SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İMECE’ye ‘rüzgâr’ muhalefeti!

İMECE’ye ‘rüzgâr’ muhalefeti!

15 Nisan 2023 Cumartesi - 10:22




Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yüksek çözünürlüğe sahip Türkiye’nin ilk gözlem uydusu İMECE’nin uzay yolculuğu, fırlatmaya 27 saniye kala hava muhalefeti nedeniyle bir kez daha ertelendi.





Daha önceki iki ertelemenin ardından İMECE’nin dün Türkiye saati ile 09.48’de ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatılması planlandı. Hem Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde hem de fırlatmanın izleneceği Ankara’daki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde son hazırlıklar yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank enstitüde açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, projenin Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında elde ettiği başarıları göstermesi adına büyük önem taşıdığını söyleyerek, “Uzay yarışında şu anda diğer ülkelerle aramızda olan mesafeyi önümüzdeki dönemde kapatacağımıza inanıyoruz. Bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi, Doğu Anadolu gözlem evinin devreye alınmasını bir bir gerçekleştireceğiz. Önümüzde aşmamız gereken büyük engeller var ancak bunu aşacak insan kaynağına da alt yapıya da sahibiz” dedi. Bakan Akar da teknoloji ve savunma sanayindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizerek, “TSK’yı güçlendirmek için her bilimsel veriyi etkin şekilde değerlendiriyoruz. Günümüzün ve geleceğimizin dünyasını şekillendirmede uzay teknolojisinde yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle uzay ve siber alanında üstünlüğü ele geçirmek, başarılı olmak boynumuzun borcu. Önümüzdeki yıllarda kara, deniz, hava kuvvetlerinin operasyonlarını başarılı ve güvenli bir şekilde yapabilmeleri için buna ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘Geç olsun, güç olmasın’

Varank ve Akar’ın açıklamalarının ardından gözler canlı bağlantı kurulan ABD’deki uzay üssüne çevrildi. Nefesler tutulmuş halde beklenirken, fırlatmaya 27 saniye kala ABD’deki uzay üssünden rüzgar nedeniyle erteleme bilgisi geldi. Akar ile Varank arasında ise ilginç bir diyalog yaşandı. Akar, “Burada komplo olabilir mi?” diye sorunca, Varank gülümseyerek, “Yok, kısmet” yanıtını verdi.

Erteleme kararını değerlendiren Varank, “Heyecanlıydık, şu anda buruk bir an yaşıyoruz. Ama geç olsun, güç olmasın diyelim. İnşallah bir sonraki fırlatmada havanın müsait olduğu bir durumda uydumuzu göndereceğiz” dedi.

Yeni hedef


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, İMECE uydusunu yörüngesine taşıyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firmasından yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen fırlatma operasyonu için Türkiye saati ile bugün 09.47’nin hedeflendiği belirtildi. Önceki gün Avrupa Uzay Ajansı’nın, Jüpiter’in buzlu uydularını incelemek için uzaya göndermeyi planladığı JUICE adlı uzay aracının fırlatılması da, kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap