A+ A-
Yorum
10

Gündemi değişmeyen şehir

Yayın Tarihi: 02.07.2024 - 10:00

Evet, tahmin ettiğiniz gibi yine yaşadığımız Trabzon'dan söz edeceğiz.

Bir şehrin gündemi hiç mi değişmez?

Yıllar önce neyi konuşuyorsak bugün de aynı konular üzerine tartışma yaşanır mı bir şehirde?

Gelin isterseniz yıllardır tartıştığımız konuları birer başlık altında toplayalım.

Trafik Sorunu

Kültür Sanat, Turizm

Kültür Merkezi

Sahiller

Raylı Ulaşım Sistemi

Teleferik

Yatırım Adası

Trabzon Limanı

Çömlekci Projesi

Gülcemal Dolgu Alanı

Uzunkum'un yeniden ihyası

Çakırgöl Projesi

Uzungöl

Turizmi 12 aya yaymak

Yaylalardaki yapı kirliliği

Balık türlerinin azalması ve deniz kirliliği

Üretim ve istihdam

Kapalı Köy okulları

Sağlık turizmi

Turizmde beklenen hedefler

İşsizlik

Havaalanının genişletilmesi

Bir türlü gelmeyen tren ve

Trabzonspor.

Yavuz Selim Sahası

Bu başlıkları çoğaltabiliriz.

İşin garibi bu sorunların çözülmesi sanki hep yerel yönetimlerden bekleniyor.

Bu şehrin seçip meclise gönderdiği 4'ü iktidardan ikisi muhalefetten 6 milletvekili var...Yerel ölçekli sorunlar çözülebilir bir şekilde ama mesela bir yatırım adası, Çakırgöl Projesi, havaalanı, raylı sistem, demiryolu, istihdama yönelik yatırımların Trabzon'a katacağı çok önemli kazanımları olacakken mecliste bu konuların dile getirilmesi gerekmiyor mu? Özellikle iktidar milletvekilleri Trabzon'un ihtiyaç duyduğu yatırımlar konusunda sıkı takipçi olmaları lazım.

Bu arada tartışmayı seven bir toplumuz ya, tartışmak için konu bulmakta sıkıntı çekmeyen Trabzon'un gündeminde bugünlerde "Kültür Yolu Festivali" var.

Festivaller bir şehrin tanıtımında önemli rol oynar.

Turizme katkı sağlar.

Yine festivaller bölgenin, şehrin tüm renklerini değerlerini ön plana çıkartırken her yıl simgesel bir ürünü ön plana çıkartan   programla uygulanır.

Portakal Çiçeği Festivali Adana’yı, Otlar Festivali Alaçatı'yı, Truva Festivali Çanakkale’yi akla getirir. Festivaller kentlerin kültür turizm ve geleneksel yüzlerini sunmak adına düzenlenir.

Trabzon tartışan bir şehir. Gözlemleyen, şehir adına olumsuz  eleştirel

söylemlerde bulunanları unutmaz. Ama ne yapıldı? Bu şehre, hakaret  eden, kültürsüz diyen üslubu yanlış bir "yazar şair", konuşmacı olarak festivale davet edildi.

Trabzon içine kapanık bir şehir değildir.

Yüzyılların getirdiği tarihi gelişimi içinde her türlü kültürel zenginliğe açık bir kent olmuştur. Lakin haksız ve hak etmediği ifadelerle şehri ve insanını kötülemeye kalkışan her kim olursa olsun tepkisini de verir.

Festival fikri tasarruf tedbirlerinin uygulandığı bir dönemde harcama açısından çok da benimsenmese, yaşanan bazı aksaklıklar eleştiriye tabi tutulsa da Trabzon'da yapılması önemliydi.

Seneye sadece Ankara'dan değil, bakanlık yetkilileri ile Trabzon dinamikleri resmi ve özel kuruluşlarla programı çatılan ve şehre değer katan  bir festivalde buluşmak bu kentin arzusudur.

Mesela Fatih'in fethettiği, Yavuz'un 22 yıl valilik yaptığı, Kanuni'nin doğduğu M. Kemal Atatürk’ün üç kez ziyaret edip tüm mal varlığını Türk milletine bağışladığını festivali düzenleyenler bilmiyorlar ki hiçbir programda bu konular sanatsal zenginlikle işlenmedi.

Ne diyelim? Trabzon'da yaşamak değil Trabzon'u yasamak, bilmek 4000 yıllık tarihini anlamak gerekir.

Etiketler