Kışa Girerken
Yayın Tarihi: 22.09.2024 - 09:38
Kuzey Yarım Küre’de bulunan ülkelerde kış aralık, ocak ve şubat aylarını kapsar. Bu aylar, sıcaklıkların sıfır derecenin altına düştüğü, doğanın bembeyaz karlarla örtüldüğü en soğuk aylardır. Bazı bölgelerde kış daha kısa ve ılıman geçerken bazılarında ise çok daha uzun ve sert geçmektedir. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kars, Erzurum, Ardahan gibi iller kışın en sert ve soğuk geçtiği illerdir.
Bu illere genellikle kar ekim veya kasım aylarında düşmeye başlar, mayıs ayına kadar yerde kalır. Yani en az 6 ay kış yaşanır. Bununla beraber denize yakın bölgelerimizde kış çok daha kısa ve ılık geçer.
İnsanlar nasıl ki dinlenmek, güçlerini yeniden toplamak için uykuya ihtiyaç duyuyorsa bitkiler de aynı şekilde kışa ihtiyaç duyar. Kış, onların uykusudur. Ta ilkbahardan ilk filizlerini vermeye başlayıp yıl boyunca dallanıp budaklanan, en güzel meyvelerini veren bitkiler kışa doğru dinlenmeye ve uzun bir süre uyku haline geçerler. Bu süre içinde eski güçlerine kavuşur, böylece ertesi yıla daha hazır hale gelirler. Bu yönüyle düşündüğümüzde kışın gerekli ve faydalı bir mevsim olduğunu söylemek doğrudur.
Kışın o zor koşullarını yaşamasak belki de ilkbahar veya yaz mevsimleri bizim için o kadar da güzel ve anlamlı olmayacaktı. Bu nedenle her mevsimin gerekli olduğunu, her birinin doğanın vazgeçilmez parçası olduğunu bilmeli ve her birinin ayrı ayrı tadına varmalıyız.
Kış mevsiminde sağlam ve kolay ısınan bir eve sahip olan insanlar için bi sıkıntı yoktur. Hele de evi doğalgazla ısınan aileler için hayat daha kolaydır.
Ancak bu doğalgazın faturasını ödemekte zorlananlar veya soba kullanmak zorunda olanlar için kışın getirdiği zorluklar da vardır.
Bu nedenle birçok kişi kışı sevmez. Şüphe yoktur ki kışı en çok da evsizler sevmez. Bu bir gerçektir ki ülkemizde evsiz olup sokaklarda yaşamını sürdüren binlerce kişi vardır. Bu kişilere belediye ve devletin çeşitli kurumları kışın yardımda bulunup barınma imkanı sağlamalı ve onların kışı en az zararla geçirmesi sağlanmalıdır.
Kış, birçok hayvan türü için de zor ve tehlikeli olabilmektedir. Zorlu kış şartlarında dağda, ormanda yaşayan ve barınabileceği bir barınağı olmayan birçok hayvan donma tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta veya yiyecek bulma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır.
Sokak hayvanları ve kuşlar için de çeşitli zorluklar yaşanmaktadır. Bu nedenle özellikle kuşlar için hele de kar yağdığında düzenli yemleme yapmak, sokak hayvanları için belli alanlara yiyecekler, mamalar bırakmak son derece önemlidir.
Kışa sayılı zaman kala herkese Allah kolaylık versin.
Mutlu hafta sonları.