SON DAKİKA



Haber > Dünya > Almanya’da herkesin gözü Merkel’de

Almanya’da herkesin gözü Merkel’de

20 Kasım 2016 Pazar - 14:04




Başbakan Angela Merkel, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde CDU’nun dördüncü kez başbakan adayı olacak mı?





ALMANYA’da kamuoyunun aylardır merak ettiği bu soruya, Başbakan Angela Merkelcevap vermekten kaçınıyor. “Zamanı ve yeri gelince açıklarım” diyerek geçiştiriyor. Sonhaftalarda Merkel’in üzerindeki “Artık açıkla” baskısı büyüdü. Başbakan Merkel de bunun üzerine bu akşam bir basın toplantısı düzenlemeye karar verdi. Ancak toplantının konusunu yine gizli tuttu. Partinin ağır topları Norbert Röttgen, Wolfgang Bosbach ve Elmar Brok ise kesin gözüyle baktıkları Merkel’in adaylığını daha önceden açıkladı. Brok, “Zaten başka aday da yok” dedi. Sadece CDU değil, diğer siyasi partiler de Merkel’in gelecek yıl aday olacağından emin. SPD Lideri Sigmar Gabriel, “Merkel’in başbakan adayı olacağını herkes biliyor. Bunu açıklaması büyük bir sürpriz olmayacak” dedi.

BİR İŞARET BİLE VERMEDİ

Merkel’in aday olacağının bir göstergesi de Almanya’daki siyasi gelenekler. Merkel aday olmasaydı, en az bir yıl kala kolduğunu başbakan adayı olacak kişiye bırakması gerekiyordu. Böylece CDU’nun başbakan adayı en az bir yıl başbakan olarak ülkeyi yönetme yeteneğini gösterme ve seçilme şansı bulacaktı. Ancak Merkel öyle yapmadı ve bırakacağına dair bir işaret bile vermedi.

Almanya’da yapılan kamuoyu araştırmaları da Merkel’in adaylığından yana. Emnid’in yaptığı son ankete göre seçmenlerin yüzde 55’i Merkel’in başbakan adayı olmasını istiyor. Karşı çıkanların oranı yüzde 39. Ağustos ayında karşı çıkanların oranı yüzde 50’ydi. CDU/CSU seçmenleri arasında Merkel’in adaylığını isteyenlerin oranı yüzde 92. Kadınlarda yüzde 66. Sosyal Demokrat Parti seçmenleri arasında da Merkel’in adaylığını siteyenlerin oranı Yüzde 54. Ama SPD seçmenleri arasında partinin lideri Gabriel’in başbakan adayı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 48.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap