A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 29.08.2024

Yayın Tarihi: 29.08.2024 - 09:10
Kaynak:HABER MERKEZİ

SİYASET DAHA SICAK!

Meclis tatil ama siyaset hareketli. CHP, Meclis’i yeniden olağanüstü toplantıya çağırmaya hazırlanırken, AK Partide de karşı hamle planlıyor. DEVA Partisi ile Demokrat Parti birleşerek yeni döneme grup olarak girmeyi hedefliyor. Saadet Parti ile Gelecek Parti’nin ortak kurduğu grup ise düşme tehlikesinde. CHP’de ise büyük oranda değişmesi beklenen  tüzük kurultayı bekleniyor. CHP ikinci kez muhalefet partilerinin desteğini alarak Meclis tatildeyken Gezi Davası’nın hükümlüsü Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısına hazırlanıyor. CHP 10 Eylül’de Meclis’i yeniden olağanüstü toplantıya çağıracak. Olağanüstü toplantı için DEM, TİP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi CHP’ye desteğini sürdürürken, İYİ Parti’nin ikinci olağanüstü çağrısına sıcak bakmadığı söyleniyor.

**

BİR FABRİKA İŞTE BÖYLE KAPANDI!

Tonya ilçesinde 1968 yılında kurulan Tonya Süt Ürünleri Kooperatifi’nde üretim durdu. 55 yıldır üreticiyi destekleyen kooperatifin kapanması yöre halkını da olumsuz etkileyecek .Adım adın giden kapanma sürecinde şunlar yaşandı: “ 3 bin ortağı olan kooperatiften elde edilen ürün Türkiye’nin her tarafına  satışı vardı. Zarar şu anda 18,5 milyon lira. Ziraat Bankası’na bir 8 milyon lira borcu var. Şimdi bunu yapılandırdı en son yönetim 50 bin lira taksit ödüyordu. En son faizler yükselince ana para 50 bin lira, faizi 120 bin lira oldu. O şekilde olduğu için artık onu da ödeyemediler. Üreticinin de hakkını vermediler. Yani diyelim ki şu anda 13-14 liraya süt alıyorlar. Bu sefer üretici başladı sütün kremasını almaya yani bir şekilde zararını çıkaracak yani. Orada da artık işler dönmemeye başladı. Bir de etrafta özel işletmeler açıldı. Onlar da bu kooperatifi bitirmek için tabii ki ellerinden geleni yaptılar. Bu yönetim ve birlikte gelen ekonomik sorunlar bir kooperatif modeline son verdi. Sonra kilit vuruldu kapıya" 

**

ÇOCUKLAR OKULA AÇ GİDİYOR!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) her defasında “kaynak yok” diyerek görmezden geldiği “okullarda bir öğün ücretsiz yemek” için sendikaların, eğitimcilerin ve velilerin mücadelesi sürüyor. AK Parti eliyle yaratılan ekonomik kriz içerisinde çocukların beslenme çantası günden güne boşalırken artan yoksulluk, işsizlik ve gıda enflasyonu çocukların sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştırmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalarla yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığını tespit edildiğini anımsatan Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Eren, “Çocukların algılamalarının azaldığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları yaşadıklarını, okul devamsızlık sürelerinin uzadığını ve okul başarılarında azalma olduğunu ortaya koymaktadır. Okul yemeği programların okullaşmayı artırdığı, özellikle kız çocuklarının okullaşmasına olumlu etkisi olduğu, ani ekonomik krizlerin yarattığı şoklarda çocukları okulda tutan bir sosyal destek işlevi gördüğü ortaya konmuştur” dedi.

**

TÜRKİYE’DE KAÇ PARTİ VAR?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kayıtlarına göre, Türkiye'de 151 siyasi parti faaliyet gösteriyor. Başsavcılığın internet sitesinde yayımlanan "faaliyette olan siyasi partiler" listesine göre, Büyük Türkiye Partisi, Adalet ve Çağrı Partisi, Sosyalist İktidar Partisi ve Güçlü Anadolu Partisi 19 Ağustos'ta, Cumhuriyetçi Aydınlık Partisi ise 21 Ağustos'ta kuruldu. Bu partilerin eklenmesiyle Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi parti sayısı 151 oldu.

**

BİR BABANIN SON VEDASI!

Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, birçok aileyi maddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakıyor. Bu durumun en acı sonuçlarından biri de artan intihar vakaları. Sosyal medyada paylaşılan bir intihar mektubu, bu trajediyi bir kez daha hatırlattı. Borçlarını ödeyemeyen ve ailesine daha fazla zorluk yaşatmak istemeyen bir baba, yaşadığı çaresizliği dile getirerek intihar notu bıraktı.  Mektubunda, ailesine son kez sarıldığını ve onları çok sevdiğini belirten baba, "Bu benim son günüm. çok utanıyorum yaptıklarımdan. Ailemin, çocuğumun suratına bakamıyorum. Ailemi alıp da bir yere gezmeye gidemiyorum. Borcum çok ama ödeyemiyorum. Aileme daha fazla zor durum yaşatamam" ifadelerini kullandı.

Etiketler