18 ilçe, 18 kütüphane, 18 şehit…
Yayın Tarihi: 26.08.2025 - 13:35 | Güncelleme Tarihi: 26.08.2025 - 08:35
İstanbul’da bulunan Trabzonlular Federasyonu çok özel ve çok güzel bir projeye imza atıyor. Trabzon’un 18 ilçesinde 18 kütüphane yapılıyor. Kütüphanelerin açılışı 18 Eylül’de gerçekleşecek. Ve bu kütüphanelere 18 şehidimizin adı verilecek.
Trabzonlular Federasyonu Başkanı İsmail Turgut Öksüz ile konuyu konuşmak için bir araya geldiğimde, yüzündeki heyecanı görmeliydiniz.
Kütüphane yapılması için her ilçede milli eğitim görevlileri tarafından bir okul belirlendi. O okullarda hazırlıklar harıl harıl devam ediyor. Tüm kütüphanelerin mobilya aksamı yerine yerleştirildi. Parkeleri, boyası, elektrik tesisatı, lambaları halen yapılıyor. Masa, sandalye, bilgisayarları ise alındı. Sadece Beşikdüzü’nde ayrı bir kütüphane yapılıyor. Bu ilçemizde bir serender kütüphaneye çevriliyor. Bu serender 4-5 okulun ortasında yer alıyor.
İsmail Turgut Öksöz aksiyon insanı. Kararı aldıkları andan itibaren 18 kütüphanenin yapımını 47-48 günde bitirecekler. Tabi ona bu yolda federasyon yönetim kurulundaki arkadaşlarının da büyük desteği var. Bir kütüphanenin maliyeti ortalama 500- 600 bin TL civarında. Devletten bir kuruş yardım almadıklarını söylüyor bize. Sadece sanatçı desteği ve yer desteği istediklerini belirtiyor.
Kütüphanelere verilecek şehitlerin isimlerini belirlerken daha önce her hangi bir yere ismi verilmemiş şehidi seçmişler. Ailesi yaşayan, çocukları olan şehitler öncelikleri olmuş.
Şehitlerimizin tüm yakınlarını protokolde ağırlayacaklar. Trabzonlu olan tüm siyasi isimleri açılışa davet edecekler. Özellikle İstanbul’da bulunan tüm Trabzonlu belediye başkanlarını da. 18 Eylül için de özel bir program hazırlıyorlar. Her ilçede yapılan bu kütüphanelerde çocuklar ve yetkililer olacak. Trabzon Meydan’da dev ekran kurulacak. Canlı bağlantı ile 18 ilçedeki kütüphanelerin aynı anda açılışı yapılacak.
“İstanbul’daki hemşerilerimizin gücünü Trabzon’da hissettirmek istiyoruz” diyor İsmail Turgut Öksüz. Kendisine ‘kitapları nasıl temin edeceksiniz’ diye soruyorum. 12 bin kitabı çoktan aldıklarını söylüyor bana. Bu kitapların bir kısmı okuma kitabı, bir kısmı ise öğrencilerin lise ve üniversiteye hazırlıkları için kaleme alınmış kitaplar. Bunun yanında ikinci el kitaplar için de bir çağrı yapacaklar.
Kütüphane uygarlığa sığınılan bir yer. Trabzon, Türkiye’nin en uygar şehirlerinden biriydi ve yine öyle olmalı. Böyle bir şehirde değil 18, her okulda bir kütüphane yer almalı. İsmail Turgut Öksüz ve Trabzonlular Federasyonundaki tüm yönetim kurulu üyelerini bu güzel projelerinden dolayı gönülden alkışlıyor, onlara destek veren tüm Trabzonluları ve şehri yönetenleri tebrik ediyoruz.