SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Muş açıkladı! Aylık ihracat rekor kırdı

Bakan Muş açıkladı! Aylık ihracat rekor kırdı

02 Eylül 2022 Cuma - 16:52




Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ağustos ayında ihracatın yıllık yüzde 13.1 oranında arttığını açıkladı. Bu rakamın bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek ağustos ayı rakamı olduğunu söyledi.





Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıklamaları şu şekilde:

"Değerli misafirler küresel ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi daha da güçlenerek büyümeye devam etmektedir. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte büyüme evresini sürdürerek yüzde 7.6 oranında büyümüştür.

Mal ve hizmet oranında yaşanan yüzde 16.4 oranındaki artışla ihracatın büyümeye katkısı 3.9 puan olarak gerçekleşmiştir. Net ihracatın büyümeye katkısı 2.7 puan olmuştur. Ekonomi büyümesini kesintisizi 8 çeyrek devam ettirerek dünyadan pozitif şekilde ayrılmıştır.

İHRACATTA YENİ REKOR!

Türkiye ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 8 ayında devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız ağustos ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en yüksek ağustos ayı rakamıdır.


Yılın ilk 8 ayında toplam 165,6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış bulunuyoruz. Ağustos ayında dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 oranında artışla 54 milyar dolara yükselmiştir. Ağustos ayı ithalatımız ise 32.6 milyar dolar olarak kayıtlara geçmiştir. Söz konusu ithalatı 8.7 milyar doları yani yüzde 27'si enerji kaynaklıdır.

'2 ÖNEMLİ DESTEK PAKETİNİ SUNDUK'

Değerli ihracatçılar sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. hükümet olarak sizlere hak ettiğiniz desteği vermek için geçtiğimiz ay 2 önemli destek paketini sizlerin hizmetine sunduk. 18 Ağustos'ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile mevcut ihracat destekleri güçlendirilirken yeni destek kalemleri yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda pazara giriş projesi hazırlık sürecine ilişkin danışmanlık ve rapor giderleri, çok kanallı zincir mağazaların yurt dışı pazarlarda büyümek için yapacağı çeşitli harcamalar ve KOBİ'lerimizin küresel pazarlara açılmasına aracılık edecek ihracat konsorsiyumlarına yönelik destekleri devreye aldık.

Bakanlığımızın tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranları artırılmış durumdadır. İlaç ve tıbbi cihaz gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu zorunlu belgeler destek kapsamına alınmış, KOBİ'lerin yurt dışı fuar desteğinden yararlanılması amacıyla değişiklikler yapılmıştır. 25 Ağustos'ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile e-ihracat konsorsiyumları ve perakende e-ticaret siteleri ve pazar yerleri gibi ekosistemini tüm paydaşlar için destek paketini kullanımınıza açmış bulunuyoruz. E-ticaret konsorsiyumları desteklenerek ekosisteme dahil edilecektir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap