SON DAKİKA



Haber > Spor > Bu manzarayı göriy musun

Bu manzarayı göriy musun

30 Haziran 2016 Perşembe - 11:30




Cumhurbaşkanı Erdoğan temel atma töreninde Trabzon’dan tüm Türkiye’ye böyle seslenmişti...





24 Kasım 2013 tarihinde Erdoğan, Akyazı dolgu alanında, Trabzon Akyazı Spor Yerleşkesi ile Trabzonspor Tesisleri'nin temel atma törenine katıldı. Törende konuşan dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Akyazı'daki tesislerin Trabzon'a, bölgeye ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulunarak, bir kamuoyu araştırması neticesinde stadın adının verileceğini söyledi. Trabzon'a çok önemli bir spor kompleksini kazandırdıklarını, yeri itibarıyla muazzam olduğunu, bir tarafında Karadeniz, bir tarafında da Karadeniz'in yeşil dağlarının bulunduğunu belirten Erdoğan, yöresel şiveyle "Bu manzarayı göriy misun" ifadesini kullandı. Erdoğan, yeni yapılacak tesislerin 795 bin metre karelik alanda kurulu olacağını ifade ederek şunları kaydetti: "İçinde stadyumu var, tüm tesisler var. Bütün antrenman alanları, tenis kortları, kapalı spor salonları vesaire. Çok istisnasi durumların dışında ben temel atmaya gitmem. Ama bugün burası benim için de çok önem arz ettiği için bu temel atma törenine katıldım. Bu stat bizim Trabzon'a sözümüzdü. Tüm zorluklara rağmen sözümüzün arkasında durduk. Bugün stadyumun temelini atıyoruz."

"40 BİN 61'İ YAPAN 41 BİN 61'İ DE YAPAR"

Hüseyin Avni Aker Stadı'nın 18 bin kişilik olduğuna dikkat çeken Erdoğan, alandaki bir vatandaşın yeni stadın 40 bin 61, ardından 41 bin 61 olmasını istemesi üzerine, "Tabii seve seve. 40 bin 61'i yapan 41 bin 61'i de yapar" karşılığını verdi. Stadın doldurulması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu stadı doldurmadıktan sonra onun anlamı var mı? Bu stadı doldurmanız lazım. Artık burası büyükşehir. Yatırımın fizible olması için buranın dolması lazım. Trabzonluların spor aşkını biliyoruz, futbol aşkını biliyoruz. Şu anda UEFA şehirleri arasında Trabzon dünyada inşallah müstesna yere sahip olacak." Temeli atılan tesis hakkında da bilgi veren Erdoğan, tesiste ihtiyaç duyulacak her türlü ünitenin olacağını söyledi. Erdoğan, Trabzon'da bu büyüklükteki tesis için yer bulmanın zor olduğunu, onun için Akyazı'da denizi doldurarak bu alanı oluşturduklarını söyledi. Erdoğan, zeminin sağlam olması için alana 3 bin beton kazık çakılacağını vurguladı. Trabzon'a yakışan ne varsa onu yaptıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "İnşallah iki yıl sonra bu statta sizlerle birlikte Trabzonumuzun maçlarını seyredeceğiz" diye konuştu.

Trabzon’a olan sevgisinin en büyük ifadesi

Gümrükçüoğlu, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın Akyazı Spor Kompleksi’nin yapılmasındaki iradesinin onun Trabzon’a olan sevgisinin en büyük ifadesi olduğunu kaydetmişti. O dönem Trabzon Belediye Başkanı şimdi ise Büyükşehir Belediye Başkanı olan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise 24 Kasım 2013 tarihindeki açılış töreninde yaptığı açıklamada, Akyazı Spor Kompleksi'nin yapımı ile birlikte bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a vaadinin gerçekleşmiş olduğunu vurguladı. Gümrükçüoğlu, “Hani ‘gerçekleşmiştir, gerçekleşecektir’ söyleminin yersizliği şu anda atılmış olan temel ve yükselmekte olan stadımızın inşaatından görülmektedir. Sayın Başbakanımız daha önce de ifade ettiğim gibi 2007’de Akyazı Spor Kompleksi’nin sadece yasal düzenlemesini yapacağını Trabzon’da vaat etmiş olmakla beraber, Trabzon’a sevgisinden, bölgeye hizmetlerinden ötürü akabinde tekrar bizzat kendisinin tensip etmesi ve talimatlandırmasıyla Trabzon Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü, TOKİ ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün protokolü çerçevesinde yine 61 proje vaadimizden biri olan büyük dev projenin gerçekleştiğini görmek bizi Trabzon halkı adına çok çok mutlu ediyor“ dedi. Gümrükçüoğlu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Akyazı Spor Kompleksi’nin yapılmasındaki iradesinin onun Trabzon’a olan sevgisinin en büyük ifadesi olduğunu kaydetti.

YIL 2013 DEV PROJE İÇİN SOMUT ADIMLAR

2006 yılının Ekim ayından bu yana geçen 7 yılda sadece alt dolgu çalışması tamamlanabilen Trabzonspor'un Akyazı Projesi hız kazandı. Trabzonspor'un eski başkanlarından Nuri Albayrak'ın 2006 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Trabzon milletvekillerine tanıtımını yaptığı Akyazı projesi, 7 yıl önce bilboardlara verilen ilanlarla kamuoyuna tanıtıldı. Daha sonra TOKİ'nin devreye girmesiyle Akyazı projesi için somut adımlar atıldı. İhale rakamlarının düşük olduğu, deniz dolgusunun tehlike oluşturacağı yönündeki söylemlere rağmen projeyi Sarıdağlar-STY-Yertaş ortaklığı 193 milyon 061 bin TL'ye aldı. Akyazı projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TOKİ ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne Akyazı projesinin hayata geçirilmesi için talimat verdi. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü de Trabzon Valiliğine bir yazı göndererek dolgu işlemlerinin başlatılması için gereken izinlerin alınmasını istedi. Ay başında Trabzon'a gelen Başbakanlık Danışmanı Mehmet Atalay ile Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan hem Trabzon Belediye Başkanı O.Fevzi Gümrükçüoğlu hem de Akyazı Belediye Başkanı ile bir görüşme yaptı. Başkan Gümrükçüoğlu, izin çıkması halinde Trabzon Belediyesi olarak taş hafriyatları dolgu malzemesi olarak Akyazı'ya dökebileceklerini söyledi.

Dolgu ve tahkimat ihalesi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Karadeniz'in doldurulmasıyla elde edilecek alana yapılacak olan Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi için dolgu ve tahkimat ihalesi sonuçlandı. TOKİ'de gerçekleştirilen ihalede, gelen teklifleri değerlendiren İhale Komisyonu, nihai kararını verdi. Komisyon, ihaleye katılan 12 firma arasında en düşük teklifi veren Öztaş İnşaat&Sistem İnşaat iş ortaklığının 36 milyon 950 bin liralık teklifini kabul etti. Proje kapsamında, 660 dönümlük deniz alanı doldurulacak ve Karadeniz'in hırçın dalgalarına dayanabilecek tahkimatlar oluşturulacak. Farklı bir şirket olarak görünmesine rağmen Öztaş-Sistem İnşaat ortaklığının Trabzonspor Kulübü eski başkanı Nuri Albayrak'ın aile şirketi Albayrak Holding'in bünyesinde olduğu ortaya çıktı. Bilindiği gibi Nuri Albayrak, başkanlığı döneminde Akyazı projesini gündeme getirmiş, bu proje çeşitli engellemelerle gerçekleşememişti.

Akyazı'da neler var?

STADYUM Toplam Koltuk Kapasitesi: 41.513 Seyirci Koltuğu Sayısı: 38.001 VIP Seyirci Koltuğu Sayısı: 2.954 Protokol Koltuğu Sayısı: 196 Loca Sayısı: 122 Saha Ölçüleri: 68 x 105 m Doğu ve Batı Tribünlerin Taç Çizgisine Uzaklığı: 8.5 m Kuzey ve Güney Tribünlerin Kale Çizgisine Uzaklığı: 10 m Merdiven Sayısı: 49 Asansör Sayısı: 15 Yürüyen Merdiven Sayısı: 2 Kapalı Otopark Kapasitesi: 438 araç Açık Otopark Kapasitesi: 1.041 araç Hakem Odası: 4 adet UEFA Gözlemci Odası: 1 adet Flash Interview: 4 adet Yönetim Odası: 3 adet Tuvalet Sayısı: 159 (40 Bayan, 18 Engelli) Restoran/Kafe: 6 adet Mutfak: 32 adet Lounge: 4 adet Büfe: 20 adet İbadethane: 4 adet İlkyardım Odası: 6 adet Toplantı Salonu: 3 adet Spor Alanı: 1 adet Ofis: 28 adet Fan Shop: 7 adet VIP Club: 2 adet Premium VIP Club: 1 adet TV Stüdyosu: 3 adet Yayın Odası: 5 adet Projede stadyum sahası dışında; 68 x 105 m ölçülerinde 2 adet çim saha 60 x 90 m ölçülerinde 5 adet halı saha mevcuttur. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap