SON DAKİKA



Haber > Dünya > Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler

Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler

31 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:42




Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. Haniye'nin ölümünü doğrulayan Hamas, "Korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" açıklamasını yaptı. Haniye'nin ölümünün doğrulanmasının ardından tepkiler art arda geldi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "işgalci teröristleri pişman edeceğiz" açıklamasında bulundu. İşte Hamas liderinin ölümüne dünyadan tepkiler...





HAMAS LİDERİ HANİYE ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikastte uğradı.  

İran Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı.

Filistinli gruplar, genel grev ve geniş çaplı protesto çağrısı yaptı.

İşte Hamas'ın en önemli isimlerinden Haniye'nin ölümüne dünyadan tepkiler...


Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler - Resim : 1

HAMAS: "İRADEYİ KIRMAYI AMAÇLAYAN CİDDİ BİR EYLEM"

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Haniye'nin öldürülmesi hakkında açıklamada bulundu.

Zuhri, “İsrail işgalinin Kardeş Haniye'ye yönelik bu suikastı, Hamas'ın ve halkımızın iradesini kırmayı ve sahte hedeflere ulaşmayı amaçlayan ciddi bir eylemdir. Bu eylemin hedeflerine ulaşmada başarısız olacağını teyit ediyoruz" diye konuştu.

Hamas'ın amaçlarının değişmeyeceğini ve yoluna devam edeceğini vurgulayan Zuhri, "Hamas bir kavram ve kurumdur, kişiler değil. Hamas, fedakarlıklara rağmen bu yolda devam edecek ve zaferden eminiz" dedi.


PEZEŞKİYAN: "İŞGALCİ TERÖRİSTLERİ PİŞMAN EDECEĞİZ"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Haniye'nin öldürülmesi hakkında, "İran, işgalci teröristleri Haniye'yi öldürmek gibi korkakça bir eylem gerçekleştirdikleri için pişman edecek" açıklamasında bulundu.

Pezeşkiyan ayrıca, İran'ın toprak bütünlüğünü ve onurunu savunacağını belirtti.

Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler - Resim : 2

İSRAİL: "HANİYE'NİN ÖLÜMÜ DÜNYAYI DAHA İYİ BİR YER YAPACAK"


İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu ise Haniye'nin ölümünün ardından sert açıklamalarda bulundu.

Eliyahu, "Dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu budur. Hayali barış anlaşmaları yok artık. Merhamet yok. Onlara vuracak olan demir el, barışı ve biraz teselliyi getirecek ve barış isteyenlerle barış içinde yaşama yeteneğimizi güçlendirecek olan eldir. Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getirecek" ifadelerini kullandı.

OĞLUNDAN AÇIKLAMA: "HER ZAMAN ARZULADIĞI ŞEHİTLİĞE KAVUŞTU"

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin oğu Abdul Selam Haniye de babasının öldürülmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Haniye, “Babam devriye yolculuğu sırasında dört suikast girişiminden kurtuldu ve bugün Allah ona her zaman arzuladığı şehitliği nasip etti. Ulusal birliğin sağlanması konusunda çok istekliydi ve tüm Filistinli grupların birliği için çabaladı. Bu ölümün, özgürlük sağlanana kadar mücadele edecek olan direnişi caydırmayacağını teyit ediyoruz” ifadelerini kullandı.


FİLİSTİN: "KORKAKÇA BİR EYLEM"

Resmi Wafa haber ajansının açıklamasına göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas suikastı sert bir şekilde kınadı ve "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Başkan ayrıca Filistinlileri birleşmeye ve "İsrail işgali karşısında sabırlı ve kararlı olmaya" çağırdı.

RUSYA: "KABUL EDİLEMEZ BİR SİYASİ CİNAYET"

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, RIA devlet haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas'ın baş siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin "kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayet" olduğunu söyledi.


RIA'nın aktardığına göre Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayettir ve gerginliğin daha da tırmanmasına yol açacaktır" açıklamasında bulundu.

Bogdanov, suikastın Gazze'deki ateşkes görüşmelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

HUSİLER: "İĞRENÇ BİR TERÖR SUÇU"

Yemen'deki Husi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi ise Haniye'nin ölümüne yönelik açıklamasında, “İsmail Haniye’yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur ve kanunların ve ideal değerlerin açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

İRAN: "İSRAİL BUNUN BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK"

İran Devrim Muhafızları'nın eski komutanı Mohsen Rezaie, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldürmesinin "bedelini ağır ödeyeceğini" söyledi. Açıklama İran devlet medyasında yer aldı.

KATAR'DAN KINAMA MESAJI

Katar, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini şiddetle kınadığını belirtti.

Bakanlık Haniye'nin öldürülmesinin gerilimde tehlikeli bir tırmanma yaratacağını söyledi.

ÇİN: "BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK ARTACAK"

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin'in Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesine kesin bir dille karşı çıktığını ve kınadığını belirterek, olayın daha fazla bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceğini ifade etti.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap