SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

21 Ekim 2023 Cumartesi - 11:34




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Güne Başlamadan Tek Tıkla Türkiye ve Dünya Gündemi İşte Bu Haberde 
 
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?
 
TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

ERDOĞAN'DAN "SOYKIRIM" VURGUSU: İSRAİL YÖNETİMİ, BÖLGE DIŞI AKTÖRLERİN DE KIŞKIRTMASIYLA ÖRGÜT GİBİ DAVRANIYOR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail yönetimi, hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmaktadır. İsrail yönetimine sivillere yönelik saldırılarının kapsamını asla genişletmemesi ve soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum" açıklamasını yaptı.
 
AKŞENER'DEN TUTUKLAMA TEPKİSİ: MİLLİYETÇİLİK NE ZAMANDAN BERİ SUÇ OLDU?

İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Ülkemizde 'suç' kavramı, belli ki yeniden tanımlanıyor. Bugün, gazeteci gencimiz Serkan Kafkas milliyetçi paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Hayırdır muhteremler, milliyetçilik ne zamandan beri suç oldu? Bu rezillikten bir an önce geri dönün." dedi.
 
ÜMİT ÖZDAĞ, ANKARA ADLİYESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI: BU ÜLKEDE 13 MİLYON SIĞINMACI VE KAÇAĞIN VATANLARINA DÖNMESİNİ İSTEMEK NE ZAMAN SUÇ OLDU?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, gazeteci ve gençlere yönelik yapılan operasyonların devam eden sürecinde gözaltına alınanlara destek olmak için, Sıhhiye Adliyesi’ne gitti. Özdağ, "Atatürk çizgisinde Türk milliyetçisi olmak suç değildir. Anayasayı savunmak suç değildir. Örtülü istilaya karşı çıkmak suç değildir. Aksine bunları yapmamak suçtur." dedi.
 
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN BM'YE: İSRAİL'DEKİ YÖNETİM GADDARLIKLARI YAPARKEN ARKASINDAKİ DAYILARINA GÜVENİYOR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Esenler'de "Türkiye Yüzyılı'nda Yeni Anayasa Arayışları" söyleşisinde gençlerle bir araya geldi. Konuşmasında İsrail-Hamas savaşına ve Birleşmiş Milletler'e değinen Kurtulmuş, "BM Genel Kurulu'nda ateşkes sağlansın dendiği zaman bir ülkenin eli havaya kalktı, yani 'Katliama evet' manasında eli havaya kalktı. İsrail-Filistin'deki katliamı durduramıyorsun, insanlık suçunu vahşeti durduramıyorsun çünkü BM'deki dayısı veto ediyor. Allah aşkına, böyle bir sistem nasıl barışı sağlayacak? Tabii, İsrail rejimi İsrail'deki yönetim bu gaddarlıkları yaparken arkasındaki dayılarına güveniyor. Bu, uluslararası sistemin de iflas ettiğinin görüntüsüdür" dedi.
 
ÖZEL: 'BU PARTİ VE ÖRGÜT, 6 KASIM GÜNÜ AYAĞA KALKACAK'

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, "Bu parti ve örgüt, 6 Kasım günü ayağa kalkacak. Önümüzdeki yerel seçimler ile ilk genel seçimleri alacak" dedi.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜZENLEMESİ MECLİS'E SUNULDU

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Başkanlığına sunuldu.
 
AYTUN ÇIRAY: İYİ PARTİ İLE AKP ANLAŞTI; AKP İZMİR'DE ADAY ÇIKARMAYACAK

İyi Parti'den istifa eden eski milletvekili Aytun Çıray, yerel seçimlere ittifaksız gireceğini açıklayan ve ilk olarak İzmir'den aday çıkaran İyi Parti'nin AKP ile anlaştığını savunarak, AKP'nin İzmir'de aday çıkarmayacağını savundu.
 
TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ BAŞKANI FİNCANCI: SAĞLIKTA KRİZ GİDEREK DERİNLEŞİYOR, YA DERHÂL GERÇEKÇİ ADIMLAR ATIN YA DA İSTİFA EDİN

Ankara'daki sağlık alanında faaliyet yürüten bazı sivil toplum kuruluşları, bakanlık önünde bir araya geldi. 100 kişilik grup, 'Yönetemiyorsunuz! Ya görevinizi yapan şiddeti önleyin ya da istifa edin' yazılı pankart açtı.
 
DANIŞTAY, KESİN KARARA BAĞLADIĞI BELİRTİLEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’YLE İLGİLİ BİR DAVAYA DAHA BAKMA KARARI ALDI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kesin karara bağladığı belirtilen “İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılması” konusunda yeni bir davanın daha gündeme alındığı ortaya çıktı. Kadının İnsan Hakları Derneği’nin (KİH) başvurusunu değerlendiren Danıştay 10. Daire, iki buçuk yıl sonra, 28 Kasım tarihine duruşma günü verdi.
 
MAHKEME, MERDAN YANARDAĞ’A VERDİĞİ CEZANIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI: “ÖCALAN’I VE ÖRGÜTÜ SEMPATİK GÖSTERDİ, İÇ ACITICI İFADELER KULLANDI”

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Tele1 Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a, "terör örgütü propagandası" yapmak suçundan verdiği 2 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararını tamamladı. Kararda, Yanardağ’ın sözlerinin bütün halinde propaganda suçunu oluşturduğu belirtildi. Yanardağ’ın ifadeleriyle "Abdullah Öcalan’ı ve lideri olduğu terör örgütü PKK’yı sempatik göstermeye çalıştığı, özellikle genç izleyicilere Öcalan’ı siyasi tutsak gibi göstermeyi amaçladığı" vurgulandı.
 
DEPREM BÖLGESİNDE "KENTSEL DÖNÜŞÜM" İÇİN JET YARGILAMA USULÜ: 3’TE 2 KURALI, YÜZDE 50+1 İLE DEĞİŞİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hasar gören yapılarda kentsel dönüşümün hızlandırılmasını amaçlayan yasa teklifi, TBMM’ye sunuldu. Yasa teklifine göre, kentsel dönüşüm kararları ve hasar tespit raporlarına yönelik açılan davalarla ilgili savunma ve itiraz sürelerinin tamamı kısaltılırken, kentsel dönüşüme ilişkin yargılama sürecinin hızla bitirilmesi amaçlanıyor. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasını da kapsayan teklifin yasalaşması halinde daha önce mal sahiplerinin üçte iki çoğunluğuyla alınan kararlar yüzde 50+1 ile alınabilecek.
 
KANDİLLİ'DEN 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE İSTANBUL DEPREMİ UYARISI: TSUNAMİ OLUŞACAK, 7 İLİ ETKİLEYECEK

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel DepremTsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceği uyarısında bulundu. Kalafat depremin büyüklüğünü ortalama 7.2 olarak açıkladı.
 
KILIÇDAROĞLU, AHMET TANER KIŞLALI'NIN EŞİ NİLÜFER KIŞLALI’YI ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 sene önce uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden akademisyen ve yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı’yı ziyaret etti.
 
İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ KÜRŞAD ZORLU, TUTUKLANAN AYKIRI VE AJANS MUHBİR EDİTÖRLERİNİ CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİ: “MİLLİYETÇİLİK ASLA SUÇ DEĞİL TÜRK MİLLETİNİN VE TÜRK EVLATLARININ ŞEREFLE TAŞIDIĞI BİR BAYRAKTIR”

Aykırı ve Ajans Muhbir isimli internet sayfalarının editörleri Furkan Uludağ, Serkan Kafkas, Serdar Sönmez ve Ümit Yasin Perinçek bugün sabah tutuklandı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Sincan Cezaevi’nde editörleri ziyaret etti. Zorlu, cezaevi önünde; “Serkan Kafkas arkadaşımızı, raporunda yer alan ifadeyi paylaşmak istiyorum, ‘Milliyetçi paylaşımlar yaptıkları görüşmüştür’ ifadesi. Asla kabul edilmez. Milliyetçilik asla suç değil, Türk milletinin ve Türk evlatlarının şerefle taşıdığı bir bayraktır. Bunun derhal gözden geçirmek zorundasınız” dedi.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?

BAKAN ŞİMŞEK: FRANSA ZİYARETİMİZE ÇOK ŞEY SIĞDIRDIK; YATIRIMCI GÖRÜŞMELERİMİZ KÖRFEZ ÜLKELERİYLE SÜRECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı Fransa-Almanya Forumu'nda 70 civarında firmanın CEO-CFO'suna (üst yönetici-mali işler direktörü) Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattıklarını belirterek, "Yatırımcılarla görüşmelerimiz hafta başı Körfez ülkeleri ziyaretlerimizle devam edecek. Ziyaretlerimizin amacı, ülkemizin yeni programını anlatmak, istihdam ve yüksek katma değer sağlayacak kalıcı yatırım çekmektir" ifadesini kullandı.
 
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: 2023 YIL SONU BEKLENTİMİZ MERKEZİ BÜTÇE AÇIĞININ 1,6 TRİLYON LİRA OLACAĞI YÖNÜNDE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023 yıl sonunda merkezi bütçe açığının 1 trilyon 633 milyar lira olarak beklendiğini belirtti.
 
BAKAN IŞIKHAN: HEDEFİMİZ 2024 ASGARİ ÜCRETİNİ TAM UZLAŞI İLE BELİRLEMEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Hedefimiz, aralık ayında 2024 yılına ilişkin asgari ücret tutarlarını da temmuz ayı asgari ücretinin belirlenmesi sürecinde olduğu gibi tam bir uzlaşı ile belirlemek olacaktır" ifadesini kullandı.
 
FİTCH’TEN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ

Fitch, 2023 yılının ikinci yarısında Türk bankacılığında marjların hafif toparlama kaydedeceğini öngördü. Kredi derecelendirme kuruluşu yılın ikinci yarısında KKM’deki kademeli azalışlara bağlı olarak döviz mevduat paylarında ciddi bir yükseliş beklemiyor. Raporda, “CET1 rasyoları genel olarak yeterli kalmayı sürdürüyor” değerlendirmesi yapıldı.
 
REKABET KURULU DEPREMİN ARDINDAN İNCELEDİĞİ 17 ÇİMENTO FİRMASI İÇİN SORUŞTURMA KARARI ALDI

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, deprem bölgesi odağında çimento ve hazır beton sektörü için yürüttükleri incelemeler kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı
 
MERKEZ BANKASI ANKETİ: PİYASANIN YIL SONU ENFLASYON VE DOLAR TAHMİNİ GÜNCELLENDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış beklentisi yüzde 68,01 oldu.
 
TÜRKİYE'DE KAPANAN ŞİRKET SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Türkiye'de kurulan şirket sayısı, Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 10 bin 978'e yükselirken, kapanan şirket sayısı yüzde 17 artışla 2 bin oldu.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

TEL AVİV'DEN KARA OPERASYONU SESLERİ YÜKSELDİ

İsrail Hamas çatışmasının 14. gününe girildi. Filistinlilerin can kaybı 4 bini aştı. Hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı bin 400'ü geçti. İsrail hükümetinden art arda kara operasyonu ve Gazze'ye yardımlara izin verilmeyeceği açıklamaları geldi.
 
BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES, REFAH SINIR KAPISI'NDA: YARDIMLARIN EN KISA ZAMANDA GAZZE'YE GİRİŞİNE İZİN VERİLMESİ GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne gönderilmek üzere Refah Sınır Kapısı'nda bekletilen insani yardımların en kısa sürede bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyledi.
 
BAKAN FİDAN: BU KRİZ BİR ÖNCEKİ KRİZLERDEN FARKLI, İSRAİL ÇOK BÜYÜK BİR İNTİKAM PEŞİNDE

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İsrail-Hamas savaşına değinen Bakan Fidan, "Şu anda bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu kriz bir önceki krizlerden farklı. Çünkü İsrail çok büyük bir intikam peşinde" dedi.
 
BAKAN FİDAN: İSLAM DÜNYASI, DİPLOMATİK PLATFORMLARLA İNSANLIĞI BU SARMALDAN ÇIKARTICI BİR GÖREV OYNAYABİLİR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Biz İslam dünyasının, gerekli diplomatik platformları kullanması durumunda insanlığı da bu sarmaldan çıkartıcı bir uyarıcı görevi oynayabileceğine inanıyoruz" dedi.
 
BRİTANYA BAŞBAKANI SUNAK, MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ'YLE GÖRÜŞTÜ: SİVİLLERE DESTEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yle Gazze'deki durumu görüştü. Britanya Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın açılması için Mısır'ın gösterdiği çabaya değinen Sunak, ülkesinin sivillere destek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti.
 
BRİTANYA BAŞBAKANI RİSHİ SUNAK, ABBAS'LA KAHİRE'DE GÖRÜŞTÜ: GAZZE'YE ACİL İNSANİ YARDIM GÖNDERECEĞİZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını görüştü.
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas ve Sunak'ın görüşmesinde, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak için ateşkes çabaları, sivillerin korunması, bölgeye gıda ve tıbbi yardımın ulaşması, elektrik ve suyun en kısa sürede sağlanması konuları gündeme geldi.
 
FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: 720'Sİ ÇOCUK 1400 KİŞİ KAYIP

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, bölgede İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720'si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.
 
FİLİSTİN KIZILAYI'NDAN ACİL ÇAĞRI: FİLİSTİN KIZILAYI: İSRAİL, GAZZE'DEKİ KUDÜS HASTANESİ'NİN "DERHAL BOŞALTILMASINI" İSTEDİ

AA'da yer alan habere göre, yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi. Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.
 
BAKAN KOCA: FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE SAĞLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye olarak, bölgeye Gemi Hastane göndermeye, Gazze'de ya da Refah Sınır Kapısına yakın noktalarda Sahra Hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize bunlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunmaya hazırız." açıklaması yaptı.
 
BM RAPORTÖRLERİ: HASTANE VE OKUL BOMBALAMAK İNSANLIĞA KARŞI SUÇ, BU BİR SOYKIRIM RİSKİ

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in hastane ve okulları bombalamasını insanlığa karşı suç olarak nitelendirirken Gazze'dekilere yönelik "soykırımın önlenmesi" çağrısında bulundu. BM raportörlerince yapılan yazılı açıklamada, 17 Ekim'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının 470'den fazla sivilin ölümüne ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına neden olduğu belirtildi.
 
BİDEN KONGRE'DEN UKRAYNA İÇİN 61,4 MİLYAR DOLAR VE İSRAİL İÇİN 14,3 MİLYAR DOLAR İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna savaşı için 61.4 milyar dolar, İsrail'e yardım için 14.3 milyar dolar, Gazze de dâhil olmak üzere insani krizlere müdahale için 9 milyar dolardan fazla kaynak talep etti.
 
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA BİDEN’IN İSRAİL-FİLİSTİN POLİTİKASINA İSYAN VAR

HuffPost'a konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bakanlıkta morallerin düşük olduğunu ve bazı çalışanların Biden'ın yaklaşımına karşı olduklarını bir telgrafla resmen ifade etmeye hazırlandıklarını söyledi. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: "Dışişleri Bakanlığı içinde her düzeyde bir isyan havası esiyor" ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli yetkililerinden Josh Paul, Biden ve Blinken’ın İsrail politikasını eleştirerek istifa etmişti.
 
KATAR ARABULUCULUK YAPTI, HAMAS AMERİKALI ANNE- KIZI SERBEST BIRAKTI

Hamas, 7 Ekim’deki saldırıda İsrail’den rehin alınan ABD vatandaşları Judith Tai Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natali Raanan'ı serbest bıraktı. Anne kız olaylar sırasında İsrail'in güneyindeki Nahal Oz kibbutzundaki akrabalarını ziyaret ediyorlardı. Rehinlerin bırakılması için Hamas ile arabuluculuğu Katar yaptı.
 
AB, AVRUPA’YA VİZESİZ SEYAHATİ ZORLAŞTIRIYOR: HEDEFTE TÜRKİYE’DEN DE VİZE İSTEMEYEN BAZI BALKAN ÜLKELERİ VAR

Avrupa Komisyonu'nda Avrupa'ya vizesiz seyahati zorlaştırmak için yeni tasarı hazırlandı. Tasarı, AB ülkelerinin, gerekli gördükleri durumda, üçüncü ülkelere tanınan vizesiz seyahat hakkının, hızlı şekilde 36 aya kadar askıya almasına olanak tanıyor. Şu anda bu süre 27 ay ile sınırlı ve hayata geçirilmesi daha uzun zaman alıyordu. Tasarının hedefinde Arnavutluk ve Sırbistan gibi AB'ye komşu Balkan ülkeleri var.
 
 
 


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap