SON DAKİKA
SON DAKİKA


Denizcilik ve kabotaj bayramı
2.07.2023

Kabotaj bir ülkenin kendi kara sularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. ‘’Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işidir.’’

Osmanlı imparatorluğu döneminde imparatorluğun Kabataş hakkı yoktu. Çünkü batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları nedeniyle kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan lozan anlaşması uyarınca kapitülasyonlar lav edildi. Böylece Türkiye Kabotaj hakkına kavuştu. Türkiye’nin büyük ölçüde bir yarım ada ülkesi oluşu ve kıyı uzununun 8333 km olduğu dikkate alınırsa bu Türk denizciliğine büyük bir imkan tanıyordu.

Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi sorumluluğu getirildi. Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu tarih 1935 yılından itibaren kabotaj bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayram adı denizcilik ve Kabotaj bayramı olmuştur.

Bu yıl kabotaj bayramı kapsamında ülkemizin geleneksel yarışlarından yağlı direk etkinlikleri gerçekleştirilecek. Yarışmalar 40 derecelik bir açı  ile yerleştirilmiş 12 metrelik gres  yağıyla yağlanmış kütüğün ucundaki Türk bayrağını almaya çalışacak. Yarışlar üç ilde eşzamanlı olarak düzenlenecek.

Yağlı direk yarışları Trabzon(Faroz Limanı), Alanya(iskele meydanı), ve Çanakkale’de(eski gümrük iskelesi)nde gerçekleştirilecektir. Her noktada Türk bayrağını ilk alabilen kişiler birinci olacaktır.

Sonuç olarak kurtuluş savaş ve sonrasındaki lozan anlaşmasıyla sadece bu topraklar yeniden vatan yapılmakla kalmadı kapitülasyonların kaldırılması ve kabotaj tekelini sahip olunmasıyla bu Toprakları çevreleyen bu denizlerde mavi vatan yapıldı.

İyi hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap