SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

26 Kasım 2023 Pazar - 13:21




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

DEVA PARTİSİ'NDEN İSTİFA EDEN 800 KİŞİ, AKP'YE KATILDI

Erzurum'un Horasan ve Karayazı ilçelerinde DEVA Partisi'nden istifa eden 800 kişi, AKP'ye katıldı.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMEMİZİN OLUMSUZ ETKİSİ OLMADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programında konuştu. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik tepkilere yanıt veren Erdoğan, "Sözleşmeden çekilmemizin kadına şiddete yönelik olumsuz etkisi olmadı." dedi.
 
ERDOĞAN’DAN PERVİN CHAKAR’IN ELİNİ ÖPEN ÖZGÜR ÖZEL’E: “BU ÜLKEDE ELİ ÖPÜLECEK KADIN ARANIYORSA ONLAR ŞEHİT ANNELERİDİR”

Kürt soprano sanatçısı Pervin Chakar’ın Kadıköy’deki konserine katılan ve konserden sonra sahnede elini öpen CHP lideri Özgür Özel’e bir tepki de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi: “Bu ülkede eli öpülecek kadın aranıyorsa onlar şehit anneleridir. 15 Temmuz’da direnen demokrasi neferleridir.” TRT ise Pervin Chakar’ın çıktığı yayınları arşivinden kaldırmaya başladı. Özgür Özel, “Pervin Chakar (eleştirilere ilişkin) öyle biriyse neden devletin televizyonuna çıkarıyorsunuz?” demişti.
 
ÖZEL'DEN İKTİDARA 'DIŞ POLİTİKA' ELEŞTİRİSİ: TEK SORUMLUSU ERDOĞAN

Bosna Hersek'e ziyaret gerçekleştiren CHP lideri Özgür Özel, iktidarın 'tutarlı olmayan dış politika' yaptığını savunarak "Bunun bir tane sorumlusu var o da Tayyip Erdoğan'dır" dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL SARAYBOSNA’DA: “BİLGE KRAL’IN BİR SÖZÜNÜ ANIMSATMAK İSTERİM: ‘UNUTULAN KATLİAMLAR TEKRARLANIR.’ 90-95 ARASI SESSİZLİĞİNİ UNUTAN AVRUPA VE DÜNYA, ŞU ANDA İSRAİL’İN FİLİSTİN’DE YAPTIĞI KATLİAMIN SORUMLUSU”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek Devlet Günü kapsamında bulunduğu Saray Bosna’da Kovaci Şehitliği'ne çiçek bıraktı ve Aliya İzzetbegovic'in kabrini ziyaret etti. Özel, burada; “Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in bir sözünü, buradan bütün dünyaya hatırlatmak isterim. ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır.’ 90-95 arası sessizliğini unutan Avrupa ve dünya, şu anda İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamın sorumlusu. Çünkü geçmişte burada bunlar olurken, sessiz kaldılar, izlediler ve büyük katliamlar yaşandı… O dönemdeki katliamı unutursak bugünkü katliam yaşanır. İzzetbegoviç’in huzurunda diyoruz ki; insanlık suçlarını, katliamları unutmayın. Bunlara sessiz kalmayın. Sonradan pişman olmak, savaş suçlusu ilan etmek ya da günah çıkarmak yetmiyor. Bugün Filistin’e, gelişmiş dünyanın sessiz kalmamasını bekliyoruz” dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL: “KADINA YÖNELİK ŞİDDET VAKALARININ AZALTILABİLMESİ İÇİN İLGİLİ KURUMLARA SORUMLULUKLARINI HATIRLATIYOR, CHP OLARAK KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ETKİN MÜCADELE ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde; kadına yönelik şiddet vakalarının azaltılabilmesi için ilgili kurumlara sorumluluklarını hatırlatıyor, Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadına yönelik şiddete karşı etkin mücadele çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.
 
AKŞENER 13 KİŞİLİK İSTİŞARE KURULU OLUŞTURDU: PARTİNİN İÇİNİ ARAŞTIRIN

İyi Parti lideri Meral Akşener; partisindeki rüşvet, taciz ve liyakatsizlik iddialarının araştırılması için 13 kişilik istişare kurulu oluşturdu. 27 Kasım Pazartesi günü ilk toplantısını yapacak kurulda, Akşener ile iki aydır görüşmediği ortaya çıkan Cihan Paçacı’nın da olması dikkat çekti. Kurulda İyi Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın da var.
 
ÜMİT DİKBAYIR: AKŞENER’İN OĞLUNUN İKİ BİNADA DA OFİSİ VE SEKRETERİ VAR, HER KARARDA ÇOK ETKİLİ

Akşener’in oğlu Fatih Akşener’in en az dört senedir partinin iç işlerine müdahil olduğunu ileri süren Dikbayır, “Geçici sandık ama gittikçe etkisi arttı. Ana binada da, ek binada da çalışma ofisi var… Sekreteri de var…” iddiasında bulundu.
 
DAVUTOĞLU: BU MESELE ARTIK İNSANLIK MESELESİ

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, partisinin Tekirdağ il kongresinde yaptığı konuşmasında İsrail'in Filistin'e uyguladığı soykırıma değindi. Davutoğlu, "Bu mesele Müslüman, Yahudi meselesi değildir. Bu mesele artık insanlık meselesidir” dedi.
 
KURTULMUŞ: GAZZE'DE ATEŞKES DÜNYA HALKLARININ KOYMUŞ OLDUĞU NET DURUŞ SAYESİNDEDİR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını 4 günlüğüne durdurması beklenen insani araya ilişkin, "Kabul etmek durumunda kaldıkları ateşkes dünya halklarının koymuş olduğu bu net duruş sayesindedir." dedi.
 
ÖMER KOÇ: BATI HÜKÜMETLERİNİN HUNHAR KATLİAM KARŞISINDA SESSİZ KALMALARINI HAYRET VE DEHŞET İÇİNDE İZLİYORUZ

Koç Holding’in bayi buluşmasında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’tan Gazze çıkışı:"Batı hükümetlerinin bu hunhar katliam karşısında sessiz kalmalarını hayret ve dehşet içinde izliyoruz. Bu utanç verici umursamazlığın bedelini bugün binlerce masum hayatıyla ödüyor. Batının bu çifte standardının, maalesef ileride hepimizi menfi etkileyecek çok vahim neticeleri olacaktır."
 
İSİG MECLİSİ'NDEN 'KADIN İŞ CİNAYETLERİ' RAPORU: "2013’TEN BUGÜNE EN AZ 1379 KADIN İŞÇİ, 2023’ÜN İLK 10 AYINDA EN AZ 140 KADIN İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBETTİ"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde 'kadın iş cinayetleri raporu'nu yayınladı.  Raporda, "Ayrımcılığın, şiddetin, sömürünün ve yok sayılmanın kıskacında 2013’ten bugüne en az 1379 kadın işçiyi hayatını kaybetti. 2023’ün ilk on ayında en az 140 kadın işçiyi iş cinayetlerinde kaybettik" denildi.
 
TANRIKULU: “2023’ÜN İLK 10 AYINDA ERKEKLER, 268 KADINI VE 19 ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜLER. EN AZ 140 KADIN İŞÇİ YAŞAMINI İŞ CİNAYETLERİNDE YİTİRDİ”

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 Dünya Raporu’nda, Türkiye; 146 ülke arasında 129. sırada yer aldı. 2023’ün ilk 10 ayında erkekler,268 kadını ve 19 çocuğu öldürdüler. 2023 yılının ilk 10 ayında en az 140 kadın işçi, yaşamını iş cinayetlerinde yitirdi. Yine, yüzlerce kadın tacize uğradı. Yüzlerce kadın işsiz kaldı, emekleri sömürüldü. Böyle ağır bir ortamla karşı karşıyayız” dedi.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLEN TÜRKİYE'DE 25 KASIM: EN AZ DÖRT KADINI EŞLERİ VE OĞULLARI ÖLDÜRDÜ; İPEK L. 4 ÇOCUĞUNUN GÖZÜ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen Türkiye'de, 25 Kasım'da en az dört kadın öldürüldü. Onlardan biri de Pendik'te yaşayan İpek L.'ydi. Eşi Yılmaz L.,  İpek L.'yi 4 çocuğunun gözü önünde silahla vurarak öldürdü. Bodrum'da ise 47 yaşındaki Figen Bezmez'i oğlu Doğukan D., Çankırı'da da Kezban G.'yi eşi Yakup G. bıçaklayarak öldürdü. Antalya'da da konuşma ve işitme engelli sera işçisi Yaşar Ş., av tüfeğiyle göğsünden vurulmuş olarak bulundu. Yaşar Ş.'nin eşi N.Ş. ve ile bir oğlu gözaltına alındı.
 
İSTANBUL'DA POLİS, KADINLARIN "25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ"NDE YÜRÜMELERİNE İZİN VERMEDİ

İstanbul'da, polis, kadınların "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü"nde Mecideköy Meydanı'na yürümelerine izin vermedi. Kadınlar da polis engelini “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, kadınları değil katliamı engelle, kadınlara sokağa özgürleşmeye, kadınları değil katilleri engelle" sloganı atarak protesto etti.
 
İSTANBUL BAROSU BAŞKANI SARAÇ: "CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ, MESLEK ÖRGÜTLERİNİN KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÖNEMİNİN DAHİ KAVRANMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR"

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili genelgeye ilişkin, "Genelgedeki Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu için, 'Koordinasyon Kurulu, çalışmalarına, konuyla ilgili kamu kurum kuruluşları ile meslek kuruluşlarını davet edebilecektir' denilerek meslek örgütlerini davet bir kurulun inisiyatifine bırakılmıştır. Bu tutum şiddete uğrayan kadının adalete erişimini sağlayan barolar başta olmak üzere meslek örgütlerinin kadına şiddetle mücadelede öneminin dahi kavranmadığını göstermektedir." açıklamasını yaptı.
 
AKP'DE GÖZLER TEMAYÜL YOKLAMASINDA: 6 BİNE BAŞVURU YAPILDI

AKP'de 31 Mart yerel seçimleri öncesi 6 bine yakın aday adaylığı başvurusu yapıldı.  22 Kasım'da sona eren başvuru sürecinin ardından parti teşkilatı yoklama çalışmalarına yoğunlaştı. 81 ilde çevrim içi gerçekleştirilecek temayül yoklamasında yaklaşık 160 bin AKPli "Kimi aday olarak görmek istersiniz?" sorusunu yanıtlayacak.
 
AÇIĞA ALINAN HAKİM SİDAR DEMİROĞLU: “BU KARARIN ARKASINDA BAKAN YARDIMCISI AKIN GÜRLEK VAR. BAŞSAVCI İSMAİL UÇAR’LA GÜRLEK HEMŞEHRİ”

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın 6 Ekim'de Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderdiği şikayet mektubundan sonra açığa alınan hakim Sidar Demiroğlu, Gazete Duvar'dan Can Bursalı'ya konuştu. Demiroğlu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ile Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in hemşehri olduğunu, iki ismin de Nevşehirli olduğuna dikkati çekerek, "Akın Gürlek baskı yapmış" dedi.
 
DİLAN VE ENGİN POLAT'IN, AVUKATININ MALİ MÜŞAVİRİ DE İTİRAFÇI OLDU: "NAYLON FATURA MİKTARI 1 MİLYAR TL"

Kara para aklama, vergi kaçırma ve suç örgütü kurmak suçlamalarıyla tutuklanan Engin Polat ve Dilan Polat soruşturmasında, gözaltına alınan ikilinin avukat ve mali müşaviri Ahmet Gün'ün yanında çalışan Zümrüt Yerebakan'ın elindeki tüm bilgileri CD içerisinde emniyete teslim ederek itirafçı oldu. Yerebakan'ın ifadesinde 1 milyar liranın üzerinde naylon fatura kesildiğini itiraf ettiği ortaya çıktı. Kesilen naylon fatura miktarı MASAK raporunda 300 milyon lira olarak kayıt altına alınmıştı.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?

TÜRKİYE İLE RUSYA, TARIM VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAK

Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin yeni yol haritası sayılan 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ankara'da imzalandı. Protokolle tarım ve turizm alanları başta olmak üzere işbirliklerinin artırılması amaçlanıyor.
 
ALPET SATILIYOR

BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzalamasının ardından bu kez Zeren Grup, Alpet'in tamamını almak için Rekabet Kurumu'na başvurdu.
 
2024’TE VERGİ, HARÇ VE CEZALAR YÜZDE 58 ZAMLI OLACAK

Yeniden değerleme oranı 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildi. Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
KONUTA AĞIR VERGİ: OTURDUĞU EV DIŞINDA KONUT ALACAKLARA AĞIR VERGİ YÜKÜ GELİYOR

AKP milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu torba yasa teklifine göre, krediyle birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.
 
TÜED ARAŞTIRMASINA GÖRE EMEKLİLERİN YÜZDE 23,4’Ü KİRACI, YÜZDE 35,5’İ SOBALI EVDE OTURUYOR... BAŞKAN ERGÜN: “HÜKÜMETTEN TALEBİMİZ, EMEKLİLERİMİZE KİRA VE YAKACAK YARDIMI YAPMASIDIR”

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, derneğin araştırmasına göre emeklilerin yüzde 23,4’ünün kiracı olduğunu, yüzde 35'inin de hala sobalı evde oturduğunu belirterek "Hükümetten talebimiz, emeklilerimize kira ve yakacak yardımı yapmasıdır. Aksi takdirde milyonlarca emeklimiz zorlu kış şartlarında büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır” dedi.
 
YILBAŞI SEPETLERİ YÜZDE 83 ZAMLANDI

Yeni yıla girmeye bir ay kadar bir süre kalmasıyla zincir marketlerde yılbaşı sepetleri yerini almaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonun yüzde 61 olduğunu belirtse de boyutuna ve içeriğine göre fiyatı değişen sepetlerde bir yıllık fiyat artışı yüzde 83 seviyesinde oldu. Tüketici dernekleri, “Yılbaşı eğlenceli bir şey olmaktan çıktı” diye konuştu.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

ATEŞKES KRİZİ ÇÖZÜLDÜ: HAMAS 13 İSRAİLLİ VE DÖRT YABANCI REHİNEYİ; İSRAİL 39 FİLİSTİNLİYİ SERBEST BIRAKTI

Hamas, 13 İsrailli rehineyi ve dört yabancıyı; İsrail de 39 Filistinli mahkûmu serbest bıraktı. Dört günlük ateşkesin ikinci gününde gerçekleşen esir takası, Hamas'ın İsrail'in ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği yönündeki iddiaları üzerine saatlerce ertelenmişti. İsrailli rehineler arasında altı kadın ve yedi çocuk var.
 
HAMAS’IN İSRAİL İLE ANLAŞMASI DIŞINDA SERBEST BIRAKTIĞI 10 TAYLANDLI VE BİR FİLİPİNLİ KİM?

Taylandlı yetkililer, bu kişilerin Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasının kapsamına girmediğini ve Katar ile Mısır’ın Hamas ile ayrı bir anlaşmaya aracılık ettiğini söyledi. Yetkililer, bu müzakere yolunun Tayland Dışişleri Bakanı’nın 31 Ekim’de Katar’ı ziyaret etmesiyle açıldığını ve bunun da Taylandlıların serbest bırakılması için Hamas’la özel bir anlaşma yapılmasını sağladığını sözlerine ekledi. İsrail’in Gazze sınırındaki bölgelerinde çalışan 23 Taylandlı işçinin 7 Ekim saldırısında Hamas tarafından esir alınan 240 kişi arasında olduğuna inanılıyor. 7 Ekim’deki Hamas saldırısında 32 Taylandlı işçi de hayatını kaybetmişti. İsrail’le yapılan bir anlaşma uyarınca Taylandlı işçilere ayda 5,300 şekel (2,000 $) asgari ücret ödeniyor ki bu da ülkelerinde kazandıklarından altı ya da yedi kat daha fazla.
 
ABD BAŞKANI BİDEN, GEÇİCİ ATEŞKESİN UZATILABİLECEĞİNDEN UMUTLU; GAZZE'YE ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK İNSANİ YARDIM KONVOYU GİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden, geçici ateşkesin uzatılabileceğinden umutlu olduğunu söyledi. İsrail ile Hamas arasında ilk rehine-tutuklu takası gerçekleştirildi.
 
ÖZGÜR ÖZEL’DEN, SOSYALİST ENTERNASYONAL ÜYESİ 120’DEN FAZLA SİYASİ PARTİYE “GAZZE” MEKTUBU: “İSRAİL’İN SİVİLLERE YÖNELİK ARALIKSIZ SALDIRILARINI DURDURMAK İÇİN SOMUT TEDBİRLER ALMAYA ÇAĞIRIYORUM”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal üyesi siyasi parti liderlerine gönderdiği mektupla; Gazze’de yaşanan insanlık dramına ilişkin somut adımlar atılması ve kalıcı bir ateşkesin tesisi için inisiyatif alınması çağrısında bulundu. Özel mektubunda; “Uluslararası hukuk ihlal edilmektedir. Tüm üye partileri, İsrail’in sivillere yönelik aralıksız saldırılarını durdurmak için yerleşik ilkelere bağlı kalmaya ve somut tedbirler almaya çağırıyor, kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi için acil çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
LONDRA'DA ON BİNLERCE KİŞİ FİLİSTİN'İ DESTEKLEMEK İÇİN 7. KEZ SOKAKLARA ÇIKTI

İngiltere'nin başkenti Londra'da 14 Ekim'den bu yana Filistin ile dayanışma için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi, 7. kez bir araya geldi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap