SON DAKİKA
SON DAKİKA


Köprüler Yaptırdım Gelip Geçmeye
12.01.2022

Merhabalar. Hani hep deriz ya önce sağlık. Hakikaten her şeyin başı sağlık. Ve bir de eğitim. Her anlamda eğitim şart. Ülkemizde bu imkanlardan ne kadar ve ne nasıl faydalanıyoruz? Tartışılır. Sağlıkta, eğitimde çağ atladık nutukları atılıyor. Ne yapacaktınız, yerinizde mi sayacaktınız? Marifet mi yoksa göreviniz mi? Tabii ki devlet olmanın gerekliliğini yerine getireceksiniz, tabii ki yapacaksınız. Bunu lütufmuş gibi vatandaşa yüzlemek abesle iştigal. Aynı şey yol, köprü ve diğer kamu yatırımları içinde geçerli. Vatandaştan aldığınızı vatandaşa hizmet olarak sunmak zorundasınız.

Gurur duyacağınız ya da meydanlarda gerine gerine bağıracağınız şeyler kamu yatırımları değil ‘vatandaşın alım gücünde çağ atladık’ demek olmalı. Yaptığınız kamu yatırımlarının parasını zaten vatandaş ödemiş, o arada yandaş müteahhit de nemalanmış, o da cabası. 5 liralık işi yapmış 100 liraya oh ne ala! Kamunun parasıyla müteahhit zengin olmuş, kamunun parasını fiyat faydadan bağımsız ziyan edenler hava atmış sonuç yapılan hizmetin parasını ödeyen vatandaş yine parasını ödeyerek faydalanmaya tabi olmuş. Şaka gibi!

Hani bir türkü var ya “Köprüler yaptırdım gelip geçmeye, çeşmeler yaptırdım suyun içmeye karam.” İşte bunlar hep türkülerde kaldı. Artık geçiş garantili, paralı yollar, köprüler var. Yani türkü dinlemeye devam…

Asıl gelmek istediğim nokta şu eğitimin ve sağlığın özelleşmesi kadar acı bir durum yok. Gurur duyulacak ‘yaptım oldu’ denilecek bir şey varsa o da eğitim ve sağlık hizmetlerinin herkese eşit şartlarda eşit imkanlarda sunuluyor olması. Eğer bir ülkede her mahallede özel okul, özel hastane yapılmışsa öyle meydanlarda çağ atladık nutukları hikaye kalıyor. Esas babayiğitlik iyi, kaliteli ve donanımlı sağlık ve eğitim hizmetlerini vatandaşın ayağına getirebilmektir.

Belki okul sıralarında 3 kişi 4 kişi yan yana oturduk ama ücretli öğretmenlerimiz yoktu. Müteahhitlere ihaleleri kılıfına uydur ver öğretmene gelince atamasını yapma. Ataması yapılmamış nice öğretmenlerimiz ücretli öğretmenlik uygulaması nedeniyle para kazanabilmek için haftada kaç saat derse giriyor. Buna can dayanmaz. Karşılığında aldıkları ücrette komik bir rakam.

Voltaire “Sıradan hırsız paranızı, cüzdanınızı, bisikletinizi çalar. Politik hırsız ise geleceğinizi, hayallerinizi, bilginizi, eğitiminizi, sağlığınızı, gülümsemenizi çalar. İkisi arasındaki fark; sıradan hırsız sizi seçer, siyasi hırsızı ise siz seçersiniz” demiş. Bu da öyle aklıma geldi işte.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap