SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Hüseyin Örs'ün verdiği Trabzon'da deprem riskinin araştırılması önergesi reddedildi

Hüseyin Örs'ün verdiği Trabzon'da deprem riskinin araştırılması önergesi reddedildi

04 Nisan 2023 Salı - 12:48




İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs'ün “Karadeniz bölgesinde ve Trabzon ilinde deprem riskinin araştırılması” önergesi reddedildi.





İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs'ün, “Karadeniz bölgesinde ve Trabzon ilinde deprem riskinin araştırılması” ile ilgili verdiği araştırma önergesi AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. 

TBMM'de önerge sahibi olarak konuşan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs şu ifadeleri kullandı: 

UZMANLAR UYARIYOR 

"Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından olası bir Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilmişken uzmanlar deniz tabanından geçen Karadeniz fayının da deprem riski taşıdığına dikkat çekiyorlar. Kuzey Anadolu fayına ve sahile paralel, kıyıdan 10 kilometre açıktan geçen Karadeniz fayı 1968'de 6,6 büyüklüğünde bir deprem üreterek Bartın'da can kaybına yol açmıştı. 

detail-photo-fancybox-0


GÜRCİSTAN'DAKİ DEPREMLER KARADENİZ FAYININ AKTİF OLABİLECEĞİNİN BİR GÖSTERGESİ 

2012 yılında Batum açıklarında, Trabzon fayı üzerinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının yayınladığı "Karadeniz'in Depremselliği" konulu raporda son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu illerinin açıklarında 2,5 ile 4,5 şiddeti arasında değişen depremler yaşandığı hatırlatılmıştır. Son olarak Kahramanmaraş depreminin hemen akabinde Gürcistan'da meydana gelen deprem Artvin ve Rize illerimizden de hissedilmişti. Gürcistan'daki depremler Karadeniz fayının aktif olabileceğinin bir göstergesidir. Bu nedenle Karadeniz fayı göz ardı edilmemelidir. 

TRABZON VE RİZE'DE DEPREM RİSKİ ARTTI 

1996 yılında yayınlanan deprem tehlike haritası 2019 yılında güncellenmişti. 2019 yılında yayınlanan haritada Trabzon'un deprem tehlikesinin bir önceki haritaya göre 2 kat, Rize'nin deprem tehlikesinin ise 3 kat arttığını görüyoruz. 23 yılda Trabzon ve Rize yöresinde inşa edilen yapılar bugünkü deprem yönetmeliğine göre yapılmamıştır. Dolayısıyla deprem tehlikesine açıktır. 

BİNALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ! 


Bu binalar ve yapılar eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için deprem tehlikesine karşı yeniden gözden geçirilmelidir. Trabzon ve Rize yöresinde dolgular ve kıyı üzerinde sağlıksız yapılaşmalar var. "Bölge deprem bölgesi değildir" algısı bugüne kadar sağlıksız bir yapılaşmaya neden olmuştur. Bunun düzeltilmesi lazım. 

İYİ PARTİ UYARDI! 

Kahramanmaraş depremi sonrası şehirlerimizin depreme hazır olup olmadığı, yapı stokumuzun ne durumda olduğu bölgemizde de gündeme gelmiş ve tartışmalara neden olmuştur. Mart ayı başında Trabzon'da İYİ Parti Ortahisar Belediyesi Grup Başkan Vekilimiz Sayın Derviş Köz tarafından konu belediye meclisinde gündeme getirilmiş ve alınması gereken önlemlere dikkat çekilmiştir. Yapılması gereken, konuya ciddiyetle eğilmek, hem yerelde belediyeler hem de ilgili bakanlıklar tarafından acilen tedbirler almak ve bununla ilgili düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmektir."

detail-photo-fancybox-1

 


detail-photo-fancybox-2

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap