SON DAKİKA



Haber > Bayburt > Bayburt'ta deve oyunları ilgili çekiyor

Bayburt'ta deve oyunları ilgili çekiyor

10 Ağustos 2023 Perşembe - 11:02




Bayburt'ta özel günlerin aranan eğlencesi Geleneksel Deve Oyunu her yaştan insanların ilgisini çekiyor.





Bayburt'ta törenlerin, şölenlerin, bayramların, düğünlerin vazgeçilmez eğlencelerinden biri olan 'Deve Oyunu' her yaştan, her kesimden insanın ilgisini çekiyor. Bayburt'a Deve Oyunu'nu kazandıran rahmetli Fehim Sayıner'den görevi devralan tiyatrocu Mustafa Yazıcıoğlu ve ekibi izleyenlerin beğenisini toplayan Deve Oyunu'nu uzun yıllardır Bayburt'ta yaşatmaya özen gösteriyorlar.

Deveyi ayakta tutan iç kısım demirlerin birbirine eklenip, kaynak edilmesiyle yapılıyor. Daha sonra devenin üstü, deve derisini anımsatacak yün örtüyle kaplanıp, halı örtülüyor. Maket devenin içine giren 2 kişi açılan göz deliklerinden dışarıyı görüp, çalan türkülerin ritmine göre hareket ederek, Bayburt oyunları oynuyorlar.
 

Geçmişten günümüze yaşatılarak aktarılan Deve Oyunu’nu Bayburt’ta uzun yıllar icra eden Fehim Sayıner’den bahseden Yazıcıoğlu, Sayıner’in Kars’ta çalıştığı yıllarda Deve Oyunu’nun eğitimini alıp, Bayburt'a uyarladığını söyledi. Yazıcıoğlu, bir zamanların Tarihi İpek Yolu güzergahı olan Bayburt'ta deve kervanlarının da varlığından bahsetti ve oyunun o günleri çağrıştırdığını belirtti.

Deve Oyunu’nun kendisinin başında olduğu bir ekiple halen yaşatıldığını hatırlatan Yazıcıoğlu, özel günlerin aranan etkinliği Deve Oyunu’nun Bayburt kültüründe her daim var olması gerektiğine vurgu yaptı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap