SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hayat eve sığdı mı sizce
7.07.2020

Dünya nereye gidiyor terördür  savaştır mültecidir siyasettir dedik . Kimi meydan okudu  küçük bir topluma kimi de dünyaya .Peki sonuçta ne oldu kim kazandı  hangi sektör , hangi ülke, hangi  siyasetçi. Ben  hekimim ; ne siyasetten anlarım ne de ekonomiden  ama bir ders çıkaracak kadar bir öngörüm vardır. Ne güzel yaptık insanları evlerine tıktık  sakın çıkmayın dışarı hayat eve sığar  dedik  bir şikayetiniz olursa   sineye çekin  çok zorda kalmayınca  hastanelere gitmeyin  dedik  devletin  şehir hastaneleri  fakülteleri varken bir de özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan ettik. Neticede ne oldu kanser hastalarının  tedavileri aksadı , mevcut  kronik hastalığı olanların takipleri yarım kaldı , insanlar evlerinde  stresten kalp krizi geçirdi ve  bir çok gebe kadın miadını tamamlamaya az kalmışken korkularından  streslerinden ölü doğum yaptı. Sağlık hizmetini  sadece covid enfeksiyonu geçiren hastalara ve yakınlarına odaklanarak geçirdik. Hayat eve sığdı ama hadi yasakları gevşetiyorum denildiği noktada insanların psikolojilerinin tamamen bozulduğunu gördük. Tüm dünya ülkeleri kendine özgü sağlık politikaları  geliştirdi. Çinin  bir eyaletinde hayvan pazarında  ruhsatsız satılan hayvanları yiyerek  yayıldı denen  virüs alıp başını yürüdü nasıl olduysa tüm dünya ülkelerinde dehşet saçtı.

Virüs tüm dünyayı dolaştı ama bir türlü virüslerde o sık gördüğümüz mutasyona bir türlü uğrayamadı. Yaşlıları ve   bağışıklık  sistemini baskılayan hastaları  etkiliyor ; normal sağlıklı kişileri  normal bir grip gibi etkiliyor dedik ama gördük ki  çocuklar da hasta oldu hiç ek hastalığı olmayan genç gruptan da ölüm vakaları oldu. Kimi hekim  sadece maskesi ve havalandırma sistemini iyi kullanarak hasta baktı kendini koruyabildi. Kimi  hekim  ve  sahada çalışan  yardımcı sağlık  çalışanı  tam teşkilatlı uzay elbiseleri gibi giyinip hasta baktı  ama yine de covit enfeksiyonuna yakalandı.

Yasakları gevşetiyoruz dedik  hastaların bir kısmi hiç covit  yokmuş gibi  kalktı geldi hastaneye bir kısmı da  abartılı koruyucu önlemler alarak geldi. Sanki 3 aydır evlerine hapsolmamışlar ki sosyal mesafeyi korumadan hayatlarına devam ettiler. Kimi koruyacaklarını bilemeden ellerine eldiven takan  vatandaşa sorulduğunda  kimi koruyorsun  diye kendimi dediler halbuki karşısındaki kişileri de korumadıkları süre içerisinde eldivenin bir işe yaramayacağını  öğrenemediler.

Geldiğimiz noktada  bakalım bizi ne sürprizler bekliyor hep birlikte göreceğiz. Asker uğurlamalarımız ,düğün -derneklerimiz  derken bakalım 2021 e nasıl gireceğiz bakalım eğitim öğretimi nasıl başlatacağız ve bakalım kış sezonunda biz sağlık çalışanlarını  hangi  sürprizler bekleyecek. Ben bir hekim olarak endişeyle ileriki dönemi takip ediyor olacağım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap