SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gelişme kaçınılmazdır
20.04.2020

Bundan kırk sene evvel, kırsalı bırakın şehirlerde bile evlerin çoğunluğunda çamaşır makinesi yoktu. Bulaşık makinesi ise belki de düşünülmeyen bir gereksinimdi. Şimdi; artık kırsal şehir demeden her evde çamaşır makinesi var, bulaşık makinesi var, birçok mutfak robotu yaygınlaştı. İnanıyorum ki artık yine kırsal şehir demeden artık evlerde çamaşır kurutma makineleri de yaygınlaşacak hatta ütü makineleri her tarafı kaplayacak. Yani, daha modern bir yaşama olan talep noktasında kırsal şehir demeden insanlar daha rahat yaşam koşullarını arıyorlar. Kırsalın koşulları değişiyor. Bölgemiz için konuşmak gerekirse, tarımın insanların ve ailelerin artan geçim şartlarını karşılayamıyor oluşu nedenleriyle gençler yeni iş kollarına yönelmek noktasında, başka illere hatta ülkelere gidiyorlar. Aileler parçalanıyor. Çocuklar ailelerinden mahrum bir halde yetişiyorlar. Kırsal kent ayrımı ortadan kalktı. Tüm aileler çocuklarının iyi eğitim almasını istiyorlar.

 

Nitelikli sağlık hizmetleri gerektiğinde önemli maliyetler söz konusu olabiliyor. Gıdada özellikle bu korona virüsünden sonra sanıyorum artık dünya tohumların genetiğinin değiştirilmesi konusunu yeniden ele alacak. Sağlıklı organik tarımın ne kadar önemli olduğu görüldü. Kapitalizm hep daha fazla kazanmak adına her şeyi mubah gördü ama işin sürdürülebilir kalkınma yönü düşünülmeyince tablo ağırlaştı. Sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanma mantığında sanıyorum ki yeni bir ara çözüm bulunması gerekecek. Avrupa'da yükselen değer sosyal demokrasi kavramı sanırım Bundan dolayı önemli. Ülkelerin kriz koşullarında kendilerine yetecek koşulları oluşturması gerekiyor. Hep okuduğumuz bir yazı vardı: "Ofis çiftçinin kara gün dostudur". Ne kadar önemli. Hollanda yılda 100 milyar avro tarım ürünü ihracatı yapıyor ki Hollanda Konya kadar bir ülke. Devletler, kriz koşullarını da dikkate alarak her an çok hazırlıklı olmak durumundalar. Üreten ekonomiler çok önemli, sağlıklı üreten ekonomiler gerçekten çok önemli.

 

Sanıyorum ki önümüzdeki dönem de tarımsal koşulların gerçekten özde iyileştirilmesi adına ciddi adımlar atılmalı.Toprağın temizlenmesine neden olacak orijinal doğal gübreler uygulamasına (örneğin bazalt gübresi) gidilmeli. Turizm konusunda sağlam adımlar atılmalı. Tesisleşmenin turizm olmadığı, esas ayrıntının işletme başarısı olduğu unutulmamalı. Her anlamda başarılı işlere ihtiyaç bulunmaktadır. Zenginleşmek gerekmektedir. Hem Devlet zenginleşmeli hem de insanlar zenginleşmeli. Siyaset yapmayı seviyoruz. Siyaset yapmak da önemli. Çünkü gelişmenin, ilerlemenin temelinde çözüm üretme amaçlı bir siyasi anlayış bulunmaktadır.

 

Avrupa'da endüstriyel demokrasi kavramı güç kazandı. Bizde de bu kavramın kalkınmanın artmasıyla, zenginleşmenin artmasıyla daha çok güç kazanacağını değerlendiriyoruz. Şunu demek istiyorum: Kent kırsal demeden her yerde ihtiyaçlar ve ilerlemeye yönelik gereksinimler çok arttı. Özel okullara gitme konusu ilkokullara kadar indi. Tarımda, turizmde, gıdada, sanayide, endüstride kısacası her anlamda zenginleşmeye ihtiyaç var. Bunlar karşılanmadan sanıyorum ki gürültüye dayalı siyaset anlayışı artık mevcut şartlarda bu altyapılarla çözüm üretmeyecek. Tekrar söylemek istiyorum. Ötekileştirmeden, bilgiyi öne çıkaran, evrenselliği öne çıkaran, bilgiden teknolojiden faydalanmayı öne çıkaran bir anlayışa ihtiyaç var. Zenginleşmeye ve akılcılığa ihtiyaç var. Birbirimizi çok sevmeye ihtiyacımız var.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap