SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Trabzon Sanat Günleri ve acı gerçek

Trabzon Sanat Günleri ve acı gerçek

29 Eylül 2015 Salı - 09:59








Memlekette o kadar moral bozucu olay var ki; bu arada gerçekleşen güzel işler, bu kahredici gündeme kurban oluyor. İşte bu güzel işlerden biri, Trabzon Sanatevi tarafından düzenlenen Uluslararası Sanat Günleri. Bu yıl Sonbahar’a kaydırıldı Sanat Günleri. Başta Sanatevi olmak üzere birçok mekan, 3-10 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek etkinliklere ev sahipliği yapacak. Sanatevi Derneği Başkanı Adnan Taç ve yönetimine teşekkür borçluyuz. Zor koşullarda bu etkinliği geleneksel hale getirdiler. Bu yıl yedincisi gerçekleşecek buluşma, uluslar arasılaşma yolunda da adımlar atıyor.

KOLAY VE ZOR!

Zor koşullar dedik; ne yazık ki memlekette cafcafa, reklama, dalkavukluğa, soytarılığa, eğlenceye, boş işlere kaynak ve para bulmak kolaydır. Ama iş sanata, kültüre, estetiğe, eğitime, araştırmaya; topluma ve insanlığa katkı vermeye ya da hizmete gelince, kapılar kapanır, kaynaklar kurur. Lafta herkes sanat, kültür, tarih kimliğiyle övünür. Ama iş somut bir çalışma ya da etkinliğe gelince arkanızda neredeyse kimseyi bulamazsınız. Sanatı-kültürü sadece eğlence olarak algılayan ya da ‘sanat, kültür’ denilince, akıllarına dar kalıplara hapsolmuş ideolojik-dogmatik kalıplar gelen çapsız, ruhsuz, yoksul bir zihniyetle yol almak ne mümkün?

TUTSAKLIK VE KÖLELİK

Sanata, kültüre, eğitime, estetiğe yatırım yapmayan, gereken önemi vermeyen toplumlar, kaba, bağnaz, lümpen, kuralsız, çağdışı bir ortamın tutsağı olurlar. Kültürün, sanatın, eğitimin, estetiğin olmadığı yerde özgürlük, bağımsızlık, paylaşım, dayanışma, ahlak, vicdan, bilgi-bilim, duyarlılık, sevgi de olmaz. Yaşamımıza, toplumumuza ve dünyamıza ilişkin birçok şikayetimizin, rahatsızlığımızın, açmazımızın kaynağı budur. İçinde bulunduğumuz kabalıktan şikayetçi olmak yerine kendimize şu soruyu sormalıyız: Bu toplum ve bu ülkenin eğitim, sanat ve kültür olarak gelişmesi ve paylaşımı için ne yaptım? Yazık ki toplum olarak bu konuda almamız gereken çok yol var.


VEHAMET VE KARANLIK

Ayda ya da yılda kaç kitap okuyoruz? Yılda kaç kültürel ya da sanatsal etkinliğe katılıyoruz? En son ne zaman bir roman, bir öykü, bir şiir okuduk? En son ne zaman dostlarımızla ya da ailemizle bir türkü ya da şarkı söyledik? En son ne zaman tiyatro oyunu izledik, bir konsere ya da resim sergisine gittik? Bir ülke için en büyük karanlık; yeni kuşakların bilim, sanat ve kültürden yoksun biçimde yetişmesidir. ÇAĞRI İşte Trabzon Sanat Günleri gibi etkinlikler, farklı sanat-kültür alanlarında eserler ve sahipleriyle toplumun buluşması için fırsatlar yaratıyor. Sekiz gün sürecek koca bir program var. O programı elinize alıp dostlarınız ya da aile bireylerinizle katılacağınız bir program ya da etkinlik seçebilirsiniz. Sadece izleyici olmayalım, katılımcı da olalım.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap