SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kurtulmuş'tan Papa'ya cevap

Kurtulmuş'tan Papa'ya cevap

01 Ağustos 2016 Pazartesi - 16:44




Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de darbe girişimi sonrası ne olduğundan emin olmadığını söyleyen Papa'ya, "Hemen adamlarını göndersinler" dedi.





Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığıda toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi hakkında neden bir açıklama yapmadığına ilişkin, "Sonuçlarını bildiğiniz üzere, Türkiye’nin hoşuna gitmeyen bir şey söylemem gerektiğinde bunu söyledim, fakat ondan emindim. Söylediğimden emindim. Şimdi ise konuşmadım, çünkü aldığım bilgilere göre henüz orada (Türkiye’de) ne olduğundan emin değilim" sözlerine ise cevap verdi.

"HEMEN ADAMLARINI GÖNDERSİNLER"

Kurtulmuş Papa'nın böyle bir açıklamasını görmediğini belirterek, "Ama öyleyse hemen adamlarını göndersinler, gelsinler Türkiye’de yoldan geçen 100 kişiyi çevirsinler, 99 kişi bu FETÖ darbesi demezse ben de bir şey bilmiyorum" dedi.

Numan Kurtulmuş'un ele aldığı konu başlıkları ise şöyle:


"TAM TERSİ OLUYOR"

"Şunu peşin peşin ifade etmek istiyorum bu darbeyi yapan FETÖ çetesinin elemanları, neyi düşünerek bu darbeyi yaptılarsa onların tam tersi oldu. Hedefleri iç savaş çıkartmaktı. Çatışma ortamı çıksın istediler, tam tersi oluyor. Siyasette işbirliği, diyalog ortaya çıktı. Bütün siyasilerin darbenin karşısında yer alması Türkiye için bir övünçtür.

Bunlar baskıcı, otokratik bir yönetim ortaya çıksın istediler. Şimdi tam tersi oluyor, Türkiye'de daha demokratik yeniden yapılanma sürecine girdiği önemli bir fırsat ortaya çıktı. Bunlar ekonomik krizin ortaya çıkmasını istediler, Türkiye bu süreci çok az bir hasarla geçti. Türkiye ekonomisi iyi bir yolda, yoluna devam ediyor, daha güçlü, daha kalkınmış bir Türkiye ekonomisi göreceğiz.

TSK'NIN YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ

Türkiye'nin demokratikleşmesine en önemli katkı sağlayacak alanlardan birisi sivilleşme süreci.  Bu çerçevede ana hedefimizi oluşturan 4 temel bakış açısı var: Bunlardan ilki sivil-asker ilişkisinde milli iradeyi temsil edenin daha güçlü olması, YAŞ'ın yapısının sivilleşmesi bu amaçla atılmış adımdır.


İkinci güç silahlı gücün tek bir erde toplanmasının önlenmesidir.  Üçüncü nokta TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesidir. Bu amaçla askeri liselerin, okulların kapatılması sağlanmış, böylece insanların TSK'ya gelebilmesi için adımlar atılmıştır. Bunlardan biri de Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulmasıdır. Dördüncü olarak TSK'nın uzman bir orduya dönüşmesiyle ilgili hazırlıklar yapılıyor.

Buradaki amaç TSK'nın darbe için bir zemin olarak kullanılmasının önüne geçmektir. Bu yeniden yapılanma süreciyle birlikte Türkiye'deki kamu yönetimini işleyişinin bütünüyle sivileşmesi ve demokratikleşmesi için gerekli adımlar atılacaktır. 3 temel ilkemiz var bunlar; ehliyet, liyakat ve millete sadakat.

"SÜRATLE NORMALLEŞME SÜRECİ..."

1 yıllık süreç içinde bütün adımları hızlandırıp tamamlayacağız. OHAL millete karşı değil, devletin içindeki çetelere yapılmış bir OHAL'dir. Bu kapsamda normalleşme sürat içinde sağlanacak. Süratle normalleşme sürecine gireceğiz.

Yapısal reformlarla ilgili hükümetin aldığı kararlar günü gününe uygulanacak. Ekonomik açılımlar sürecek. Yerli ve yabancı yatırımcı için çabalarımız sürecek.


"MAŞALLAH ALMAN ADALETİNE"

Dün Köln'de yapılan Demokrasi mitingine katılan herkese teşekkür ediyoruz. Ancak mitingde Alman yetkililerin gösterdiği çifte standartı da söylemeden geçemeyeceğim. Alman Anayasa Mahkemesi  mitinge Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katılmasını yasakladı. Maşallah Alman adaletine. Nasıl olur da bu mitinge Sayın Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katılmasını engeller. Bu anlamda almış oldukları kararın hiçbir rasyonalitesinin olmadığını ifade etmek isterim.

