A+ A-
Yorum
10

Türk Dil Bayramı

Yayın Tarihi: 28.09.2024 - 09:09

Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan kurumların en önemlilerinden biriside ‘’Türk Dil Kurumu’dur.’’

İlk Türk kurultayının açılış günü 26 Eylül 1932 yılındadır.Bu tarih ülkemizde ‘’Dil Bayramı’’ olarak kabul edilir ve kutlanır.

Atatürk milletin doğrusu,sürekliliği,bağımsızlığı ve yükselişi ile dil arasındaki bağı çok iyi gördüğü içindir ki tarih konusunda olduğu gibi dil konusunada büyük önem vermiştir.

Dili siyasi bağımsızlığın bir parçası sayan büyük önder Türk dilinin kendi benliğine aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devletin dikkatli ve ilgili olmasını istemiştir.

Milli kültürün geliştirilmesi için milleti oluşturan kişiler arasında konuşulan dilin sade,anlaşılır ve zengin olması gerektiğine inanan Atatürk Türk dilini yabancı sözcük ve kuralların istilasından kurtarıp Milli ve çağdaş bir dil haline getirilmesi amacı ile Çankaya Köşkünde birinci tarih kurultayının sürdüğü 10 Temmuz 1932 yılında Atatürk; kurultayda yer alan dil ve  tarih uzmanlarına ‘’Dil işlerini düşünecek zamanda gelmiştir.’’ Ne dersiniz? diye sordu.Olumlu cevaplar karşısında Atatürk ; öyle ise Türk Tarih Tetkik Cemiyeti gibi birde ona kardeş Dil Cemiyeti kuralım adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun der. Ve çalışmalara başlanır.

12 Temmuz 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyeti bugünkü adıyla ‘’Türk Dil Kurumu’’ kurulmuş oldu.

26 Eylül 1932 de Türk Dil Kurumunun Türkçe kurultayı denilen ilk genel kurultayı Dolmabahçe Sarayında yapıldı.Kurultayın son gününde her yıl ‘’26 Eylül ‘’ gününü Dil Bayramı olarak kutlanması kararı alındı.

Dilimizin yani Milli kimliğimizin bayramı olan bu günde Türkçemize emek verenlerden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anıyoruz.

Dil bayramımız kutlu olsun.

İyi hafta sonları.

Etiketler