SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

17 Ekim 2023 Salı - 09:58




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Güne Başlamadan Tek Tıkla Türkiye ve Dünya Gündemi İşte Bu Haberde  
 
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?
 
TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?
 
ANKARA’DA DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: AKŞENER; SİNAN AYGÜN, CEMİL ÇİÇEK VE ABDÜLKADİR AKSU İLE YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ
 
Yerel seçimler öncesi ittifak tartışmaları sürerken Ankara’da dikkat çeken bir buluşma yaşandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; Sinan Aygün, Cemil Çiçek ve Abdülkadir Aksu ile Togo Kuleleri'nde bir araya geldi. Buluşmada, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural da yer aldı.
 
ERDOĞAN: BÖLGEMİZDEKİ ÇATIŞMALAR GIDA KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Gıda Günü etkinliğine gönderdiği video mesajda, "Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler ile birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik" dedi.
 
ON İKİNCİ KALKINMA PLANI, TBMM'YE SUNULDU: “AİHM İLE YAPICI İŞ BİRLİĞİ HEDEFİ” SÜRDÜRÜLECEK ANCAK “AİHM KARARLARINDA SÖZ SAHİBİ OLMAK” HEDEFİNDEN VAZGEÇİLDİ
 
2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı, TBMM’ye sunuldu. Kalkınma Planı’nın “Adalet Hizmetleri” ile ilgili bölümünde; yeni anayasanın yanı sıra “Yeni bir ‘Yargı Reformu Stratejisi’ ve ‘İnsan Hakları Eylem Planı” hazırlanması hedeflendi. On Birinci Kalkınma Planı’nda da yer alan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile yapıcı işbirliği sürdürülecektir” hedefi, yeni planda da yerini korudu. Ancak “Alınan kararlarda söz sahibi olmak üzere aktif rol üstlenilecektir” politikası yeni planda yer almadı.
 
DANIŞTAY'DAN AMASRA'DAKİ MADEN FACİASINDA MÜFETTİŞLER İÇİN SORUŞTURMA İZNİ
 
Amasra'da 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin yargılanması için Danıştay'dan izin çıktı.
 
ÖZGÜR ÖZEL'DEN, KILIÇDAROĞLU'NUN "PARTİDEN AYIRIRIM" SÖZLERİNE ELEŞTİRİ: KURULTAY SONRASI KAPI ÖNÜNE KOYMALARI DEĞİL, BABAEVİNİN KAPILARINI AÇMAYI VADEDİYORUM
 
CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Kim kongrelerden sonra parti aleyhine konuşursa, partiyi televizyonlarda tartışılır hale getirirse, kimse kusura bakmasın onu partiden ayıracağım" sözlerini eleştirdi. Özel, "Daha yapılmamış kurultaydan, kurultay sonrası kapı önüne koymaları değil, babaevinin kapılarını açmayı vadediyorum" dedi.
 
DİYARBAKIR CHP’DE 150 KİŞİ İSTİFA ETTİ
 
CHP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Ergin Bayram, partisinde demokrasi olmadığını öne sürerek 150 kişi ile birlikte istifa ettiğini açıkladı.
 
ÖZTRAK'DAN "YABANCI ASKER" MADDESİ ELEŞTİRİSİ
 
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Meclis gündemindeki Irak ve Suriye tezkeresi üzerinden hükümeti eleştirdi. Öztrak, "Yabancı askerlerin topraklarımıza girmesine izin veren madde metinden çıkmadıkça, Bu tezkereye hayır demeye çağırıyoruz." dedi.
 
AKP'DEN BATI ÜLKELERİNE: FİLİSTİN HALKINA DESTEK VERİLMESİNİ SUÇ HALİNE GETİREN YAKLAŞIMLAR KABUL EDİLEMEZ; YAPILAN FAŞİZMDİR!
 
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Batılı hükûmetlerin Filistin’e destek gösterilerine baskı uygulaması ve Filistin halkına destek verilmesini suç haline getiren yaklaşımlar üretmesi kabul edilemez” dedi.
 
BAKAN YUMAKLI'DAN GAZZE'DE YAŞANAN GIDA KRİZİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: HAYAT HAKLARI ENGELLENMİŞ DURUMDA
 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Gazze'de yaşanan durumlardan dolayı son 10 gündür insanların gıdaya ulaşmanın yanında hayat hakları da ellerinden alınmış durumda." dedi.
 
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN İSİPAB'IN FİLİSTİN TOPLANTISINDA ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI: ÖZGÜR BİR FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASI GEREKİYOR
 
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Sesimizi zalimlerin korkacağı kadar çıkartmak zorundayız. Uluslararası platformlarda sözümüzü daha kuvvetli dile getireceğiz" dedi. Kurtulmuş, dünya barışının teminat altına alınması için Orta Doğu'da özgür bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini ifade etti.
 
ÇELİK'TEN BATI'YA SERT TEPKİ: ADALET HAKKINDA SÖYLEYECEK SÖZLERİ YOK
 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Batı hükümetlerinin İsrail-Gazze olaylarına yönelik tutumunu sert bir eleştirerek, "Batılı pek çok ülkede Filistin'e destek gösterilerine meydanlarda ve üniversitelerde uygulanan baskı, birilerinin kendi suçlarını örtme çabasıdır. Çocuk ölümlerine bile seçici bir adaletle yaklaşanların adalet hakkında söyleyecek sözü yoktur" dedi.
 
MAHMUT TANAL: İSRAİL'İN SOYKIRIM SUÇU NEDENİYLE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DE SAVAŞ SUÇLARINDA YARGILANMASI GERKEMEKTEDİR
 
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, “Soykırımın tanımına uyacak bir şekilde, belli bir grup, yani Filistinliler, Gazze’de yaşayan siviller abluka altına alınmış durumda. Su verilmiyor, elektrikleri kesik, ekmek verilmiyor. Bu grubun toplu olarak yok edilmesi amacına yönelik olan bu eylemlerle devletler hukukunca uyarınca bir soykırım suçu işlenmektedir. Bu soykırım suçu işlenmesine dünyanın, insanlığın bir ses vermesi lazım ve buna sessiz kalınmaması lazım. Bu soykırım suçu nedeniyle Birleşmiş Milletler’de savaş suçlarında İsrail’in yargılanması gerekmektedir” dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL: ÖNCE PARTİDE İKTİDARI DEĞİŞTİRECEĞİZ, SONRA TÜRKİYE'DE İKTİDARI DEĞİŞTİRECEĞİZ
 
CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, “İlk başlarda bir algı yarattılar: ‘Değişimciler kaybediyor.’ İkinci hafta dengeyi kurduk. Üçüncü hafta öne geçtik… Değişimciler bu seçimi kazanacaklar, partiyi değiştireceğiz, partiyi gençleştireceğiz. Önce partide iktidarı değiştireceğiz, sonra Türkiye'de iktidarı değiştireceğiz. Buna söz veriyorum…” dedi.
 
KÜRŞAD ZORLU, İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ: “BU KONU BİZİM İÇİN NİHAYETE ERMİŞ BİR KONUDUR... ADAYLARIMIZI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE PEŞ PEŞE AÇIKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
 
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Son ana kadar her türlü ittifak kurulabilir inancını tekrar dile getiriyorum” açıklamasıyla ilgili “Bu konu bizim için nihayete ermiş bir konudur. Çalışmalarımızı çok ciddi bir şekilde olabildiğince hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Adaylarımızı önümüzdeki günlerde peş peşe açıklamaya devam edeceğiz” dedi.
 
TÜRKİYE, DOKTORLARINI KAYBEDİYOR, AÇIK BÜYÜYOR: 65-72 YAŞ ARASINDAKİ HEKİMLERE GÖREV ÇAĞRISI
 
Sağlıkta şiddet, çalışma koşulları, yetersiz maaş gibi gerekçelerle yurt dışına doktor göçü artarken; 65-72 yaş arasındaki hekimlerden atama talebi toplanıyor. NTV'nin haberine göre Sağlık Bakanlığı'nın ilanına göre, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, uzman diş tabibi ve tabip ünvanlarında 18 Ekim Çarşamba gecesine kadar talep toplanacak.
 
“SPK’DA RÜŞVET” SKANDALININ AKTÖRLERİNDEN ÜNSAL BAN’IN DA AVUKATI ERSAN ŞEN: ‘YATMASI GEREKENDEN FAZLA SÜREDİR CEZAEVİNDE’
 
Sedat Peker’in geçen sene gündeme getirdiği SPK’da rüşvet skandalının merkezindeki aktörlerden, AK Parti geçen dönem milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma davası açtığı eşi Ünsal Ban, 13 aydır tutuklu. Taşkesenlioğlu, 2 Ekim’deki duruşmada Ban aleyhinde tanıklık yaptı. Ban’ın avukatı Ersan Şen’in, boşanma dilekçesinde Ban’a verdiğini beyan ettiğini 2,5 milyon doları sorduğu Taşkesenlioğlu: “Ban'a verilip verilmediği konusunda susma hakkımı kullanıyorum.” Ban hakkında kara para aklama suçuna dair delil bulunamadığını savunan Şen: “'Nereden buldun davası' görülüyor. Suçun üst sınırı yedi yıl. Yatması gereken miktarın üzerinde cezaevinde tutuluyor.”
 
İLK KEZ KONUŞTULAR: HSK’YA MEKTUP YAZAN BAŞSAVCI: “ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM”; İDDİALARIN ODAĞINDAKİ ALTUN: “VARSA BİR ŞEYİMİZ ÇIKAR”
 
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Serbestiyet’in haberiyle gündeme gelen, HSK’ya gönderdiği mektupta İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeki para karşılığı erişim engelleme ve tahliye kararlarıyla ilgili iddialar ile şüpheli bulduğu adli işlemleri anlatmıştı. Başsavcı Uçar,
 
 
olaydan sonra ilk kez konuştu: “Kimseyi hedef almadım. Üzerime düşeni yaptım.” Uçar’ın yazdığı mektuptaki iddiaların merkezinde olan İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun: “HSK gereğini takdir edecektir. İddiaları inceleyecektir. Varsa bir şeyimiz ortaya çıkar. Onun hesabını veririz. Bize atılan bir iftira mı var ya da bir kumpas süreci mi var… Sonuna kadar takip edeceğim. Ayrıca yasal olarak gereği neyse yaptık. Bu anlamda birtakım girişimlerimiz oldu. Öte yandan yazılıp çizilenlerden oldukça rahatsızım. Siz benim yerimde olsanız rahatsız olmaz mıydınız?”
 
METROPOLL: “KILIÇDAROĞLU'NUN SEÇİMDEN SONRAKİ TAVRI CHP'YE ZARAR VERDİ”
 
MetroPoll, eylül ayı araştırmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraki tavrını, CHP'nin kurultayını, kurultaydan çıkacak sonucun seçimi nasıl etkileyeceğini seçmene sordu. Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraki tavrına ilişkin katılımcıların yüzde 48.4'ü “CHP'ye zarar verdi” dedi.
 
ESKİŞEHİR’DE BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OKULUN YEMEKHANESİNDE İNTİHAR ETTİ
 
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin yemekhanesinde bir öğrenci Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece kendini asarak intihar etti. Sabah yemekhaneye gelen bir başka öğrencinin bulduğu gencin cebinden geçinemediği ve bu sebeple intihar ettiği yazılı bir not çıktığı öne sürüldü.
 
EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?
 
BÜTÇE EYLÜLDE 129 MİLYAR LİRA AÇIK VERDİ
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül ayı bütçe gerçekleşmeleri raporuna göre, Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri Eylül'de 441 milyar 265 milyon lira, giderleri 570 milyar 482 milyon lira oldu. Bütçe Eylül'de 129 milyar 218 milyon lira, Ocak-Eylül döneminde ise 512 milyar 602 milyon lira açık verdi.
 
KONUT SATIŞLARI EYLÜLDE AZALDI
 
Türkiye İstatistik Kurumu 2023 Eylül'e ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu.
 
BİSAM: AÇLIK SINIRI 12 BİN 612 TL, YOKSULLUK SINIRI 43 BİN 623 TL
 
BİSAM'ın açlık yoksulluk sınırı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı eylülde 12 bin 612 TL, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 TL oldu.
 
TÜİK: KONUT SATIŞLARI YILIN İLK 9 AYINDA YÜZDE 14,9 GERİLEDİ
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışlarındaki ocak- eylül döneminde ise yüzde 14,9 azaldı. Konut satışlarının düşüşünde, yüksek enflasyon karşısında vatandaşların alım gücünün düşmesi ve fahiş fiyatlar etkili oldu.
 
ERDOĞAN'IN “AMACIMIZ İŞÇİLERİN HAKKINI, BİRİLERİNİN İNSAFINA BIRAKMADAN SİSTEME BAĞLAMAK" DEDİĞİ KIDEM TAZMİNATI REFORMUNDAN, ON İKİNCİ KALKINMA PLANI'NDA VAZGEÇİLDİ
 
2019-2023 yıllarını kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda yer verilen “kıdem tazminatı reformu” hedefi, 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı’nda yer almadı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran 2020’de “Amacımız işçilerin kıdem tazminatı hakkını, birilerinin insafına bırakmadan, kalıcı bir sisteme bağlamaktır” demişti.
 
ON İKİNCİ KALKINMA PLANI: DİJİTAL TÜRK LİRASI 2028 YILINDA, FİZİKSEL PARA İLE BİRLİKTE KULLANIMA SUNULACAK, GELİŞTİRİLEREK TEDAVÜLDEKİ TEK PARA HALİNE GELECEK
 
2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı, TBMM’ye sunuldu. Planda; “2028 yılında fiziksel parayla birlikte kullanıma sunulacak olan dijital Türk lirası tüm ekonomik, sosyal ve toplumsal boyutlarıyla geliştirilerek tedavüldeki tek para haline gelecek, finans sektörü, 2053’e giden süreçte teknoloji ihraç eder konumda olacaktır” ifadeleri yer aldı.
 
STK'LAR İNDİRİM ÇAĞRISINA KATILMAYA DEVAM EDİYOR
 
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, son günlerde başlatılan indirim kampanyasının enflasyonla mücadele açısından yerinde olduğunu belirterek, "Biz de İSO olarak bu çerçevede sanayicilerimizi imkânları ölçüsünde bu kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.
 
TÜRKSAT 6A FIRLATMASINA 8 AY KALDI
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın şu ana kadar ki yapılan tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, "Yeni uydumuz TÜRKSAT 6A, 2024'te Haziran ayı içerisinde fırlatılacak." ifadelerini kullandı.
 
ANKARA'DA VATANDAŞLAR TARIM KREDİ'NİN İNDİRİM KAMPANYASINA TEPKİLİ: "YALAN SÖYLÜYORLAR. BOŞ BOŞ ALMADAN GİDİYORUM, 1 LİRAYLA BU İŞLER OLMAZ. ÇOCUK KANDIRIR GİBİ KANDIRMASINLAR İNSANLARI"
 
Ankara’da vatandaşlar, Tarım Kredi Kooperatifi’nin bugünden itibaren temel ihtiyaç ve temizlik ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapılacağını duyurduğu kampanyada hiçbir ürüne bu oranda indirim uygulanmamasına tepki gösterdi. Tarım Kredi marketinden eli boş dönen emekli vatandaş Süleyman Kaptan, “İndirim yok. Bisküvi ve gofrette var. Peynirde, zeytinde diğer gıda ürünlerinde öyle bir şey yok, yalan söylüyorlar. Bakın boş boş almadan gidiyorum. 1 lirayla bu işler olmaz. Çocuk kandırır gibi kandırmasınlar insanları. Ciddi konuşsunlar. Devlete ciddiyet yakışır” dedi.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?
 
 
GAZZE'DE BİR MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ; İSRAİL SAVUNMA BAKANI "SAVAŞIN BEDELİ AĞIR OLACAK" DEDİ
 
İsrail-Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta 11. güne girilirken, bugün itibarıyla tam 1 milyon insan yerinden edildi. Savaşın başından bu yana ise bin 400 İsrailli, 2 bin 778 de Filistinli öldürüldü.
 
NETANYAHU'DAN İRAN VE HİZBULLAH'A: İRADEMİZİ SINAMAYIN
 
Filistinli silahlı gruplarla devam eden çatışmalar hakkında konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenerek, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur." ifadelerini kullandı
 
NETANYAHU, İSRAİL MECLİSİ'NDE KONUŞTU: DÜNYA, NAZİLERİ VE IŞİD'İ YENMEK İÇİN NASIL BİRLEŞTİYSE HAMAS'I YENMEK İÇİN DE BİRLEŞMELİ
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına olanak tanıyan istihbarat ve güvenlik zaafiyetlerine ilişkin bir soruşturma başlatılacağını kabul etti. Netanyahu ayrıca dünyayı "Hamas'a karşı birleşmeye ve savaşmaya" çağırdı.
 
ERDOĞAN, İRAN LİDERİ REİSİ İLE HAMAS-İSRAİL SAVAŞINI GÖRÜŞTÜ: "GERİLİMİ ARTIRICI ADIMLARDAN UZAK DURULMALI"
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas-İsrail savaşında rolü en çok tartışılan ülkelerden İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, görüşmede, İsrail-Filistin arasındaki çatışmalı süreç, bölgede artan gerilim ve çözüm için atılması gereken adımlar ele alındı.
 
SİSİ İLE BİDEN'DAN GÖRÜŞME: İSRAİL-HAMAS SAVAŞI GENİŞLEMEMELİ
 
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir alana yayılmaması gerektiğini belirtti.
 
BİDEN: "YÖNETİMİM ANTİSEMİTİZM VE İSLAMOFOBİYLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEK"
 
ABD Başkanı Joe Biden, ekibinden, Yahudi, Müslüman, Arap Amerikalı veya diğer topluluklara zarar verebilecek her türlü tehdidin önlenmesine ve engellenmesine öncelik vermelerini istediğini belirterek, "Yönetimim Antisemitizm ve İslamofobi ile mücadeleye devam edecek" mesajını verdi.
 
ABD BAŞKANI JOE BİDEN: İSRAİL, GAZZE'Yİ İŞGAL ETMEMELİ; FİLİSTİN DEVLETİ KURULMASINA GİDEN BİR YOL OLMALI
 
ABD Başkanı Joe Biden, geçen cumartesi başlayan savaştan bu yana ilk kez İsrail'e çok açık bir kendini dizginleme çağrısında bulunarak müttefikine Gazze'yi işgal etmeme çağrısında bulundu.
 
BİDEN, ÇARŞAMBA GÜNÜ İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK: GÜNDEMDE İSRAİL'LE DAYANIŞMA VE GAZZE'YE İNSANÎ YARDIM VAR
 
ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek, İsrail'in "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacak. Biden, İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.
 
WASHİNGTON POST, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'İN RİYAD ZİYARETİNİN AYRINTILARINI YAZDI: VELİAHT PRENS SAATLERCE BEKLETMİŞ
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Filistin çatışmalarının yoğunlaşmasının ardından Hamas tarafından rehinelerin serbest bırakılması ve tansiyonun düşmesi için başladığı Ortadoğu turu kapsamında dün Suudi Arabistan'daydı. The Washington Post gazetesi, görüşmenin ayrıntılarına yer verdiği bir haber servis etti. Gazetenin haberine göre Blinken, Veliaht Prens Selman'la görüşmek için saatlerce bekletildi. Bu nedenle akşam gerçekleşmesi beklenen toplantı, ancak ertesi sabah gerçekleştirilebildi. Veliah Prens Selman, toplantıda, "masum insanların hayatına mal olan İsrail operasyonunun durdurulması ve Filistin topraklarını susuz, elektriksiz ve yakıtsız bırakan Gazze kuşatmasının kaldırılması gerektiğini" söyledi.
 
 
HAMAS, MİA SHEM İSİMLİ İSRAİLLİ ESİR KADININ VİDEOSUNU YAYINLADI; İSRAİL MEDYASI YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜ: YARALI VE KORKMUŞ GÖRÜNÜYOR, HÂLÂ HAYATTAYSA ONU BİZE GÖNDERMELERİNİ SAĞLAYIN
 
Hamas, pazartesi günü Telegram kanalında, esir edilmiş İsrailli bir kadının videosunu yayınladı. Videoda, savaşın başladığı gün esir edilen 21 yaşındaki Mia Shem isimli genç bir kadının tıbbi yardım aldığı görüldü. Mia Shem ailesine kavuşmak istediğini söylerken, videoyu gören ailesi ise yardım istedi. Daha önce de benzer videolar yayınlayan Hamas'ın videosundaki Mia Shem'in, ne zaman videoya alındığı ve hâlâ hayatta olup olmadığı netleştirilmedi.
 
BM GÜVENLİK KONSEYİ, RUSYA'NIN GAZZE TASARISINI REDDETTİ: RUSYA "BATI BLOKUNUN BENCİL SİYASİ ÇIKARLARINA REHİN EDİLDİ" DEDİ, ABD TEMSİLCİSİ "SİVİLLERE GADDARCA DAVRANAN HAMAS'IN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORDU" DİYE SUÇLADI
 
Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. AA'da yer alan habere göre, Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı. Rusya'nın tasarısına alternatif olarak Brezilya'nın ortaya koyduğu ve oylaması başka bir güne ertelenen tasarı ise "Hamas'ın terör saldırılarını" kınarken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep ediyor.
 
BEYAZ SARAY ÖNÜNDE "ATEŞKES" İÇİN EYLEM YAPAN 15 YAHUDİ GÖZALTINA ALINDI: "GAZZE'DE SOYKIRIMI DURDURUN"
 
ABD’nin Washington DC kentinde, bir grup Yahudi, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı "ateşkes" talebiyle Beyaz Saray önünde eylem yaptı. Eylemde "Ateşkes" yazılı büyük bir pankart açan grup ayrıca "Savaşa hayır, ayrımcılığa hayır", "Benim acım sizin silahınız değil", "Gazze’de soykırımı durdurun" şeklinde pankartlar taşıdığı görüldü. Beyaz Saray önünde protestoya devam eden grup, burada trafiği engelleyip Beyaz Saray'a giden girişleri oturma eylemi yaparak kapamaya çalıştı. Polis, yolu kapamaya çalışan göstericilerden yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı.
 
ALİYEV, DAĞLIK KARABAĞ BAYRAĞINI ÇİĞNEDİ
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev askeri üniforma giyip Azerbaycan tarafından ele geçirilen Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti Hankendi (Stepanakert) kentine gitti. Aliyev burada Dağlık Karabağ bayrağının üzerine bastığı görüntüleri yayınladı.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap