SON DAKİKA
SON DAKİKA


Vahşet karşısında hayvan sevgisine sığınmayın
29.12.2021

Merhabalar. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te pitbull saldırısına uğrayan küçük Asiye, vermiş olduğu yaşam mücadelesini kazandı, şimdi kaybettiklerini yerine koymak için uzun ama güzel bir tedavi süreci onu bekliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın aileyi maddi manevi koruyacaklarını ifade eden söylemi ise mutlu eden bir başka detay.

Yaraların sarılmasında herkes elini taşın altına koyarken olayın sorumlularının yani pitbull sahiplerinin tavrı insanlığımızı sorgulatan türden. İki köpek küçücük bir çocuğu paramparça ediyor, köpeklerin sahibi çocuk yerine köpeğine sarılmayı tercih ediyor. Görüntüsü var, olmasa inanmam, ‘Hadi canım o kadar da değil’ derdim. Ama çok acı görüntüsü var.

Bu nasıl vicdan, bu nasıl insanlık, bu nasıl bir tavır? Bence açıklanabilir hiçbir yanı yok. Böylesine hapis cezası müstahak. Yaşanan vahşet karşısında çocuğa değil köpeğe üzülen kimse insan değildir. Vahşet karşısında hayvan sevgisinin arkasına sığınmak sadece insanlıktan nasibini almamışların yapabileceği bir şeydir.

Gelelim bir başka vicdansızlığa… Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (SOHAYKO), saldırıya uğrayan kızın ailesi hakkında şikayetçi olacağını duyurdu. Evet, yanlış duymadınız! Dernek şikayet nedeni olarak, “Asiye kızımızın hayatını tehlikeye atan hem de binlerce masum köpeğin zalimce barınaklara toplatılmasına neden olan Asiye'yi ihmal eden aile ile ilgili dernek olarak şikayetçi oluyoruz" dedi.

Hiçbir hayvana zarar verilmesin. Hiçbir hayvana işkence edilmesin. Bunlar temenni değil, olması gereken. Hayvana eziyet eden de hapse atılsın. Çünkü o da insanlıktan nasibini almamıştır.

Fakat hiçbir hayvan da insana zarar vermemeli. Doğasına aykırı, evcil olmayan, saldırıya meyilli, saldırdığında insan gücüyle pençelerinden kurtulamayacağımız hayvanların da toplum içerisinde bir birey gibi yeri varmış anlayışına tamamen karşıyım. Pitbullun toplumda yeri yoktur. Nokta. Sahibinin hapse girmesinde, pitbullun barınağa götürülmesinde de beis görmüyorum. Böyle hayvanları toplumun içine katan ve hayvan sevgisinin arkasına sığınan herkes suça ortaktır. Böyle sevgi mi olur ya?

Bir de şunu anlamıyorum: İnsanın fobisi olabilir. Bu, insanın elinde olan bir şey değil ki. Bu hayvanı sevmemek değil ki. Ben de hayvan fobisi olan bir insanım ama hayvanları uzaktan uzağa inanılmaz seven, yaşam haklarına saygı duyan bir bireyim. Köpeğini tasmasız kamuya açık alanda gezdirenlerin ‘Bir şey yapmaz’ söyleminden sıkıldım. Bu ne saygısızlık ya! Ben saygı duyuyorsam sen de fobisi olana saygı duyup, tedbirini alacaksın!

Kontrolsüz sevgi sevgi değil felakettir. Önemli olan Asiye’dir, önemli olan insanlıktır. Senin hayvan sevgin bir insanın hayatına mal oluyorsa kimse kusura bakmasın, kusuru olan da cezasını çeksin. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap