A+ A-
Yorum
10

Cumhuriyeti Böyle Kurduk

Yayın Tarihi: 26.10.2024 - 09:20

CUMHURİYETİ BÖYLE KURDUK
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kurtuluş Savaşı’nda yedi düveli dize getirdi. Sıra ülkeyi aydınlığa ve çağdaşlılığa kavuşturmaya gelmişti. Bağımsızlığımızın tapusu o büyük devrimin adı Cumhuriyetti.
Ulu Önder işgal altındaki bir ülkeyi bağımsızlık meşalesi altında topladı.
Parçalanmış, yokluk içindeki bir imparatorluktan tüm dünyanın saygı duyduğu, çağının ilerisinde bir devlet yarattı.
Tarihi yeniden yazdı. Onun büyük devrimi “Cumhuriyet” oldu. Cumhuriyet’e giden yol ise zorluklarla doluydu. İşte tarihe altın harflerle yazılan destanın öyküsü...
Anadolu işgal altındaydı. Mustafa Kemal 18 Mayıs 1919’da Samsun’a adım attı, Kurtuluş ateşini yaktı. Zafer üzerine zafer kazandı. Bir yandan da Cumhuriyet’e giden yolun taşlarını döşedi.
Bunun ilk adımı ise 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışı oldu.
Yeni bir anayasa hazırlandı. 1923’te sıra Cumhuriyetin ilan edilmesine gelmişti.
Tarih 28 Ekim 1923’te Türkiye devleti bir hükümet krizi ile karşı karşıyaydı. Mustafa Kemal, İnönü, Fethi Okyar ve Kazım Özalp’i Çankaya Köşkü’nde yemeğe davet etti. Yemekte;
“Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz” dedi. O gece Türkiye’nin kaderi ve yönetim biçimi şekillendi. Atatürk metnin ilk maddesinde şunu yazdı:
“Türkiye devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir. Cumhuriyetin ilanını artık sadece saatler vardı. Tarih 29 Ekim 1923 meclis saat 18.00’de toplanarak genel kurul sıralarında 158 milletvekili oturuyordu. Anayasanın birinci maddesinin değiştirilmesi teklifini sundular.
Bu öneriye genel kurulda büyük tartışmalar yaşandı ve oybirliği ile kabul edildi. Bunun üzerine milletvekilleri ayağa kalkıp dualar eşliğinde üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırdılar.
Alkışlarla salon inledi. Saat 20.45’te Cumhuriyet ilan edilmişti. Sıra cumhurbaşkanını seçmeye gelmişti. Kapalı oylama yapıldı. Aslında aday da yoktu. Oturuma katılan 158 milletvekili Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 158 oy ile cumhurbaşkanı seçtiler.
Dışarıda ise coşku sürüyordu, saat 22.00 olmuştu. Meclis önünde toplanan vatandaşlar Mustafa Kemal’i büyük bir sevgi gösterisiyle karşıladı. Yurdun dört bir yanında 101 pare top atışı yapıldı.
Bu yıl Cumhuriyetinin 101. yılını kutluyoruz. Her yıl artan bir coşkuyla bu kutlamalar devam etmektedir.
İyi hafta sonları...

Etiketler