SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

09 Ocak 2024 Salı - 11:59




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

MSB DUYURDU: 7 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit edilen 2, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgesinde saldırı hazırlığı yapan 5 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hâle getirildiği bildirildi.
 
FATİH CAMİİ İMAMI VE CAMİ CEMAATİNDEN BİR KİŞİ NAMAZ SONRASI BIÇAKLI SALDIRIYA UĞRADI. YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI, SALDIRGAN GÖZALTINDA

Fatih Camii İmamı ve cami cemaatinden bir kişi, namaz sırasında sorun çıkardığı için camiden çıkarılan bir kişinin bıçaklı saldırısında yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken saldırgan gözaltına alındı.
 
CHP PM, 10 OCAK'TA ADAY BELİRLEME GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

Cumhuriyet Halk Partisi'nde Parti Meclisi (PM) aday belirleme gündemi ile toplanacak. 10 Ocak Çarşamba günü saat 16.00'da yapılacak toplantıda aday belirleme yöntemleri ile 31 Mart 2024'te gerçekleşecek yerel seçim stratejileri konuşulacak. 
 
DEM PARTİ'DE ÖN SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI: LİSTELER ASKIYA ÇIKTI

DEM Parti, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde aday göstereceği isimler için 13-14 Ocak tarihlerinde ön seçim gerçekleştirecek. Partiden yapılan açıklamada ön seçim için delege listelerinin askıya çıkarıldığı duyuruldu.
 
KOBANİ DAVASI | SELAHATTİN DEMİRTAŞ: TEKRAR ÇÖZÜM SÜRECİ YAŞANACAKSA TARAFLAR GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Eski HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davasında savunmasında  Selahattin Demirtaş, "Süreci bozan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Tekrar çözüm süreci yaşanacaksa taraflar güvence altına alınmalıdır. Bizim önceki süreçlerden çıkardığımız derstir." dedi. Demirtaş'ın savunması son bulurken, duruşma davanın avukatlarının savunmalarıyla devam ediyor.
 
BAKIRHAN’DAN SONRA SAKIK’TAN DA MUHİTTİN BÖCEK’E TEPKİ: “YENGEMİ ANTALYA’DA DEFNETMEK İSTEDİĞİMİZDE MEZAR YERİ BİLE VERMEMİŞTİ”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın partilerine kongre salonu vermeyen CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek’e gösterdiği tepkiye bir destek de DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’tan geldi: "Geçen yıl İsviçre’de kaybettiğim yengemi Antalya’da defnetmek istediğimizde mezar yeri bile vermemişti o Muhittin Böcek. Siz oy moy yok!"
 
KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN ÇİN’E ÖVGÜLER: “SAĞLIKLI BİR PLANLAMAYLA KAYNAKLARINI EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMAYI BAŞARAN ÜLKE…”

Cumhuriyet gazetesi için bir yazı kaleme alan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Sağlıklı bir planlamayla kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı başaran ülke… Üniversiteleri bilgi üreten ülke… Yetenekli gençlerini dünyanın en önemli üniversitelerine göndererek “yüksek yetenek inşası”nı sağlayan ülke… Bir teknoloji devi olma yolunda hızla ilerleyen ülke… Enerji kaynaklarının yetersizliğine rağmen bir ‘kalkınma makinesi’ne dönüşen ülke… Evet, kısaca Çin’i böyle tanımlayabiliriz.”
 
MUSTAFA DESTİCİ: MURAT KURUM’UN ADAY OLMASINDAN MEMNUNİYET DUYDUK

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul’da parti olarak aday çıkarmayacakları AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum’u destekleyecekleri mesajını verdi. Destici, "Biz kaybettirmek için aday koymayız. Kazanma ihtimalimiz yerlerde aday koyarız. Onun dışındaki yerlerde Cumhur İttifakı hassasiyetimizi taşıyarak seçimlere hazırlanıyoruz. . Murat Kurum da bizim tanıdığımız, bildiğimiz, sevdiğimiz, bakanlığı ve bürokratlığı döneminde güzel faydalı işler yapmış bir kardeşimiz. Onun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasından da memnuniyet duyduk. Biz hayırlı olsun diyoruz” dedi.
 
İMAMOĞLU'NDAN MURAT KURUM YORUMU: ŞANSIMI ONA GÖRE KATEGORİZE ETMEM, KAYBETMEYİ AKLIMIN UCUNDAN BİLE GEÇİRMİYORUM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan, Cumhur İttifakı'nın aday olarak çıkardığı AKP'li vekil Murat Kurum için ilk yorum geldi. Bir önceki seçimde ittifakların net bir konumda olduğunu ancak siyasi partilerin şimdiki tercihlerinin farklı olduğunun altını çizen İmamoğlu, "Şansımı Murat Kurum'dan önce ya da sonra diye kategorize etmem" diye konuştu.
 
KURUM DA KAMPANYASINI EYÜP SULTAN’DAN BAŞLATTI: KADİR TOPBAŞ’IN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Eyüpsultan Camii’ndeki sabah namazı sonrası açıklamalarda bulundu. Murat Kurum, “Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, herkes için çalışacağız. Hiçbir zaman polemiklerin içinde olmayacağız” mesajlarını verdi. İBB Başkanı ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu da seçim startını Eyüp Sultan’da kıldığı sabah namazından sonra vermişti.
 
AKP’NİN İSTANBUL ADAYI MURAT KURUM VAATLERİNİ AÇIKLAMAYA BAŞLADI: İSTANBUL'DAKİ GÖÇMEN SORUNUNU YÖNETMEK ZORUNDAYIZ

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayı Murat Kurum Fatih'te esnafı ziyaret etti. Burada konuşan Kurum göçmenlerle ilgili, "İstanbul'daki göçmen sorununu da yönetmek zorundayız. Geçici bir süre içinde buradalar. Ülkelerindeki savaş bittiği zaman inşallah memleketlerine dönecekler. O zamana kadar ülkemizin, İstanbul’umuzun istihdamına katkı sunuyorlar. Bunu da yönetmek zorundayız. Bu şehrin yaşama kültürünü herkes kazanacak. Kim olursa olsun. Güven, huzur içerisinde kardeşlik hukuku içerisinde yaşanacak. Sokakları güvenli olacak. Bizim bir kız çocuğumuz gece yarısı da evine huzurla gidecek. Otobüsten indiği zaman evine huzurla girecek. Gerekirse otobüsümüz sadece durakta değil evlerine kadar o süreci yürütüyor olacak" dedi.
 
İYİ PARTİ 5 BÜYÜKŞEHİRDE ADAYLARINI AÇIKLADI

31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde İyi Parti'nin Manisa, Adana, Antalya, Kayseri ve Samsun büyükşehir belediye başkan adayları belli oldu. Buna göre; Manisa'da Gürhan Özcan, Adana'da Ayyüce Türkeş, Antalya'da Nesrin Ünal, Kayseri'de Kazım Yücel ve Samsun'da İmren Nilay Tüfekçi aday gösterildi.
 
KÜRŞAD ZORLU'DAN "YEREL SEÇİM" AÇIKLAMASI: İSTANBUL VE ANKARA ADAYLARIMIZI BU AY BİTMEDEN AÇIKLAYACAĞIZ!

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin GİK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zorlu,31 Mart yerel seçimlerine ilişkin Ankara ve İstanbul adaylarını da bu ay bitmeden açıklayacaklarını kaydetti
 
İYİ PARTİ, CHP’NİN “ANAYASA’YA SAYGI” MİTİNGİNE KATILMAYACAK

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Genel İdare Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısıyla 14 Ocak’ta Ankara’da yapılacak olan “Anayasa’ya saygı” mitingine katılmayacaklarını söyledi.
 
MANSUR YAVAŞ, "YENİ ANKARA İTFAİYESİ"Nİ PAYLAŞTI: ÇÖP PROJELERE DEĞİL ASLİ İHTİYAÇLARA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Halkın can güvenliğini doğrudan ilgilendirdiği halde yıllarca ihmal edilen Ankara İtfaiyesini yeniledik. Liyakatle işbaşı yapan personel, yeni araçlar ve işte yeni Ankara İtfaiyesi. Çöp projelere değil asli ihtiyaçlara yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
 
HÜDA PAR'DAN "HAMAS'A SELAM" YÜRÜYÜŞÜ: TEVHİD BAYRAKLARIYLA "CİHAT" SLOGANLARI ATILDI

Batman'da HÜDA PAR Gençlik Kolları öncülüğünde Çarşı Mahallesi Gök Taksi'de bir araya gelen kalabalık, 'Selahaddin Eyyubi´nin torunları Gazze için yürüyor' temasıyla Gülistan Caddesi´ne kadar yürüdü.
 
OSMAN KAVALA'NIN EŞİ PROF. DR. AYŞE BUĞRA: DAVA SÜRECİNİ TAKİP EDENLER "KAFKAESK" DİYOR

Osman Kavala'nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra, "Eşim hiçbir siyasi parti üyesi değil. Tüm hayatı boyunca da şiddetin her türüne tavizsiz karşı çıkmış bir insan. Birtakım kültür sanat faaliyetleri, sivil toplum faaliyetleri içinde olmuş. Bunların tamamı diyaloğa, uzlaşmaya ve çatışmaların ortadan kalmasına yönelik hareketler ve bu insan hükümeti devirmek, darbe girişimi gibi suçlamalarla tutuklanıyor. Dava sürecine bakanlar, süreci takip edenler arasında buna 'kafkaesk' diyenler oldu" dedi.
 
TÜRK HARB-İŞ SENDİKASI, İSTANBUL’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞ BAŞLATTI: “TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARININ ALDIKLARI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDEKİ ÜCRETİ KABUL ETMİYORUZ”

Türk Harb-İş Sendikası İstanbul Şubesi Yönetimi, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri fabrikalarda ve tersanelerde çalışanların ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekmek için Pendik’teki İstanbul Tersanesi önünden Ankara’ya yürüyüş başlattı. Sendikanın İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, yürüyüş öncesinde; “Katma değeri yüksek fabrikalarla çalışan, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin elindeki her türlü araç ve gereci üreten, savaş ve mil gemilerini yapan, uçaklarını uçuran, tanklarını ve obüslerini yapan, elindeki her türlü ihtiyacı karşılayan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin görünmeyen kahramanlarının almış oldukları bu asgari ücret seviyesindeki ücreti kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.
 
DOKTOR ENDER SARAÇ'A CİNSEL İSTİSMAR İDDİALARIYLA İLGİLİ HAPİS İSTEMİYLE DAVA

Doktor Ender Saraç hakkında 13 yaşındaki oğluna cinsel istismarda bulunduğu iddialarına yönelik "Çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla 22,5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
 
THE GUARDİAN: İSTANBUL'UN BİZANS MİRASI YOK OLUYOR

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, İstanbul'da Bizans döneminden kalma surların bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğunu yazdı. Haberde, İstanbul'un "Osmanlı öncesi mirası bakımsızlıktan ya da siyasi amaçlarla geri planda tutulmasından ötürü yok oluyor" ifadelerine yer verildi.
 
FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİLER: İBB BURSUNA GELEN TEPKİLER KARŞISINDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

İBB, Arapça bir afiş de hazırlayarak İstanbul’da okuyan Filistinli üniversite öğrencilerine burs vereceğini açıkladı. Açıklamaya milliyetçi çevrelerden “Türk öğrenciler dururken Filistinli öğrencilere burs verilmemesi gerektiği”, “burs verilen öğrencilerin Mossad ajanı çıkacağı” gibi tepkiler geldi. Bursu ve gelen tepkileri İstanbul’da üniversite okuyan Filistinli öğrencilerle konuştuk. Ailesi Gazze’de yaşayan Ahmet Saeed: “Yorumları okuyunca şok oldum ve hayal kırıklığına uğradım.”
 
EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
HAFİZE GAYE ERKAN VE MEHMET ŞİMŞEK BİRLİKTE 11 OCAK'TA ABD'YE GİDİYOR

ABD'li yatırımcının talebine yanıt olarak TCMB tarihte ilk kez Yatırımcı Günü düzenleyecek. TCMB, Yatırımcı Günleri'nin ilkini 11 Ocak Perşembe günü New York'ta düzenleyecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yatırımcılarla buluşacağı, enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumların yapılacağı ve teknik soruların yanıtlanacağı toplantı, JP Morgan'ın New York'taki merkezinde gerçekleştirilecek.
 
KREDİ KARTI BORCU 2023'TE REKOR KIRDI: 2,5 KAT ARTIŞ

BDDK verilerine göre, 2022 yılında 446 milyar lira olan toplam kredi kartı borcu miktarı, 2023 sonunda 2,5 kat artarak 1,1 trilyon lirayı aştı.
 
2023'ÜN BİLANÇOSU: 519 ŞİRKET KONKORDATO İLAN ETTİ, TASFİYELER ARTTI

İşletmeler talep koşullarının bozulduğu, maliyet baskısının arttığı ve finansmana erişimin çok zorlaştığı 2023’ten ‘hasarlı’ çıktı. 2023, iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki ‘konkordato fırtınası’nın ardından 519 başvuru ile rekorun kırıldığı yıl oldu. Geçen yılın 11 ayında yaklaşık 20 bin firma kepenk indirirken, tasfiyeler de yüzde 27,5 arttı.
 
İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIMA ZAM GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Ocak ayı toplantısında taksi ve servis ücretlerine yüzde 28,09, İBB'ye bağlı toplu taşıma araçlarına yüzde 18 zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.
 
BES’TE YENİ DÖNEM BAŞLADI: BANKADAN UYGUN KREDİ ÇEKİLEBİLECEK

Bankalardan kredi çekmek isteyen bireysel emeklilik katılımcıları, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Yeni uygulama 1 Ocak itibariyle başladı. 2023’ün Mart ayında yapılan düzenleme ile BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine imkan tanındı. BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecek.
 
BAKAN BOLAT: ELİMİZ PİYASANIN ÜZERİNDE, DENETLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği'nin yeni genel merkez binası açılışına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat, stokçuluk gibi durumlar karşısında gerekli yaptırımların uygulandığını ve buna devam edeceklerini belirterek, "Elimiz piyasanın üzerinde" mesajını verdi
 
İSO TÜRKİYE İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ ARALIK AYINDA YÜKSELDİ

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksinin Aralık 2023 dönemi sonuçlarına göre, endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Kasımda 49,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aralıkta 49,7'ye yükseldi. Endeks üst üste beşinci ay 50'den düşük olmasına rağmen eşik değerin çok hafif altında kaldı ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarının hemen hemen değişmediğine işaret etti.
 
SABANCI'NIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NOTU YÜKSELDİ

Sabancı Holding'in MSCI ESG Derecelendirmesi notu, çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki kapsamlı ve uluslararası standartlar ile iyi uygulamalara dayanan süreçleri sayesinde AA'ya yükseltildi.
 
KOÇ HOLDİNG'DEN TAT GIDA SATIŞI AÇIKLAMASI

Koç Holding, Tat Gıda Sanayi A.Ş. paylarının yüzde 49,04'ünü ve bazı intifa senetlerini Memişoğlu Tarım Ürünleri'ne sattığını duyurdu.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
İSRAİL'İN GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA ÖLENLERİN SAYISI 23 BİNİ GEÇTİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 249 artarak, 23 bin 84'e ulaştı. 
 
BLİNKEN: İSRAİL-HAMAS SAVAŞI KOLAYCA YAYILABİLİR

Orta Doğu'ya bir başka acil diplomatik ziyarette bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın yayılabileceği yönündeki endişelerin yatıştırılmasını istedi. 
 
NETANYAHU KABİNE ÜYELERİNİN VE GÜVENLİK TOPLANTILARINA KATILAN ÜST DÜZEY YETKİLİLERİN YALAN MAKİNESİNDEN GEÇMESİNİ İSTİYOR: "BİR SIZINTI SALGINI VAR"

Times of Israel'in aktardığına göre; dün gerçekleştirilen kabine toplantısında İsrail Başbakanı Netanyahu, "Bir sızıntı salgını var ve bu şekilde devam etmeye hazır değilim, bu nedenle siyasi ve profesyonel rütbeliler de dahil olmak üzere kabine ve güvenlik tartışmalarında yer alan herkesin yalan makinesinden geçmesini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı üzerinde çalışılması talimatını verdim" dedi. 
 
SAVAŞI BÖLGEYE YAYACAK SUİKAST: İSRAİL, LÜBNAN’DA ÜST DÜZEY HİZBULLAH KOMUTANINI DRONE SALDIRISINDA ÖLDÜRDÜ

Öldürülen Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından birinin Wissam Tawil olduğu açıklandı. Hizbullah Hac Cevad olarak bilinen Tavil’in İsrail saldırısında öldüğünü kabul etti. Tavil, Ekim ayından bu yana İsrail saldırısında öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanı oldu.
 
AŞIRI SAĞCI LİDER WİLDERS “HOLLANDA’DA İSLAM’IN YASAKLANMASI” ÖNERİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Wilders, daha önce temsilciler meclisine sunduğu “Hollanda’da İslam’ın yasaklanması” ve çifte vatandaşlığı bulunanlara seçme ve seçilme hakkı verilmemesine ilişkin yasa tasarılarını geri çekti.
 
FRANSA BAŞBAKANI BORNE İSTİFA ETTİ

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti. Borne, yeni hükümet kuruluncaya kadar görevi sürdürecek.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap