SON DAKİKA



Haber > Gündem > Avrupa'da çöküş başladı

Avrupa'da çöküş başladı

13 Mart 2017 Pazartesi - 11:55




Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi'nce organize edilen, 'Gelişen Türkiye'nin yakın ekonomik tar





Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli,  Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi'nce organize edilen, 'Gelişen  Türkiye'nin yakın ekonomik tarihi' konulu söyleşide açıklamalarda bulundu. Öğrencilere seslenen ve 2002 öncesinde bütçenin faize aktarıldığını belirten Canikli, 'Faiz gelirini kim elde eder' Faiz kime aktarılır? Parası olana ve sermaye sahibine aktarılır. Tabi ki devlete borç verenlere. İşin vahim tarafı şu; 1980 yılların ortalarından itibaren bütçe içerisinde faize ödenen rakam sürekli artmış. Sadece 1997 yılı, yani Refah yol dönemi, o yıl bir miktar aşağıya düşmüş oran. Ama onun dışına kesintisiz bir şekilde oran sürekli artıyor. 1986'lı yıllarda yüzde 9-10 ile başlamış, en son biz devraldığımızda yüzde 43'e kadar çıkmış ve artış devam ediyordu. Devlete borç verenler sınırlı sayıda kişi ya da kuruluşlar ve şirketler. Bunun içerisinde yerli ve yabancılar da var. Yani vücudu burada kalbi dışarıda olanlar. Ülkenin neredeyse tüm kaynakları bunlara aktarılıyordu. Zenginlere, para babalarına ve ağalara aktarılıyordu ve bunların önemli bir bölümü de yurt dışında yaşıyorduö dedi.

'ŞU SOYGUNA BAKIN!'

Türkiye'de bütçede faiz oranının yüzde 43'den yüzde 9 seviyesine indiğini vurgulayan Canikli şöyle devam etti:

'Tablo bu. Şu soyguna bakın. 2002'de devraldığımız bütçe yapısı aynen kalmış olsaydı bugün itibariyle, bozulmamış ve iyileşmemiş olsaydı, yani faize aktarılan rakamın oranı yüzde 43, diğer ihtiyaçlar için aktarılan oran da yüzde 57 olarak aynen kalmış olsaydı, 2017 bütçesinden 150 milyar faize aktarılacaktı. 1 yılda sadece. 150 milyar eski parayla 150 katrilyon. Yani bu parayla  Trabzon'da aşağı yukarı sıfırdan 170-180 tane havaalanı yapılabilir bir yılda.  Trabzon gibi 170 vilayete de çevre yolu yapılabilir. İnanılmaz bir rakam. O oran aynen kalmış olsaydı, bu rakam şu an faiz elde edenlere, zenginlere aktarılmış olacaktı. Bugün bu para onlara aktarılmıyor. 43 olan o rakam şu anda 9'a düşmüş durumda. Kavganın da nedeni bu işte kardeşlerim. İçerdeki de dışardaki de kavganın nedeni budur. 'Bu kaynaklar kime aktarılacak" kavgasıdır. Artık bu para millete aktarılıyor.ö

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canikli, mevcut sistemin kavga ve kargaşaya neden olduğunu savundu, yeni sistemde ülke ekonomisinin çok daha güçlü olacağını sözlerine ekledi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap