SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > KKM Hazine'yi eritti: Yükü 491 milyar lira arttı!

KKM Hazine'yi eritti: Yükü 491 milyar lira arttı!

28 Haziran 2023 Çarşamba - 16:55




Dolardaki artışın faturası ağır olacak. Kurun artmasıyla KKM’nin maliyeti 491 milyar 778 milyon TL’ye çıktı.





Son bir haftadır ekonomi yönetiminin faiz kararıyla ilgili tartışmalar devam ederken, döviz kurlarındaki artışın ne kadar süreceği ve enflasyon üzerindeki etkisinin nasıl olacağı merak konusu haline geldi. Kurun yükselmesinin maliyeti her açıdan ağır olacak.

Özellikle Mayıs ayına kadar baz etkisi, TL'nin baskılanması ve doğalgaz fiyatı düzenlemesi gibi faktörlerle TÜFE yüzde 40 sınırına gerilemiş olsa da, TL'deki değer kaybının etkisiyle yıl sonunda yüzde 55-60 seviyelerine ulaşması bekleniyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü, dövizdeki artışla birlikte yükselmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 16 Haziran itibarıyla kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 2 trilyon 628 milyar liraya yükseldi.

Döviz kurlarının 26 liranın üzerine çıkmasıyla birlikte kur korumalı mevduatın döviz cinsinden toplam tutarı 101,1 milyar dolara kadar geriledi. Bu durum, Kur Korumalı Mevduat'ın maliyetini artırdı ve Hazine ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) olan yükü en az 491 milyar 778 milyon liraya ulaştı.

Kur korumalı mevduat hesapları genellikle bireysel müşteriler tarafından 3 ay, şirketler tarafından ise 6 ay vadeli olarak açılıyor. Döviz kurunun bugünkü durumu ve sürdürülemez döviz müdahale politikalarının sona ermesiyle birlikte, kamunun yıl sonuna kadar Kur Korumalı Mevduat'ta zorluklarla karşılaşması kaçınılmaz görünüyor.


Örneğin, 27 Mart'ta dolar kuru 19,07 liraydı. Üç ay önce yüzde 29,23 faiz oranıyla 19 bin 70 lirayı Kur Korumalı Mevduat hesabına yatıran bir kişinin parası, vade sonunda dolar kurunun 26,02 olmasıyla 26 bin 20 liraya yükseldi. Üç ay içinde oluşan 6 bin 950 liralık farkın 1405 lirası mevduat getirisi iken, 5 bin 545 lirası kur artışından kaynaklanan getiri oldu. Bu durumda, mevduat sahiplerinin getirisi Hazine'nin kasasından çıkacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Merkezi Yönetim bütçe verilerine göre, mayıs ayında dövizden dönüşümler hariç Kur Korumalı Mevduat'a bütçeden 1 milyar 634 milyon 648 bin TL aktarım yapıldı. Bu tutarın haziran ayında, kur artışı nedeniyle büyük bir boyuta ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl Hazine ve Merkez Bankası tarafından toplamda 182 milyar lira kur farkı ödenmişti. Gün geçtikçe artan maliyetlerle birlikte Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış da giderek zorlaşıyor.

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası analitik bilanço verilerine göre net uluslararası rezervlerin geçen hafta 8,5 milyar dolar arttığını belirtti. Şimşek, rasyonel politikaların kademeli olarak devam edeceğini ve TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ifade etti. Bu çerçevede, Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğinin yıl sonuna kadar uzatılacağını da duyurdu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
KKM

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap