SON DAKİKA
SON DAKİKA


Turizm ekonomisi
8.02.2020

Bacasız sanayi tanımlamasıyla turizm; bölge ekonomisinin en önemli kaynaklarındandır!. Bir taraftan üretim, sanayi, lojistik-ulaşım gibi yatırımlarla ekonomik kalkınmaya yönelen bölgemiz, bir taraftan da turizmi portföyüne katmak ve geliştirmek zorundadır.

Karadeniz’e kıyısı olan tüm illerimiz; doğal güzellikleri, yaz ve kışın ayrı avantajlarıyla her zaman yüksek turizm potansiyelleri ile dikkat çekmiştir. Ancak bu zamana kadar; gerek yaklaşım, gerek eğitim, gerekse altyapı ve tesis eksikliklerini hala tamamlayamamış, turizm potansiyelinden gerektiği gibi faydalanamamıştır. Bu zamana kadar özellikle Doğu Karadeniz’de doğal güzelliklerinin yanında tarihi ve kültürel değerler anlamında zenginliklerini ortaya koyan Trabzon ve Rize dışında diğer illerimiz turizmde istenilen gelişimi ve rağbeti görmemiştir. Ancak son yıllarda özellikle doğa/yayla turizmi ilgi ve önem kazanmış, özellikle kış sporları anlamında kervana Ordu’da katılmıştır. Coğrafi zorluklar ve topografik özellikler anlamında en zor bölgelerden olan Karadeniz’de turizmin gelişmesindeki en büyük engel her zaman için ulaşım alt yapısı olmuştur. Son yıllarda hayata geçirilmeye çalışılan ve Yaylaları birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi ve illerin kendi yol çalışmaları önemli mesafe kat etse de hala büyük eksiklikler söz konusu. Bunun yanında konaklama imkanları ve hizmet anlamında hala alınması gereken önemli mesafeler var. Ama tüm olumsuzluklarına rağmen son yıllarda ki turizm hareketliliği de küçümsenmeyecek boyutlardadır.

 

Bölgemizde turizmin gelişimi ve ekonomik katkı payının artması için yapılması gereken en önemli husus ise yaklaşım ve doğru planlamadır. Evet bölgemiz doğal güzellikleriyle cennetten bir köşe gibi. Ama bu güzellikleri doğru yorumlayamaz ve sunamazsanız gelen turist; bakar, seyreder, çok güzel der ve biraz sonra sıkılır ve aynı gün gider. Yani güzellik ve doğallık tek başına yeterli değil! O yüzden Karadeniz’de yapılması gereken turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif aktivitelerle çekiciliğinin artırılması gereklidir. Gelen turist ya da konuklar meşgul edilerek konaklama sürelerinin artırılması sağlanmalıdır. Bu anlamda atılan adımlar doğru planlama, organizasyon ve alt yapıyla da desteklenmelidir.Özellikle kış sporları bu anlamda öne çıkıyor. Ordu bunu Çambaşı’nda başardı! Off-road gibi gelir düzeyi yüksek gruplar tarafından bölge tercih edilmeye başlandı.

 

Uygun alanlar ve imkanlar sağlanırsa çok daha fazla rağbet görebilir. Bölgenin en yüksek zirvesi olan 3 bin 100 metrelik Karagöl dağına sahibiz. Eşsiz manzaraları ve coğrafi hakimiyetiyle dağcılık ve treaking sporları için biçilmiş hint kumaşı gibi. Her köşesi ayrı güzellikte olan yaylalarımız ve ormanlarımız çadır-karavan kamları için, keşfedilmemiş vadilerimiz macera güzergahları olarak insanlara sunulabilir. Avcılık ve atıcılık sporları, bisiklet ve aklıma gelmeyen onlarca dalda doğa sporları faaliyetleri için keşfedilmemiş devasa bir alan var elimizde. İşte bu alana bu anlamda bakabilirsek bir şeyler değişebilir ve turizm bölge ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri haline gelebilir.

 

Bölgeye gelen ziyaretçilerin konaklama sürelerini arttırmak, ziyaretçilerin keyifli zaman geçirmelerine katkı sağlamak amacıyla özellikle turizm tesislerinin yoğun olduğu yaylalarımızda; paintball ve oryantiring gibi alternative aktivite alanları oluşturmak, sahilde ve şehirde de deniz sporları, tarih ve kültür turları, eğlence ve hizmet sektörü canlandırılarak beklentiler karşılanabilir. İnsanlar yeni keşifler yapmak, güzel vakit geçirmek, güzel anılar biriktirmek ve rahat etmek için gelirler ve bu imkanların hepsi bölgemizde fazlasıyla var. Sadece doğru bakış açısı ve yaklaşımla tüm bunları aktive edebilir ve ekonomik kazanımlarını da üst seviyeye çıkarabiliriz...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap