SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstikrar beklentisi ve ağır gündem

İstikrar beklentisi ve ağır gündem

03 Kasım 2015 Salı - 08:14








Yüzde 49 oy, büyük bir seçim başarısıdır. Bu başarının arkasında Erdoğan ve Saray’ın 7 Haziran seçimleri sonrası uyguladığı politika yatmaktadır.

Davutoğlu Ankara’da patlayan bombadan sonra, ‘’Oylarımız arttı’’ demişti. Sadece Ankara ya da Suruç bombası değil, PKK ve IŞİD’in de katkısıyla açılan şiddet yolu, şehit ve ölüm haberleri, beklenen ya da hedeflenen sonucu yarattı. Yani terör ve şiddet AKP’ye oy olarak döndü. Seçmen, bu ortama kimlerin nasıl yol açtığına bakmadan, ‘tek parti yönetimi ve istikrar’ dayatmasına destek verdi.

5 PARTİ DESTEĞİ

AKP’nin seçim başarısında en önemli rolü; MHP ve Bahçeli’nin uzlaşmaz tavrı, her hareketi ile AKP’ye yarayan politikası oynadı. AKP’nin milliyetçi oyları devşirme yaklaşımı başarılı oldu. Bir yandan Erdoğan yönetimine ağır suçlamalar yapan, ancak öte yandan bütün ipleri onun eline veren Bahçeli politikasına karşı MHP’nin yüzde 25 seçmeni, ‘’istikrar ve güçlü devlet’’ arayışı içinde AKP’ye yöneldi.

Şiddetle arasına sınır koyamayan HDP oylarındaki yüzde 20’ye yakın bir kesim, özellikle Doğu’da AKP’ye kaydı. Hizbullah’ın partisi Hüda-Par AKP’yi destekledi.


Geçen seçimlerde SP-BBP ittifakının yüzde 2’lik oyu önemli ölçüde AKP’ye kaydı. Böylece AKP, 7 Haziran seçimlerinde aldığı 40.87’lik oyunu seçime katılımın düşüklüğünden yansıyan rakamı da alarak, 49.15’e çıkarmış oldu.

MUHALEFET NE YAPACAK?

Büyük bir başarısızlık yaşayan Bahçeli istifa eder mi? İlk sözlerinden böyle bir işaret çıkmadı. Ancak MHP’de esaslı bir değişim şart. Tabanı giderek AKP’ye kayan MHP, seçmenini geriye alacak bir değişim yapamazsa, çok daha büyük depremler yaşayabilir.

CHP bir türlü durağan durumunu atağa çeviremedi. AKP karşısında iktidar alternatifi olamadığı için de bu seçimde olduğu gibi ya seçmenini küstürüp sandıktan uzaklaştırdı ya da umut ya da istikrar arayan milyonları AKP’ye mahkum etti. Kılıçdaroğlu’nun istifa sorusuna ‘’Kurultay sürecindeyiz’’ yanıtı, beklenen değişimi getirir mi, göreceğiz.

AKP VE ERDOĞAN NE YAPACAK?


Erdoğan’ın dileği aşağı yukarı oldu. Seçmen bir kez daha prim verdi. Ancak çok büyük sorunlar var. Terör ya da Kürt sorununun çözümü için ne adım atacak? Ekonomideki tehlikeli gidiş ne olacak? Verilen seçim vaatleri ne zaman gerçekleşecek? Dış politikadaki sefaletten geri dönülecek mi? Yaratılan IŞİD canavarına karşı yurt içinde mücadele edilebilecek mi? Erdoğan, tek adam olma istemini sürdürecek mi? Her şeyden önemlisi istikrar vaadi gerçekleşebilecek mi?

Türkiye’yi çok ağır bir gündem bekliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap