SON DAKİKA
SON DAKİKA


Piyon ve piyonlar
17.06.2020

Satranç bilen ya da bilmeyen herkes piyonun satrançta en zayıf ve sayıca en fazla olan taş olduğunu bilir.

Hayatta ise piyon; bilmeyen bilmediğini bilmeyen insan hali desek yanlış olmaz. Gerekli gereksiz her yerde her olayda kullanılırlar ve buna engel olamazlar. Her şeye rağmen bir gün vezir olma umudu taşırlar.

Piyonun vezir olması durumu oyunun gidişatını değiştiren en önemli hamledir. Oyunun başında etkisiz eleman gibi görünen bir piyonun sessiz sedasız düşman saflarına ulaşarak kendisini vezir ilan etmesine dayanır. Tarihte defalarca yaşanan bir olaydır.

Satranç bilenler bilir, taşları geri çekebilirsiniz ama piyonları asla. Dolayısıyla piyon sürerken iki kez düşünün. Unutmamak gerek, her piyon potansiyel vezirdir.

Satrancın güzel tarafı, satranç tahtasında yalan ve ikiyüzlülük çok fazla yaşayamaz.

Satrancın amacı rakip şahı mat etmektir. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdidi engelleyecek başka bir hamlesinin olmamasıdır. Bu da rakibin diğer taşlarını alarak onu güçsüz bırakma ilkesine dayanır.

Satrançta piyonlar ilk önce ortaya sürülür. Bazıları piyonların son kareye ulaşıp vezir olmasını bekliyor ama bilmiyorlar ki kaleler yerlerinden hiç kımıldamadılar ve piyon vezir olduğu anda kaleler onu indirirler.

Oyunun kuralı şudur: ‘Bilmek, kabullenmek, bağışlamak, dengelemek.’

Unutmamak gerek;

Oyun bittiğinde şah ve piyon aynı kutuya konulur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap