SON DAKİKA
SON DAKİKA


Araç muayene istasyonu!
26.07.2020

Bugünlerde sosyal medyanın üst gündemlerinden olan Araç Muayene Ücretlerinin yüksekliği ve mecburiyeti meselesi giderek toplumsal bir tepkiye dönüşmeye devam ediyor. Toplumun her kesiminden destek gören bu haklı tepkinin önümüzdeki günlerde sonuç vererek, bazı tedbir ve düzenlemeleri beraberinde getirmesi beklentisi ise çok yüksek.

TÜİK rakamlarına göre, Türkiye’de trafikte 23 milyon araç var ve bunlar iki senede bir muayene olmak zorundalar.  10-15 milyon araç yıllık muayene olmaktadır ve bu yaklaşık 4-6 milyar liralık bir gelir demektir. Üstelik bu paranın büyük bir bölümü devletin kasasına girmiyor. Mecburi ve tekelden verilen Araç Muayene Hizmeti yabancı bir kuruluş tarafından yürütülüyor ve haksız bir kazanç olarak her kesimin tepkisini çekiyor.

Egzoz muayenesi dahil bir otomobilin muayene ücreti 422 lira! Muayene esnasında bu para nakit olarak tahsil ediliyor ve kredi kartı geçmiyor! Gecikmelerde aylık yüzde 5 ceza uygulanıyor! Muayene yaklaşık 10 dakika sürerken, muayene sırasında saatlerce bekliyor ve aracınızın başında olamıyorsunuz! Hizmeti veren firmanın Alman menşeli olmasından mıdır bilinmez, bırakın bir bardak çay ya da su ikramını, oturma imkanınız dahi yok! Araç mı muayene ettiriyorsunuz, bir Nazi kampında ölüm sırası mı bekliyorsunuz farkı yok! Üstelik bu muayenede aracınıza yapılan hiçbir katkı da yok! Aracınızın bir vidası gevşek olsa muayeneden çıkarılıyor ve “Git yaptır gel” deniliyor. Onca çektiğiniz eziyet sil baştan yeniden başlıyor. Sistem hizmet anlayışından çok eziyet anlayışıyla işletiliyor ve bu da oluşan tepkileri daha da artırıyor. Yine 15 bin TL’lik araçla, milyonluk araç arasında bir ücret farkı yok. Motor hacmi 1000cc olanda 5000cc olanda aynı ücreti ödüyor!

Verilen hizmetin ücretinin yüksekliği ve haksızlığı bir tarafa, araca ve araç sahibine hiçbir katkı sağlamaması ve uygulanan yöntemin nezaketsizliği artan tepki ve şikayetlerin asıl sebebidir. Kuruma/firmaya sağlanan tekel ve mecburiyet imkanı, garanti ve nakit gelir imkanı da bu nezaketsizliği artıran en büyük faktörlerdir.

Ancak unutulmamalıdır ki; hizmette hata, istismar ve zulüm yapanlar bunun karşılığını mutlaka alırlar. Oluşan haklı tepkiler, devletin ilgili birimlerinin önüne geldiğinde sağlanan imkanlar gözden geçirilecek ve yeni alternatifler, düzenlemeler ve tedbirler ortaya konulacaktır. Bu konuda yapılacak en güzel düzenleme, devlet adına kullanılan yetkinin paylaştırılması ya da devletin yeniden devreye girerek rekabet ortamını oluşturması olacaktır. Sadece bu yapılırsa bile çok şeyin değişeceğinden emin olabilirsiniz…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap