SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Emekliye böyle promosyon olmaz olsun!

Emekliye böyle promosyon olmaz olsun!

25 Ekim 2016 Salı - 10:00








Koca devlet, koca iktidar; koca koca bakanlar, bürokratlar, her gün koca koca puntolarla ''Emekliye müjde’’ haberleri yapan medya organları...

Üç kuruş için 11 milyon emekliyi, belki de onların kolları kanatları altında tutunmaya çalışan milyonlarca daha insanı yatırıp kaldırmaya, önce umutlandırıp sonra da aldatmaya ne hakkınız var?

Bu ne insafsızlık, bu ne vefasızlık, bu ne vicdansızlık böyle?

KAMU ÇALIŞANI ALIYOR

Maaşların özel sektörde de ödenmeye başlamasından sonra özel bankalar, bankadaki para miktarını yükseltmek için kamu kurumlarına cazip önerilerde bulundu. Hatta bir dönem bu nedenle siyasetçilerden bürokratlara kadar çok tartışmalı, bazıları rüşvet sayılabilecek mal ve para ödemeleri yapıldı. Sonra devlet bu işi resmiyete kavuşturdu.


Bugün kamu kuruluşlarında memur  ya da işçi olarak çalışanlar, hangi banka ile anlaşılmışsa, belirli oranlarda promosyon (yani hediye) alıyor. Promosyon, bankasına göre 3 yıllığına bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. ‘Pek az’ maaş alan milletvekillerimize ise 10 bin TL’ye yakın promosyon veriliyor!

EMEKLİYE UMUT TACİRLİĞİ

Çalışanlara sağlanan bu olanak, 11 milyonu aşan emekli için de bir hak. Bu hakkın sağlanması için hükümetle bankalar arasında ne zamandır görüşmeler yapılıyor. Düşük maaşlarla kıt kanaat geçinmeye çalışan emekliler de, bu görüşmelerden çıkacak sonucu merakla bekliyor.

Ne ki, görüşmeler uzadıkça uzuyor. Özel sektör bankaları, ‘karlı’ görmedikleri için emekliye promosyon vermek istemiyor. Öyle ya, büyük kısmı bin 500 TL’ye kadar maaş alan emekli kimdir ki? Düşük maaşı nedeniyle kredi bile verilmeyen zavallı emekliye, bankada çok az zaman kalacak parası için neden promosyon ödensin ki? Oysa hükümetin seçim vaadi, bir önceki bakanın, ‘’Artık karar aşamasına geldik’’ müjdesi var. Bu kadar olayın, umudun, müjdenin üzerine son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, "Hükümetin böyle bir müjde verme yetkisi yok'' diyerek, onca insanın umudunu bir  kez daha yıkıyor.

YENİ HEDEF YILBAŞI


Gelen tepkiler üzerine, kamu bankalarının yeni yılda, yıllık 150-300 TL arasında kademeli bir ödeme  yapacağı açıklanıyor. Yani aylık 12.5-25 TL arası.

Sefalet maaşlarına talim eden emeklinin umutları ve onuru üzerine sürdürülen bu tartışma, yeni müjde ve hayal kırıklıklarına, yeni aldatmalara yelken açıyor.

GÖZDEN KAÇIRILAN

Emekliyi cep harçlığı ile oyalayanlar, onların yaşamları üzerine pazarlık edenler, asıl büyük vahameti gözlerden kaçırıyor.

Gerçek şu ki; Türkiye’de emekliler, sözgelimi EURO bölgesine göre ortalama üç ya da dörtte bir emekli maaşı alıyor. Maaşlar arasında uçurum var. Büyük kesim çok düşük maaşa yaşama çabasında.


Yazık ki; bu ülkede emekli, bir yük olarak görülüyor ve aşağılanıyor.

BİR KAŞIK PEKMEZ

Emeklisini ayda 15-20 lira promosyona mahkum etmek, ağzına bir kaşık pekmez çalmak, ciddi bir devlet için utanç verici değil mi?Peki ya tek başına iktidarı belirleyebilecek bir potansiyeli bulunan emekli, neden bu aldatmaya ve sömürüye prim veriyor?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap