SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun’da Tekstil Ekonomisi!
14.06.2020

Giresun’un teşvik bölgesi ilan edilmesiyle en fazla sektörel büyüme tekstil alanında gerçekleşti. Halen büyüklü küçüklü 20’nin üzerinde tekstil firmasının faaliyette bulunduğu Giresun’da yaklaşık 7 bin 500 kişi de bu sektörde istihdam ediliyor.

Giresun’da, özellikle son 10 yılda tekstil sektörü hızla büyürken, bu büyümenin kalıcı olduğu, ulusal ve uluslararası bazda firmaların yatırımlarının yer bulduğu gözleniyor. Tanınmış markalarının ürünlerinin üretildiği ve dünyaya dağıtıldığı bir üretim üssü haline geldiği Giresun’da bu büyüme devam ederken, istihdamında aynı ölçüde artması bekleniyor.

Başlangıçta tamamen bölge dışı bir sektör olan tekstilin Giresun’da bu derece tutunmasının ve kalıcı olmasının en büyük etkeni teşvik bölgesi olması görülürken, bir diğer en büyük etkenin de işsizliğin üst düzeylerde olması ve özellikle il dışında istihdam bulan yetişmiş elemanların tersine göç hareketleri de etkili olmuştur. Yıllarca gurbette, özellikle tekstil sektöründe çalışmak zorunda kalan bölge insanı sektörün burada gelişmesi üzerine tercihini memleketten yana kullanıyor.

Diğer taraftan Bulancak’ta inşa edilen 2. Organize Sanayi Bölgesinin de faaliyete geçmesi ve burada da Türkiye’nin en büyük ve önemli tekstil firmalarının yer bulması sektörün büyümeye devam etmesinin en büyük etkenlerindendir.

Bölgenin en önemli tarım ürünü fındığa yönelik üretim sektörlerinin yeterince gelişememesi ve fındığa dayalı ticaret ve sanayinin komşu illere hatta Adapazarı, Düzce, Manisa gibi uzak illere kayması nedeniyle oluşan boşluğu dolduran tekstil sektörü adeta Giresun’da ekonominin lokomotif sektörü haline gelmesine neden oldu.

Sonuçta pek de beklenmeyen bu gelişmeler Giresun’u bir tekstil kenti haline getirmeye devam ediyor. Bu anlamda gelecekle ilgili planlamalar ve stratejik adımlarda şimdiden atılmalıdır. Zira bu gelişme ve büyüme karşısında sektörün yaşayacağı en büyük sıkıntı yine yetişmiş eleman sıkıntısı olacaktır. Her ne kadar sektörle tersine göç hareketi görülse de bu dönüş daha çok orta yaş ve üzerinde gözlenmektedir. En fazla göç veren iller sırlamasında üst sıralarda yer alan Giresun, orta ve uzun vadede tekstil sektörünün daha da gelişmesiyle artacak istihdamla bu göçü geri döndürebilir.

MESLEKİ EĞİTİME AĞIRLIK VERİLMELİ

Şimdilik bölgede yatırım yapan firmaların eğitimleriyle eleman yetiştiriliyor ve çalıştırılıyor. Her geçen gün artan kapasitesiyle sektörün yeni eleman ihtiyacına cevap verecek çözümler, sektöre uygun eğitim veren meslek okulları da aynı oranda artırılmalıdır. Bir diğer önemli hususta sektörün hammadde ihtiyacına yönelik yatırımların da bölgeye çekilmesi olmalıdır. Giresun’da tekstil sektörü sadece giysi üretimi üzerine çalışıyor. Üretimi destekleyecek dokuma, iplik ve aksesuar üretimlerine yönelik yatırımlarda şimdiden planlanmalı ve sektörün önü açılmalıdır.

Bu hususlar da göz önüne alınır ve şimdiden tedbirler alınırsa sektörün yakın gelecekte daha da büyümesi Giresun’un tekstilde önemli merkezlerden biri haline gelmesini sağlayabilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap