SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Türk dünyası

Türk dünyası

21 Aralık 2015 Pazartesi - 10:40








“Türk Dünyası”, bu dönemde en fazla duyduğumuz ve anlamaya çalıştığımız kavramların başında geliyor. Oysa ki; biz genel anlamda Türk Dünyası’nı sadece Türkiye’den ibaret, komşu ülkelerde az sayıda bulunan akrabalarımızdan ve soydaşlarımızdan ibaret biliyorduk. Son zamanlarda TRT başta olmak üzere, tüm medyada bu bilincin oluşması için yoğun bir bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Üniversitelerde akademik araştırmalar ve bilimsel faaliyetlerle de (Konferans, Sempozyum, Çalıştay vb.) bu bilgi, toplumun her kesimiyle paylaşılıyor.

Özellikle Giresun Üniversitesi’nde bu anlamdaki duyarlılık en üst seviyede. Bunda aslen bir Azerbaycan Türkü ve uzmanlık alanı Tarih ve Siyaset Bilimi olan Sayın Rektör Prof. Dr. Aygün Attar’ın büyük payı var. Türk Dünyası’nın en önemli ve değerli uzmanlarından Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’nın Giresun Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olması büyük bir ayrıcalık. Konularında uzman ve duyarlı birçok akademisyenin çabalarıyla da Giresun Üniversitesi, Türk Dünyası için adeta bir bilim ve araştırma merkezi haline gelmiş durumda. Bilmediğimiz, belki de bilmemizin istenmediği bu konuda öyle çok çalışmaları, çabaları ve paylaşımları var ki; bunları öğrendikçe şaşırmamak elde değil. Tek bir örnekle bu çabanın ne kadar büyük ve anlamlı olduğunun altını çizmek istiyorum.

Giresun Üniversitesi’nde daha bir yıl önce tamamlanan yeni binaların koridor ve amfilerine Türk Dünyası’na hizmet etmiş tarihi ve önemli şahsiyetlerin ve Türk Dünyası’nın önemli şehirlerinin isimleri, cadde ve sokak isimleri olarak verilmiş ve bilinç oluşturulmaya çalışılmıştır. İçlerinde 8 Giresunlu şehidin isminin de bulunduğu Kafkas İslam Ordusu’nu bugüne kadar kaçınız duydunuz? Hakkında ne biliyorsunuz?Giresun Üniversitesi, Güre Kampüsü’nde ‘Kafkas İslam Ordusu Meydanı ve Anıtı’ var. Gidin ve Kafkas İslam Ordusu’nun ne olduğunu lütfen orada görün ve öğrenin... Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Orta Doğu’dan Orta Asya Bozkırları’na uzanan çok geniş bir coğrafyaya yayılan Türk Dünyası; sandığımızdan, bildiğimizden, hatta bizden çok daha fazla Türk ve Türklüğe sahip çıkmış/çıkabilmiş, kültürünü, tarihini, gelenek ve göreneklerini muhafaza edebilmiş, çok daha saf ve neredeyse hiç bozulmamış bir dünya. 75 milyon nüfusa sahip İran’da 40 milyon Türk’ün yaşadığını biliyor musunuz/biliyor muydunuz? Suriye’de, Irak’ta kaç milyon Türkmen var? Gürcistan ve Azerbaycan bir yana, Rusya’da milyonlarca Türk yaşıyor.

Yine Çin’de Doğu Türkistan’da kaç milyon Uygur Türkü’nün ölüm kalım mücadelesi verdiğini biliyor musunuz? Dünya tarihinin en büyük ve en önemli imparatorluklarından, 630 yıl hüküm süren bir imparatorluğun; Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçısı olarak Avrupa’da, Bosna Hersek’te, Balkanlar’da, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova’da yaşayan Türklerin varlığından kaçımız haberdarız/haberdardık. Sayın Cumhurbaşkanımız en yetkili ağızdan; “300 milyonluk Türk Dünyası’na karşı sorumlulukları olan ve bu bilinçle hareket etmek zorunda olan bir ülkeyiz” diyerek, Türk Dünyası’nın büyüklüğüne ve gücüne dikkat çekti. Yıllar önce bir yerde okumuştum.

CIA’nın raporuna göre; “Balkanlar’dan atına binen bir Türk, hiçbir dil zorluğu çekmeden Çin’e kadar gidebilir” diye. Adamlar yıllar önce Türk Dünyası’nın büyüklüğünü bir cümleyle özetlemiş. Sözlerimi; geçtiğimiz günlerde Giresun Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı alan eski bakanlarımızdan ve Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sayın Hasan Celal Güzel’in ‘Doktora Töreni’nde yaptığı konuşmasından bir tespitle bitirmek istiyorum: “Dünya tarihinin en eski ve en büyük milleti Türk Milleti’dir. Dünyanın en çok konuşulan dili de Türkçe’dir. En zengin tarih ve kültüre sahip milleti de Türk Milleti’dir. Bunları bilin ve bu bilinçle geleceğe sağlam adımlarla yürüyün.” Türk Dünyası sandığımızdan ve bildiğimizden çok daha büyük ve güçlü bir dünyaymış meğerse...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap