SON DAKİKA
SON DAKİKA


El Yıkama
11.05.2024

Bizler enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak el yıkamanın önemini, mikrobik hastalıklardan korunmak için en basit ve en etkili yolun doğru şekilde ve uygun sürede el yıkamak olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz ancak pratikte el yıkama gerekliliği doğan durumlarda, bilindiği kadar uygulanmadığına da şahit oluyoruz. Herhalde en yüksek el yıkama oranlarına dünyayı sarsan Covid-19 salgını sırasında ulaştık ve eksikler ya da yanlışlar olsa da, toplum olarak ellerimizi en çok, vaka sayısının en yüksek olduğu zamanlarda yıkadık. Yani atalarımız yanılmadı, bir musibet, binlerce nasihatten daha etkili oldu. Şimdi salgın etkisini yitirdi ama salgın döneminden önce olduğu ve sonrasında da hep olacağı gibi, ellerle bulaşan, salgın boyutunda olmayan fakat bulaştığı kişilerde hayatı tehdit edecek kadar ciddi hastalık tablosuna dahi neden olabilecek pek çok mikroorganizma ve bu mikroorganizmalara bağlı hastalıklar var.

Gün içinde ellerimizi hem kendi bedenimizde yüzümüze, gözümüze, saçımıza, ağzımıza, burnumuza, hem de dış ortamda özellikle ortak kullanım alanlarındaki kapı kollarına, asansör düğmelerine, telefonlara, market ürünlerine, para gibi pek çok kişinin de dokunabileceği yerlere temas ettiriyoruz. Bu temaslar sırasında bizde bulunan bir mikroorganizmayı ellerimizle dokunduğumuz yere taşıyabileceğimiz gibi, dokunduğumuz yerde bulunan mikroorganizmaları da kendimize bulaştırıyoruz. Belki bu sırada bize bulaşan bir parazit ile bağırsak enfeksiyonu ve ishal, bir virüs ile üst-alt solunum yolu enfeksiyonu ya da göz enfeksiyonu, bir bakteri ile hastane enfeksiyonu (idrar yolu, yumuşak doku, protez, kateter enfeksiyonu gibi) oluyoruz ama çoğu kez bunun bize yıkamadığımız ellerimizle bulaştığını ya da yıkanmayan ellerle bulaştırıldığını bile anlamıyoruz, bilmiyoruz. Mikroorganizmalar mikroskop dışında görünür varlıklar olmadıkları için, çoğu zaman bulaştıklarına inanmakta da güçlük çekiyoruz.

Eller görünür kirli ise, yemekten önce ve sonra, vücut salgı ve sıvıları ile temas edildiğinde, toplu kullanılan alanlara temastan sonra ve eğer eller kirli ise önce, diş fırçalama, abdest alma, ağız-burun yıkama, tuvaletten sonra ve temiz olmadığı düşünülen her durumda eller mutlaka yıkanmalı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs “Dünya El Hijyeni Günü” olarak belirlenmiş ve el hijyeninin önemine dikkat çekilmesi amaçlanmış. Bizler de bu vesile ile bir kez daha, ellerimizi gün içinde ne zaman yıkamamız gerektiğine dikkat ederek hareket etmemizin, pek çok hastalıktan korunmamıza fayda sağlayacağını hatırlatmış olalım. Elbette ki bahsettiğimiz uygun sürede ve doğru şekilde yapılan el yıkama. Ayrıca sosyal hayatta olduğu kadar hastanelerde de gerekli olan durumlarda el yıkamanın, hastane enfeksiyonlarını önlemede en basit ve en etkili yol olduğunu da unutmayalım. Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap