SON DAKİKA



Haber > Gündem > “Muhalefet hayal üretiyor”

“Muhalefet hayal üretiyor”

22 Mayıs 2015 Cuma - 10:59




Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı riskli bir döneme girdiğini ve bu dönemde koalisyonların uygun olmadığını sö





Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, istikrar zemininin sürmesinin ülke ekonomi açısından önemli olduğunu, bu anlamda çözüm sürecinin olumlu sonuçlarının bölgede göründüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin istikrarırın sürmesi ülke geleceği açısından önemli. Bölgeden işsizliğin çözümü sanayi yatırımları ile mümkün. Bölge için GAP gerçekten önemli bir proje yatırım için ciddi bir fırsat. Güneydoğu Anadolu'da teşvikler maksimum seviyede. Bunlar vergi ile ilgili olanlar... Arazi de var ama önemli olan bölgenin istikrar ve güvenli olması... Bu ortam önemli ölçüde yakalandı. Devlet vatandaşı ile yeni bir sözleşmesi var. Devlet tüm vatandaşlarını aynı hislerle kucaklıyor. Sorun varsa bunun meşru zeminde tartışması gerekiyor. Terörün kalıcı biçimde bitmesi önemli. HDP'nin kendini, örgütle bağını sorgulaması gerekiyor. Çözüm sürecinin olumlu faydasını gördük. Bölge insanı da destekliyor. " dedi.

Seçim sürecin ağırlıklı olarak ekonomi üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Babacan, "Dünya krizinin etkileri devam ediyor. Avrupa ve Japonya'da bir toparlanma yok. Dünya ticareti de büyük darbe aldı. ABD FED ve ECB'nin uyguladığı politikalar ile dolar kuru hareketlendi. Petrol 40 dolarlara indi geri yükseldi. Jeopolitik risklerin yüksek olduğu ve bunların Türkiye etrafında gerçekleştiği bir dönemdeyiz. Eğer dünya güllük gülistanlık olsaydı Türkiye süreci sürdürebilirdi. İstikrar bu dönemde önemli. Koalisyon için uygun değil. Koalisyon döneminde Türkiye neler yaşadı gördük. Avrupa'da gördük. Böyle bir tablo Türkiye ekonomisini ciddi anlamda çıkmaza sokabilir." dedi.

Muhalefet vaatleri ile ilgili ekonomiye etkisini değerlendiren Babacan "Türkiye'de öyle bir tablo devraldık ki hiper enflasyon yaşadık 2004'te ancak indirebildik. Bunlar ölçüsüz vaatler nedeniyle böyle oldu. İki anahtar vaat edenler vardı. Siz bu vaatleri yaptığınızda MB'ye para bastırmak zorunda kalıyorsunuz. Bol keseden dağıttıktan sonra tablonun ne olacağı belli. Asgari ücret artışı vaat etmek enflasyonu yeniden artırmak isteniyor. Maaş artışı enflasyon artışı artar. Milletin satın alma gücü düştü o dönemde. Bizim dönemimizde yükseldi. Projelerin fikirlerin tümünü yapmak enflasyon yoluyla o paraların halkın cebinden almak demektir. Bunu 13 yıl bütçe yapan bir kabine üyesi olarak söylüyorum. Bu vaatlerin halkımızı inandıracağına inanmıyorum" dedi.

Babacan muhalefetin açıkladığı projeyi değerlendirdi "Ana muhalefet hayal üretmeye devam ediyor. Bunlar seçim otobüsünde hazırlanmış projeler. Bunlar birilerini daha kandırabilir miyiz çabasıdır. Detaylarını incelemedim. Basından okudum. G-20 başkanı olarak dinlediğimde anlamadım. Daha somut şeyler gelirse değerlendiririz." dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap