SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

15 Kasım 2023 Çarşamba - 11:40




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIM PROTOKOLÜNE İLİŞKİN TEKLİF 16 KASIM'DA TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU'NDA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın başkanlığında toplanacak komisyon, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifini ele alacak.
 
BAHÇELİ, CAN ATALAY KRİZİNDE AYM’Yİ HEDEF ALDI, YARGITAY’DAN TARAF OLDU: KARARIN GEREĞİ TBMM’DE DERHAL YAPILMALI, KONU KAPATILMALIDIR!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin hakkında mahkûmiyet kararı verdiği TİP milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı alan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla doğan yüksek yargıdaki krize sert bir dillet tepki gösterdi. "AYM, adalet ve hukuk düzeninin safrası ve sancısıdır" diyerek şimdiye kadar verdiği bazı kararları hatırlatan Bahçeli, "Yargıya saygı mecburidir, (Yargıtay'ın mahkûmiyet kararını kastederek) bu kararın gereği TBMM’de derhal yapılmalı konu kapatılmalıdır" çağrısında bulundu.
 
BAHÇELİ’DEN “GÖLGE KABİNE” AÇIKLAMASI: “GÖLGEDEN NE İSTİYOR ASLİ YOLU TERCİH ETSELER DAHA İYİ OLUR”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP’de yeni “Parti Yönetimi Yapılanmasına” ilişkin sorulan soruya; “Gölgeden ne istiyor asli yolu tercih etseler daha iyi olur” yanıtını verirken, İYİ Parti üzerine sorulan soruyu; “İYİ Parti ile ilgili hiçbir düşüncemi söylemem çünkü zamanında söyledim aynen devam ediyor” diye yanıtladı.
 
ÖZGÜR ÖZEL: BU DARBE GİRİŞİMİNDE RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A MEYDANI BIRAKMAYIZ, ONA DAR EDERİZ. HADDİNİ BİLSİN. ANAYASA’YI ÇİĞNEMEY KALKARSAM GÖZÜM ÇIKSIN

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM grup toplantısında, “Siz kalkışıp bu Anayasa’yı askıya alırsanız bunun adı darbedir, askerler yapıyorsa askeri darbedir, siviller yapıyorsa sivil darbedir, ülkenin Cumhurbaşkanlığı makamında oturan bir partinin genel başkanı yapıyorsa bu ömrümde gördüğüm en hadsiz darbedir. Ama bu darbe girişiminde Recep Tayyip Erdoğan’a meydanı bırakmayız, ona dar ederiz... Sayın Erdoğan sende Anayasa'yı değiştirecek sayı yok. Özgür Özel’de, CHP’de de seninle birlikte Anayasa Mahkemesi’ni güçsüzleştirecek, kararlarına uymamayı keyfileştirecek, Anayasa’yı hiçleştirecek bir iş birliğine gidecek göz yok. Bizde öyle göz yok kardeşim. Seninle birlikte Anayasa’yı çiğnemeye kalkarsam gözüm çıksın kardeşim, gözüm çıksın” dedi.
 
BAKIRHAN: "AYM'YE DARBE TEŞEBBÜSÜNDE BULUNANLAR HANGİ AKILLA YENİ BİR ANAYASA YAPACAK?"

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan TBMM grup toplantısında; "Şimdiden uyarıyoruz; asla ve asla antidemokratik ve özgürlükleri kısıtlayan bir anayasal düzenlemeye izin vermeyeceğiz, AYM'ye darbe teşebbüsünde bulunanlar hangi akılla yeni bir anayasa yapacak?" dedi.
 
DAVUTOĞLU, MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ İLE GÖRÜŞTÜ: "EĞER NİYET BİREYSEL BAŞVURU HAKKINI KALDIRMAKSA VATANDAŞLARIN ELDE ETTİĞİ EN BÜYÜK HAKKI ORTADAN KALDIRMAK ANLAMINA GELİR"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan süreç ve "Filistin" meselesine ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti. Davutoğlu, görüşmenin ardından "Eğer niyet şuysa, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki ihtilaftan yola çıkarak bireysel başvuru hakkını kaldırmaksa bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının demokratik dönemde elde ettiği en büyük hakkı ortadan kaldırmak anlamına gelir... " dedi.
 
AKŞENER: “PARTİ GRUBUMUZU ZİYARET EDEN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANI SAYIN NUMAN KURTULMUŞ’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Gazi Meclisimizde parti grubumuzu ziyaret eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’a teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
 
BAHÇELİ, “KANDİL’E GİT” DEDİĞİ ZÜHTÜ ARSLAN’A 2009’DA POLİS AKADEMİSİ’NDEKİ KÜRT AÇILIMI TOPLANTISINDAN BERİ KIZGIN: “12 KÖTÜ ADAM”

Devlet Bahçeli, MHP meclis grup toplantısında “Kandil’e git” dediği Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan için daha önce de sert konuşmuştu. 2009’da Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, Kürt açılımını başlatan “Kürt Meselesinin Çözümü” çalıştayına ev sahipliği yapmış, Bahçeli çalıştayı düzenleyen Akademi’yi, İçişleri Bakanlığı’nı ve Başbakan Erdoğan’ı “PKK’ya yandaşlık yapanlar, şimdi İçişleri Bakanı’nın Kürt açılımı projesinde devletin güvenliğini temin edecek kurumun içerisine gelerek Türkiye’de demokratik açılım bahanesiyle bölünmeye cesaret veriyorlar. Siz kimsiniz ki başbakanınızla beraber içine düştüğünüz ihanet kuyusuna milliyetçi hareketi çekeceksiniz” diyerek eleştirmişti. Bahçeli, çalıştaya katılan 12 gazeteci ve akademisyen için de “12 kötü adam” demişti.
 
YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ BAŞKANI VE ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve üyelerinin yargıya duyulması gereken güveni zedeleyen ve suç oluşturan eylemleri dolasıyla İstanbul Barosu tarafından gerekli cezai soruşturma için Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulunulmuştur." açıklaması yaptı.
 
ADALET BAKANI TUNÇ: YÜKSEK MAHKEMELERDE GÖRÜŞ AYRILIKLARININ DA ORTAYA ÇIKTIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE YENİ ANAYASAYA İHTİYACIMIZ OLDUĞU AÇIK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı krizine ilişkin olarak, "Son tartışmaları da dikkate aldığımızda, yüksek mahkemelerde görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir." dedi.
 
CAN ATALAY'DAN, VEKİLİ OLDUĞU HATAYLILARA MESAJ: BÜYÜK YIKIMIN SEBEBİ OLANLAR HATAY'A SES OLMAMI, SİZLE BULUŞMAMI ENGELLİYOR

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, cezaevinden Hataylılara seslenerek, "Hatay’a ses olmak, Hatay için canla başla çalışabilmek isterdim. Fakat Hatay’daki büyük yıkımın sebebi olanlar, deprem sonrası yaşanan sorunların failleri, sizlerle buluşmamı engelliyor" dedi.
 
CAN ATALAY'IN AVUKATLARINDAN YARGITAY KARARINA İTİRAZ: UMUTLU DEĞİLİZ, AYM KARARINI UYGULAYACAK BİR MAHKEME ARIYORUZ!

Anayasa Mahkemesi'nin hakkında "hak ihlali" kararı verdiği TİP milletvekili Can Atalay'ın avukatları, kararı uygulamayı reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. Avukatlar, yaptığı açıklamada, "AYM'nin kararını uygulamak üzere karar verebilecek bir mahkeme arıyoruz" dedi.
 
ÇELİK'TEN ÖZGÜR ÖZEL ELEŞTİRİSİ: KEMAL KILIÇDAROĞLU HİÇ YOKTAN 'DEMOKRAT' GİBİ YAPIYORDU

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak, "Şimdiki de geldi 'ön seçimle belirleyeceğiz' dedi, sonra 'ön seçim için yeterli takvim yok' diyor. CHP aynı CHP'dir. Kemal Kılıçdaroğlu hiç yoktan 'demokrat' gibi yapıyordu, şimdikinin ilk vazgeçtiği şey kendi sözü oldu" dedi.
 
HEDEP'TEN YEREL SEÇİM KARARI: İLKELER TEMELİNDE İTTİFAK

HEDEP Yerel Yönetimler Konferansı’nda partinin yerel seçim stratejisi ele alındı. Yayımlanan açıklamada, “İlkeler temelinde ittifak’’ vurgusu yer aldı. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, hafta sonu Ankara’da Yerel Yönetimler Konferansı’nı gerçekleştiren parti yönetimi, gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimler için ilke kararları aldı. HEDEP, hem iktidara kaybettirme hem de kayyum atanan belediyelerin geri alınması için muhalefetten “cesur adımlar atılmasını” bekleyecek.
 
MHP’Lİ AKÇAY'DAN, BAHÇELİ’YE "AĞZINI TOPLA" DİYEN HEDEP’Lİ GERGERLİOĞLU'NA: ADİ HERİF  

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu’nda; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugün grup toplantısında “Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Figen Yüksekdağ, Can Dündar başta olmak üzere PKK’lı ve FETÖ’cülere hak ihlali kararıyla can simidi uzatan Anayasa Mahkemesi’dir” sözlerine tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Gergerlioğlu'na "Adi herif" diyerek hakaret etti.
 
BAKAN YERLİKAYA: "SARALLAR" ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Sarallar” isimli organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu.
 
BAKAN YERLİKAYA DUYURDU: "KALKAN" OPERASYONLARI KAPSAMINDA BİN 222 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Kalkan' operasyonları kapsamında sınır bölgelerinde 82 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 1222 düzensiz göçmenin yakalandığını açıkladı.
 
BAKAN YERLİKAYA: İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE DEMİRLİ GEMİDE 51 KİLO 750 GRAM KOKAİN ELE GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İskenderun Körfezi Adana Yumurtalık açıklarında demirli kuru yük gemisinde, 'Narkogüç' operasyonları kapsamında 51 kilo 750 gram kokain ele geçirildiğini açıkladı.
 
DİYANET’İN İŞTİRAKİ SERMAYEYİ KATLADI

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre, 2022’de 3,1 milyar TL’si yurttaşlardan toplanan bağışlardan olmak üzere toplam 4 milyar 68 milyon 358 bin TL gelir elde eden vakfa bağlı TDV Eğitim Yatırım A.Ş’nin sermayesi 100 milyon TL’ye dayandı. Haziran 2021’de kurulan şirketin sermayesinde, 2023 itibarıyla yüzde 9 bin 800 oranında artış yaşandı.
 
CHP İL BAŞKANLARINDAN TÜZÜK KURULTAYI AÇIKLAMASI: "81 İL BAŞKANIMIZ, ORTAK MUTABAKATLA, TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİNİN SEÇİM SÜRECİNDE SIKIŞTIRILMIŞ BİR TAKVİMLE VE DAR BİR SÜREDE TARTIŞILMASINI UYGUN GÖRMEMEKTEDİR"

CHP İl Başkanları, 38. Olağan Kurultay sonrası yapılması planlanan Tüzük Kurultayı'yla ilgili; "81 İl Başkanımız, ortak mutabakatla, tüzük değişikliklerinin seçim sürecinde sıkıştırılmış bir takvimle ve dar bir sürede tartışılmasını uygun görmemektedir. İvedi şekilde kurulacak ve derhal çalışmaya başlayacak tüzük komisyonunun, örgütlerimizin de görüşünü alarak kapsamlı bir çalışma yürütmesi ve günümüz ihtiyacını karşılayacak düzenlemelerin Tüzüğümüzde yer bulması için Tüzük Kurultayının 2024 yılı Mayıs sonunda yapılması, yasal sürecin ilk Parti Meclisi toplantısında başlatılması konusunda tavsiye kararı alınmıştır" açıklamasını yaptı.
 
CHP'Lİ ALP'TEN AKP'YE: NETANYAHU, YÜKSEK MAHKEMENİN YETKİLERİNİ BUDARKEN, TIPKI SİZİN GİBİ "YARGISAL AKTİVİZM" DİYORDU

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Meclis Genel Kurulu'nda; "Siz, Netanyahu taktikleri uyguluyorsunuz, çünkü siz, İsrail taktikleri uyguluyorsunuz. Sizin gözünüz Gazze'de değil, sizin gözünüz de aklınız da Netanyahu'da; siz, seçime kadar Macaristan'a bakıyordunuz, Orban'a bakıyordunuz, bugün Netanyahu'ya bakıyorsunuz. Ne yaptı Netanyahu biliyor musunuz? Filistin'e saldırmadan önce Netanyahu ne yaptı? Önce İsrail Yüksek Mahkemesi’nin yetkilerini budadı. Ne diyordu Netanyahu, yüksek mahkemenin yetkilerini budarken, tıpkı sizin gibi 'yargısal aktivizm' dedi. 'Gezegendeki en aktivist yargıya sahibiz' diyordu. 'Yargı vesayeti' dedi. 'Kendini yasamanın yerine koyan yüksek mahkemeler var' dedi. Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Gelmiyorsa Yargıtay kararını açın, bakın, aynı cümlelerle nasıl savunulduğunu göreceksiniz" dedi.
 
ESKİ TBMM BAŞKANI KAHRAMAN: BİZ OSMANLI'NIN DEVAMIYIZ; 3 KITADA, 7 DENİZDE, MUHTEŞEM BİR DEVLETTİK; YİNE ÖYLE OLACAĞIZ

Daha önce yaptığı "Biz köklü bir devletiz. Zaferlerle dolu bizim tarihimiz. İstanbul'un kurtuluşu 6 Ekim, kim demiş? İzmir'in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet" açıklaması tepki çeken TBMM 27’nci dönem Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili İsmail Kahraman, "Biz Osmanlı'nın devamıyız; 3 kıtada, 7 denizde, muhteşem bir devlettik; yine öyle olacağız" dedi.
 
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR ÖĞRENCİ DAHA YURT ODASINDA ÖLÜ BULUNDU... REKTÖRLÜK: "BEYTEPE ÖĞRENCİ EVLERİNDE KALMAKTA OLAN ÜNİVERSİTEMİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ AYŞEGÜL TAYYAR HAYATINI KAYBETMİŞTİR"

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi üniversiteye ait yurt odasında ölü bulundu. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nden, "Beytepe Öğrenci Evlerinde kalmakta olan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencisi Ayşegül Tayyar hayatını kaybetmiştir. Sevgili öğrencimize Allah'tan rahmet, ailesine, sevdiklerine ve Hacettepe ailesine baş sağlığı diliyoruz. Acı kaybımıza ilişkin adli ve idari soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir" açıklaması yapıldı.
 
ÜRPERTİCİ İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI: “ATEŞİ YAKTIM, AFGAN YANMAYA BAŞLADI”

Zonguldak’ta kaçak madende çalıştırılan Afgan işçinin yakılması soruşturmasında kaçak ocağın sahipleri Hakan Körnöş ve Enver Gideroğlu ile Ahmet Aydın tutuklandı. Ahmet Aydın, olayı ifadesinde anlattı: “Hakan ile petrole gittik 5 litre benzin aldık. Araçtan indik bagajdaki maktülü yere indirdik Üçümüz taşıyarak 6-7 metre ileri götürdük. Hakan benzini Afganın üzerine döktü. Bana da çakmağı çak dedi. Ben de talimatla ateşi yaktım Afgan yanmaya başladı"
 
KRT TV, SARIGÜL'E YAKIN İSME SATILDI

CHP Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün bir süredir ilgilendiği belirtilen KRT TV satıldı. Kanalın yeni sahibi, Sarıgül’ün kurduğu TDP’de genel başkan yardımcısı olarak görev yapan Fırat Bozfırat oldu.
 
KILIÇDAROĞLU’NUN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ ŞÜKRAN KÜTÜKÇÜ’YE YENİ GÖREV: ÖZGÜR ÖZEL’İN VE CHP GRUBUNUN PROTOKOL MÜDÜRÜ OLACAK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in devam kararı aldığı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun 37 yıllık çalışma arkadaşı olan Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü’nün yeni görevi belli oldu. Kütükçü, Özel’in ve CHP Grubunun protokol müdürü olarak görev yapacak. Özel’le uzun süredir çalışan Mine Aytop da Özel Kalem Müdürlüğü görevini yürütecek.
 
ERDOĞAN, TARİKAT ŞEYHİ MAHMUD ESAD COŞAN'IN EŞİ HACER MUHTEREM COŞAN'IN CENAZESİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hacer Muhterem Coşan'ın Eyüpsultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.
 
MERDAN YANARDAĞ 'CUMHURBAŞKANINA HAKARET'TEN BERAAT ETTİ

Gazeteci ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, yazılarından dolayı ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.
 
ARAŞTIRMA: KÜRESEL ISINMA, 2050'YE KADAR 4,7 KAT DAHA FAZLA İNSAN ÖLDÜRMEYE BAŞLAYABİLİR

Yeni bir araştırmaya göre küresel sıcaklık artışının 2050'ye kadar devam etmesi halinde dünyada sıcaklığa bağlı ölümlerin 4,7 kat artma riski bulunurken, bilim insanları iklim değişikliğiyle mücadele konusunda daha fazla gecikme nedeniyle insan sağlığına yönelik tehditlerin ciddi boyutlara ulaşabileceği uyarısını yaptı.

EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

TÜİK: YUMURTA, PEYNİR, İÇME SÜTÜ ÜRETİMİ ARTTI, TAVUK ETİ ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında yıllık yumurta, inek peyniri, ayran, yoğurt ve içme sütü üretiminin arttığını, tavuk eti, hindi eti ve tereyağı üretiminin azaldığını açıkladı.
 
BAKAN BOLAT: İHRACATÇILARA 5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE DESTEK PAKETİ HAZIRLADIK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hizmet ihracatçılarına verilen desteğin yılsonuna kadar 2,5 milyar liraya ulaşacağını, gelecek yıl için ise 5 milyar liranın üzerinde destek paketi hazırladıklarını açıkladı.
 
REKABET KURULU'NDAN 9 KOZMETİK ŞİRKETİNE CEZA

Rekabet Kurulu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründeki 9 şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 108 milyon 566 bin 510 lira idari para cezası verilmesini uygun buldu.
 
AVDAGİÇ: ASGARİ ÜCRET HEDEFLENEN ENFLASYON ORANINDA ARTIRILMALI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yılsonunda belirlenecek olan asgari ücretin Orta Vadeli Program'da hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerektiğini söyledi.
 
TURİZM YATIRIMCILARI İSTANBUL'DA BULUŞACAK

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) düzenlediği Tourism Investment Forum'un (TIF) üçüncüsü 29 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
 
ÖNCEL UYARDI: YILBAŞINDAN SONRA DAHA FAZLA BOŞ MAĞAZA GÖREBİLİRİZ

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, "Üyelerimizin iç piyasada 60 bin mağazası var. Maliyet artışlarından zarar görmemek verimsiz dükkanlar kapatılacak. Elimiz kırmızı alarma gitmek üzere" dedi.
 
AKSA ENERJİ'NİN ÖZBEKİSTAN'DAKİ YENİ SANTRALİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Aksa Enerji, Özbekistan'ın Talimercan şehrinde 430 MW kurulu güçte bir doğalgaz kombine çevrim santrali kurulması ve işletilmesini içeren yeni bir anlaşma imzaladı. Şirket bu anlaşmayla ülkedeki kurulu gücünü 1,170 MW seviyesine çıkarmış olacak.
 
İSRAİL’E İHRACATTA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Serbest gazeteci Metin Cihan, dünya çapında gemi trafiğine yer veren marinetraffic’te kayıtlı veriler doğrultusunda, Türkiye’den İsrail’e malzeme taşıyan gemileri listeledi. Marinetraffic kayıtlarına göre, Gazze saldırısının başladığı 7 Ekim’den bugüne Türkiye’den İsrail’e toplam 253 gemi gitti. Türkiye’den İsrail’e günlük malzeme taşıyan gemi sayısı 7. Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ise 6 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın içinde en büyük kalemi ise çelik ihracatı oluşturuyor. Boru ve petrol hattı gibi enerji alanlarında işbirlikleri de var. Karar yazarı İbrahim Kahveci de köşesinde bu duruma dikkat çekerek, “Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM raporuna göre Türkiye İsrail’e mal satışında Çin ve ABD’den sonra gelen Almanya ile beraber aynı seviyede ihracatta bulunuyor. Yani İsrail’in ihtiyaçlarını karşılamasında dünyada 3’üncü ülkeyiz” diye yazdı.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: İSRAİL ORDUSU, ŞİFA HASTANESİ'NİN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNİ VURDU

İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesini hedef aldığı bildirildi. AA'nın Gazze'deki Sağlık Bakanlığının paylaştığı görüntülerden aktardığına göre, İsrail ordusunun kuşatması altındaki ve yakıt tedarik edilememesi nedeniyle alarm durumundaki Şifa Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesi vuruldu.
 
GAZZE'DEKİ ŞİFA HASTANESİ'NİN MÜDÜRÜ: BEBEKLER DÂHİL 179 KİŞİ HASTANE AVLUSUNDA TOPLU MEZARA GÖMÜLDÜ

Gazze kentindeki en büyük hastane olan El Şifa'nin müdürü Mohammad Abu Salmiyah, aralarında bebeklerin de olduğu 179 kişinin hastane avlusunda açılan toplu mezara gömüldüğünü söyledi.
 
İSRAİL: 200 BİN GAZZELİ KORİDORLARI KULLANARAK TAHLİYE OLDU

İsrail Savunma Kuvvetleri, 5 Kasım'dan itibaren 200 bin Gazzelinin IDF'in açtığı tahliye koridorlarını kullanarak güneye gittiğini açıkladı.
 
İSRAİL ORDUSU, GAZZE'NİN EN BÜYÜK HASTANESİ OLAN ŞİFA'NIN KAPISINA KADAR İLERLEDİ; WASHİNGTON POST, "REHİNE ANLAŞMASI ÇOK YAKIN" DEDİ

İsrail-Hamas savaşı 39'uncu gününe girerken İsrail ordusu, aralarında onlarca bebeğin de bulunduğu Şifa Hastanesi'nin kapılarına ulaştı. Şifa, Gazze'nin en büyük hastanesi olma özelliği taşıyor. ABD merkezli The Washington Post gazetesi, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan kadın ve çocukların çoğunu serbest bırakacak bir rehine anlaşmasına yakın olunduğunu yazdı. İsrailli yetkili, son ayrıntıların da netleştirilmesi sonrasında planın birkaç gün içinde duyurulabileceğini söyledi.
 
NETANYAHU: HİZBULLAH'I VURUYORUZ, ORDUYA HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLI OLMALARI TALİMATI VERİLDİ

Netanyahu, "Kuzeyde şu anda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Hizbullah'ı vuruyoruz ama orduya her türlü senaryoya hazırlıklı olmaları talimatı verildi. Hizbullah'a İsrail'i sınamamasını tavsiye ediyorum. Bu hayatlarının hatası olur." dedi.
 
İSRAİL MALİYE BAKANI, İSRAİL'İN GAZZE'NİN VARLIĞINI ARTIK KABUL EDEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ VE FİLİSTİNLİLERE "GÖNÜLLÜ GÖÇ" ÇAĞRISINDA BULUNDU

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç etmesinin "doğru insani çözüm" olduğunu savundu. Smotrich, Gazze'nin bağımsız bir varlık olarak varlığını sürdüremeyeceğini ve buradaki Filistinlilerin "gönüllü göçü" kabul ederek başka ülkelere gitmeleri gerektiğini söyledi.
 
ABD VE İNGİLTERE'DEN HAMAS'A YENİ YAPTIRIMLAR

ABD, Hamas'ın kilit yetkilileri ile İran'ın Hamas'a ve Filistin İslami Cihat Örgütü'ne destek sağladığı mekanizmaları hedef alan üçüncü tur yaptırımları açıkladı. İngiltere de terörle mücadele yaptırım listesine Hamas'la bağlantılı dört kişi de dâhil olmak üzere altı yeni isim ekledi.
 
BİDEN, ESİRLERİN AİLELERİNE SESLENDİ: HAMAS'IN BIRAKACAĞINA İNANIYORUM; BİRAZ DAHA DAYANIN, GELİYORUZ

Gazze'de Hamas'ın tuttuğu 200'den fazla esirin bırakılacağına inandığını belirten Biden, "Bununla ilgili kişilerle her gün konuşuyorum. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum, ancak herhangi bir ayrıntı vermek istemiyorum." diye konuştu. Biden, esirlerin ailelerine de "Biraz daha dayanın, geliyoruz." diye seslendi.
 
ORTA DOĞU’DAKİ FRANSIZ BÜYÜKELÇİLERDEN MACRON’A MEKTUP: “İSRAİL’İ SAVUNARAK İTİBAR KAYBEDİYORUZ”

Fransa'nın Müslüman ülkelerde görev yapan 10 Büyükelçisi Macron'a bir mektup yazarak İsrail yanlısı politikasının ve dış politikada aldığı "virajların" yanlış olduğunu ve Müslüman ülkelerde kalıcı bir itibar kaybı yaşayabileceklerini söyledi.
 
DSÖ'NÜN, EBOLA SALGINI SIRASINDA KONGO'DA KENDİ PERSONELİNİN CİNSEL İSTİSMARINA UĞRAYAN KADINLARA 250 DOLAR ÖDEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo'da kendi personeli tarafından gerçekleştirilen cinsel istismar mağduru kadınlara 250'şer dolar ödediği ortaya çıktı.  Dünya Sağlık Örgütü Cinsel Sömürü ve İstismarın Önlenmesi ve Müdahale Direktörü Dr. Gaya Gamhewage, kurum tarihinin en büyük cinsel istismar skandallarından birini ele almak üzere Kongo'ya gitti. Ölümcül Ebola salgını sırasında 100'den fazla Kongolu kadının, bölgede bulunan DSÖ personeli tarafından istismar edildiği ortaya çıkmıştı.
 
YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I ARALIK AYINDA YUNANİSTAN'DA AĞIRLAMAK İSTİYORUM

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Aralık ayı başında Yunanistan'da ağırlamak istediğini söyledi.
 
IRAKLI Şİİ GRUP, 7 AY ÖNCE KAÇIRDIĞI İSRAİL UZMANA VİDEO ÇEKTİRİP, “MOSSAD AJANIYIM, IRAK’I KARIŞTIRMAYA ÇALIŞTIM” DEDİRTTİ

7 ay önce Irak’ta İran destekli Kataib Hizbullah milisleri tarafından kaçırılan İsrailli araştırmacı Elizabeth Tsurkov’un MOSSAD ajanı olduğunu itiraf ettiği görüntüleri yayımlandı: "İsrail ve SDG arasında ilişki kurmak için Suriye’de bulundum. Şiiler arasında çatışmalar yaratmak için
Irak’ta protestolar organize ettim. İsrail beni kurtarmak için hiçbir girişimde bulunmadı."
 
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap