SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ulaştırma modları
13.10.2021

Ulaştırma modları veya ulaştırma türleri, ağların, altyapıların, araçların ve operasyonların bir kombinasyonunu ifade eder. Bunlara; yürüyüş, karayolu ulaşım sistemi, demiryolu, gemi taşımacılığı ve modern havacılık dahildir. Zamanla farklı ulaşım modları ortaya çıkmıştır. Temel olarak beş ana ulaşım modu söz konusu olup, bunlar karayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, su taşımacılığı, hava taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı olarak sıralanmaktadır. Karayolu taşımacılığı dünyanın her yerinde mevcuttur ve bu tür motorlu taşıtların (arabalar, kamyonlar, otobüsler, bisikletler ve kamyonlar) kullanımını içerir. Boyutlarına ve işlevlerine göre çeşitli yol türleri vardır, bazı yollar asfaltlı, bazıları ise değildir. Bu yolların en üstün özellikli olanları büyük şehirleri birbirine bağlayan modern yollardır. Karayolu taşımacılığı diğer ulaşım türlerine göre daha esnektir.

Nispeten daha ucuz ve daha hızlıdır. Karayolu taşımacılığı, kısa mesafelerde mal taşımak için yüksek bir kapasiteye sahiptir. Bakım, bu taşıma şeklinin en büyük dezavantajlarından biridir. Demiryolu taşımacılığı 19. yüzyıldaki sanayi devrimi döneminde geliştirildi ve bu gelişim kısmen siyasi ve ekonomik nedenlerle oldu. Birçok ülkede, özellikle izole bölgelere nüfuz etmek ve siyasi birliği teşvik etmeye yardımcı olmak için inşa edildiler. Demiryolu taşımacılığının en büyük avantajı, güvenilir hizmetlerin sağlanmasını içerir. Ağır ve hacimli eşya taşıma özelliğine sahiptir; aynı zamanda çok ucuz, güvenli ve uzun mesafeli yolcular için de rahattır.

Su taşımacılığı, büyük hacimli eşyaların uzun mesafelere taşınmasının en ucuz yolu olduğu için çok önemlidir. Dünyada iki ana su taşımacılığı türü vardır. Bunlar iç su taşımacılığı ve okyanus suyu taşımacılığıdır. İç su taşımacılığı; gezilebilir tüm nehirler, göller ve insan yapımı kanallardan geçen ulaşım sistemidir. Dünyanın farklı yerlerindeki birçok büyük nehir, ulaşım için gemiler ve mavnalar tarafından kullanılır; iç su taşımacılığının önemli olduğu başlıca nehirler Avrupa'da Ren ve Dambe, Afrika'da Zaire, Afrika'da Nil, ABD'de Mississippi vb. nehirleridir. Okyanus su yolları dünya ticaretinin çoğunu taşır, hacimli malların, malzemelerin ve yolcuların çoğu okyanus su yollarından bir ülkeden diğerine en ucuz maliyetle geçer. Hava taşımacılığı en yeni ulaşım sistemidir; 1903'te tanıtıldı, ancak 1930'larda insanları ve malları taşımanın araçlarına dönüştü. En büyük hava taşımacılığı İkinci Dünya Savaşı'ndan (İkinci Dünya Savaşı) sonra başladı. Bu ulaşım şekli hem iç hem de dış hat uçuşlarında kullanılabilir. Boru hattı taşımacılığı; su, ham petrol, (petrol) ve gazın taşınmasında içi boş boruların kullanılmasını içerir. Bu taşıma şekli, bu sıvıların taşınmasında tanker veya treyler kullanmaktan daha güvenlidir. Diğer ulaşım modları olanakta hayvan gücüyle ulaşım ve insan gücüyle ulaşım verilebilir. Hayvan gücüyle ulaşımda bir yük hayvanı tercih edilir.

En eski ulaşım aracıdır; bu genellikle insanların ve malların taşınması için hayvanların kullanılmasını içerir. İnsanlar, daha yüksek hayvanların bazılarına doğrudan binebilir veya onları kullanabilir. İnsanları ve eşyaları taşımak için kullanılan bu tür hayvanlara örnek olarak deve, at, eşek, fil ve zürafa verilebilir. İnsan gücüyle ulaşım: insan, mal veya her ikisinin insan kas gücü kullanılarak bir yerden başka bir yere yürüme, koşma ve yüzme şeklinde taşınmasını içeren başka bir ulaşım şeklidir. Modern teknoloji, makinelerin insan gücünü ele geçirmesine izin verdi. İnsan gücüyle ulaşım, maliyet tasarrufu, fiziksel egzersiz, eğlence ve çevrecilik nedenleriyle popülerliğini koruyor; özellikle az gelişmiş veya erişilemeyen bölgelerde bazen mevcut olan tek tiptir. Uzay uçuşu taşımacılığı da yeni bir konudur.

Bir uzay aracı vasıtasıyla Dünya atmosferinden dış uzaya hareket eden bir ulaşım sistemidir. Teknolojiye yönelik büyük miktarda araştırma yapılmış olsa da, uyduları yörüngeye oturtmak ve bilimsel deneyler yapmak dışında yaygın olarak kullanılmamaktadır. Kablo taşımacılığı: kablo taşımacılığı, genellikle teleferik adı verilen araçlarda, malları veya insanları taşımak için temel olarak kablolara sahip geniş bir taşıma modları sınıfıdır. Kablo sürülebilir veya pasif olabilir; eşyalar, teleferiklerde taşınan nesnenin içinde çekilerek, yelken açılarak, kaydırılarak veya tahriklerle hareket ettirilebilir. Dağda kullanılan bir başka ulaşım aracıdır. Makara kullanımı ve aşağı ve yukarı hareket eden yüklerin dengelenmesi, kablo taşımacılığının ortak unsurlarıdır (https://www.jotscroll.com/forums/3/posts/192/modes-oftransport-five-5-types-of-transportation.html)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap