir hem idari açıdan izinlerinin bulunduğunu savundu.
Mahkeme, teknik verilerin toplanmasını, tanıkların dinlenmesini, bu konuda Türkiye'de soruşturma açılıp açılmadığının öğrenilmesini ve diğer belgelerin tamamlanmasını istedi.

SORUŞTURMA KAPSAMINDA 100'ÜN ÜZERİNDE KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU
Soruşturmanın "dikkatsizlik sonucu ölüme sebep olma" kapsamında yürütüldüğü, arama-kurtarma faaliyetleri ile kazaya ilişkin adli ve teknik incelemelerin sürdüğü öğrenildi.
Soruşturma kapsamında 100'ün üzerinde kişinin ifadesine başvurulurken, olayla ilgili kamera görüntüleri de incelemeye alındı.
Soruşturma dosyasında, geminin gerekli izinlerinin tamam olduğu, Türk Loydu, Liman Başkanlığı ve Meteoroloji tarafından gerekli süreçlerin yürütüldüğü kaydedildi.
Geminin teknik uygunluğuna ilişkin işlemler de inceleme kapsamında değerlendirilirken, kazanın kesin nedeninin belirlenmesi amacıyla teknik incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

MERSİN-GİRNE ARASINDA SEFERLER İPTAL EDİLDİ
KKTC'nin Girne Limanı'ndan Mersin'in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı'na gitmek için demir alan geminin dün alabora olmasının ardından ikinci bir duyuruya kadar yolcu taşımacılığının iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.
Mersin'den, Taşucu-Girne-Taşucu ve Anamur-Girne-Anamur seferleri iptal edildi.
Taşucu Yolcu Terminali'ndeki ekranlardan sefer yapılmayacağı duyuruldu.
Feribot ve gemi seferlerinin iptal edildiği duyurusunun görevliler tarafından da yapılmasıyla bazı yolcular limandan ayrıldı.
Girne Limanı'ndan yola çıkan geminin alabora olması nedeniyle dün kriz masası oluşturulan Taşucu Limanı'nda AFAD, UMKE, jandarma, polis ve sağlık ekiplerinin tedbir amaçlı bekleyişi sürüyor.