Madem şimdi böyle bir karar verdiniz, daha önceki kararları niye unuttunuz. Şunu söylemek hakkımızdır, Türkiye çok ağır bir darbe tehdidiyle karşı karşıya kaldı.  İsterdik ki ilk andan itibaren dostlarımız darbecilere karşı olduklarını söyleyebilselerdi.

"DEMOKRASİ MEKTEBİNİN MEZUNİYET TÖRENİ YAPILACAK"

15 Temmuz'dan itibaren de nöbete devam. Ve Türkiye bu demokrasi nöbetine devam ediyor. Bu nöbet 7 Ağustos'ta muhteşem bir mitingle sona erecek. Miting meydanları, nöbet meydanları demokrasi kararlılığını gösteriyor evet, bu anlamda bütün meydanlarımız sabaha kadar ayakta, ama aslında bu meydanlar büyük bir demokrasi mektebidir. Pazar günü demokrasi mektebinin mezuniyet törenidir.


"ÖRGÜTLE İLİŞKİSİ OLAN KORKSUN"

Kamuda çok titiz çalışmalar yürüyor. Buradaki ana fikir, böyle rahat konuşuyoruz ama 15 Temmuz akşamı darbe girişimi gerçekleşmiş olsaydı FETÖ'cüler dışında bu ülkedeki kimseye yaşam hakkı olmayacaktı. Bu anlamda bu örgütle herhangi bir şekilde ilişkisi olan herkes kamudan ayıklanacaktır. Bu çete mensuplarına merhametle hareket etmeyeceğiz, ama bunu yaparken de adalatten ödün vermeyeceğiz, kurunun yanında yaş da yanmasına izin vermeyeceğiz. Bunlarla en ufak bir ilişkisi olmayan vatandaşlarımız rahat olsun, ilişkisi olan da korksun, her şeyin bir bedeli var.

"BİR CANİYİ TÜRKİYE'YE VERMEK ABD'NİN VAZİFESİ"

Amerika iade eder mi başka ülkeye mi gönderir? Bir hukuken elimizden gelen her şeyi yaptık. Herhalde dünyada hiçkimsenin 15 Temmuz'la FETÖ'nün ilgisinin olmadığını düşünen yoktur. Düşüneni de saf kategorisine koymak gerekir, ben Amerika'nın hiçbir yöneticisinin saf olduğunu düşünmüyorum.

Böyle bir durumda Amerikalıların empati yapmasını isteriz. ABD'yi yıkmak isteyen bir örgüt lideri gelse Çankaya'da 15 sene bir villada yaşamasına müsaade etsek, Amerikalılar ne hissederse biz de onu hissederiz. Suçu sadece bir örgüt kurmak değil silahlı bir örgütle halkı katleden bir caniyi vermek, dostluk ilişkisi bunu gerektirir, hukuk da bunu gerektirir. Ben burada empati yapmayı başaracaklarını ümit ediyorum. Bir caniyi Türkiye'ye vermek ABD'nin vazifesidir.


MEMURLARIN İPTAL OLAN İZİNLERİ

İzni iptal olan memurların bu iptalin bitimi için bir süre söyleyemiyoruz. Bu karar bir tedbir olarak alındı. Gereğinin kalmadığı düşünüldüğü anda bu kaldırılır, tarih vermek istemiyorum.

KAPATILAN KIŞLALAR, ÇALINAN SORULAR, YABANCILAR

Kapatılan kışlalar biraz daha teferruat konular. İngilizlerin herhangi bir hazırlık yaptığı bir duyum, resmi hareket yoktur. Türkiye güvenli ülkedir. Hiçbir ülke tedirginlik içinde olmasın, Türkiye'deki bütün yabancılar bizim misafirimizdir.

Soruların çalınmasına ilişkin ise, arkadaşlar 40 yıllık bir hazırlık, soru çalmışlar adam yerleştirmişleri bilgileri almışlar. Şimdi kozmik odadaki bilgiler nerede bu bilgiler, Uludere'nin istihbaratı, faili meçhul cinayetin arkasında acaba neler vardır? Kapak açıldı, bu hain çetenin elemanları geçmişte ne yaptıysa hepsini birer birer burnundan getirmek lazım.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap