SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aşılar!
15.06.2021

Merhabalar. Salgının başından beri herkesin dört gözle beklediği iki şey vardı. Bunlardan birisi bu sürecin bir şekilde kendiliğinden sonlanması, diğeri de aşılanma ile hastalığın yapacaklarından korunma. Tarihteki bu düzeyde salgınlara baktığımızda bu sürenin kısa olmayacağı belliydi ve yaklaşık 1.5 yıldır da devam ediyor. Kendiliğinden sonlanacak olmasından ümidi kesince tüm beklentimiz aşılara yöneldi. Çalışmaları yakından takip ettik, ne zaman bizlere ulaşacağını merakla bekledik. Nihayet öncelikle sağlık çalışanları olarak bizlerin kendi isteği ve onayıyla büyük çoğunluğumuz kısa süre içinde aşılandık. Faz çalışmaları henüz tamamlanmamış olmasına rağmen gördüğümüz ve takip ettiğimiz hasta profilleri, onların yaşadıkları ve elimizin altında kayıp giden canları görünce korunmak adına o vakte kadar ki verilere güvenerek aşılarımızı Ocak 2021 itibarıyla olduk. Bugün geldiğimiz noktada gördüklerim bana iyi ki de aşı olmuşum dedirtti çünkü salgın hızının azalmasında aşı olanların katkısı büyük ve aşının ölüm oranını azalttığı da çok açık.

Bizlere en çok sorulan sorular son dönemde aşı ile ilgili ve sıklıkla “Aşı olalım mı veya hangi aşıyı olalım?” şeklinde. Çok net bir şekilde söyleyeceğim tek şey “Aşı olun da, hangisini olursanız olun” çünkü son dönemdeki hastalarımız ve kayıplar sıklıkla aşıyı reddedenler, aşı sırası geldiği halde kulaktan dolma bilgiler ve gerekçelerle aşı olmak istemeyenler. Aşılarla ilgili soracaklarınızı lütfen hekimlerinize sorun, tatmin olmadığınız konularda ya da aklınıza takılanlar olduğunda da tekrar tekrar sormaktan çekinmeyin. Söylenenler ve duyduklarınızın çoğunun bilimsel bir dayanağı olmadığını, hatta aşı olmayın diyenlerin aşıya en önce koştuğunu da lütfen unutmayın.

Elbette ki aşı uygulaması kişinin isteği ve onayına bağlı ama inanın nefes alamayan hastalarımıza ya da kaybettiklerimize bir önceki aşamada sorsak, ufak bir korunma ihtimali bile olsa tercihlerini aşıdan yana kullanırlardı.

Tabii ki tercih kişisel ve sizin ama bildiklerimizi paylaşmak ve bu vesile ile belki de tek bir canın bu süreci yaşamasını önlemek de bizlerin sorumluluğunda.

Hasta sayısı azalsa da salgın henüz bitmedi ve her temas bulaş riski taşıyor. Vaka sayısı azaldıkça korunma konusunda hepimizde rahatlık oluşması bu sürecin riskini ve aşının önemini daha da attırıyor.

Karar elbette sizin.

Güzel günlere ulaşmak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap