SON DAKİKA



Haber > Spor > Trabzonspor Anayasası'nı yeniden yazmalı

Trabzonspor Anayasası'nı yeniden yazmalı

23 Aralık 2015 Çarşamba - 10:41








Trabzonspor’un başarısının, özünden geçtiğine dikkat çeken Balaban, “Usta, bir an önce bu olguyu yeniden takıma ve şehre kabullendirmeli ve Trabzonspor’u öz değerlere yöneltip, başarıyı kovalamalıdır. Trabzonspor’un kurtuluşu bu anayasadan geçer” dedi.

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) eski Başkanı Nurettin Balaban, Trabzonspor ve gündemle ilgili Karadeniz’e önemli açıklamalarda bulundu. Balaban TÜFAD bünyesinde yer aldığı 19 yıl içerisinde çok büyük katkılar yaptıklarına değinerek, “İşini iyi yapan bireyler bu şehirde her zaman dışlanmıştır. Bu, Trabzon’un doğasında var. Çünkü bu, tembel insanların işine geliyor. Trabzon’da bir yere gelen, başarılı olan insan, bir şeyler yapmaya kalkan, bu şehre kendini feda eden, üreten insanlar hep by-pass ediliyor. Ve şehir kaybediyor” dedi.

Yine de küsmediğini ve yeni projelerle geri döneceğinin sinyalini veren Balaban, “Sayın Cumhurbaşkanımıza bir daha gideceğim. Bizi Spor Bakanlığı’na ya da başka bir yere yönlendirir mi, bilemiyorum. Ama 19 yıl yürüyorsun, 19 yıl bir şeyler feda ediyorsun, maddi, manevi, kendi hayatından, ailenden fedakarlık yapıp uğraş veriyorsun, daha sonra bu çabaları elinden bir çırpıda alıveriyorlar. Ancak pes etmiş değiliz. Ben ve benim gibi düşünen arkadaşlar, dostlar, Futbol Antrenörleri Derneği’nin dışında alternatif şeyler düşünüyoruz” diye konuştu.

Onursal Başkan Yılmaz gibisi bir daha gelmez

Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın çok büyük bir değer olduğunu vurgulayan Nurettin Balaban, “Sayın Yılmaz’ın bendeki yeri çok ayrıdır. Çünkü Trabzon şehrine Trabzonspor’a çok şeyler kazandırmıştır. Mehmet Ali Yılmaz’a gereken değeri veririm. Trabzonspor Anayasası haline getiririm. Ahde vefa duygusunu hep ön planda tutar, her maça her etkinliğe davet ederim. Mevcut Kulüp Başkanı’nın davetiyle Trabzon’a Cumhurbaşkanı, Başbakan geldiği zaman ödül takdim edilecekse, ona verdirtirim. Trabzonspor’a tesis kazandırmış, Spor Bakanlığı yapmış, Futbol Federasyonu’na özerkliği getirmiş Sayın Mehmet Ali Yılmaz’ı zirvede tutacaksın. Mehmet Ali Yılmaz gibi birisi bir daha bu ülkeye gelmez. Onun değerini iyi bilmeliyiz” diye konuştu.

Mesaj net: AFFEDiLMEZ

İlk altı aylık süreç içerisinde bunu başarmıştı. Ancak daha sonra bu çizgisini kendi de bozdu. Gerek Mustafa Akçay gerekse Hami Mandıralı arkasında duramadı. Elinde yi bir potansiyel olmasına rağmen bu jenerasyonu değerlendirmedi ve aşırı oyuncu transferinden, kendi düşüncelerine tezat düştü. Ve beklenen olduğu gibi seçimi kaybetti. Bu seçimde en önemli şey Trabzon’u temsil eden herkes, ülkeye çok büyük bir mesaj verdi: “Bize yanlış yapan, bize karşı koyan, bizimle oynamaya kalkan hiçbir kimse bu camianın önünde duramaz.” “Trabzon’da inanılmaz bir seçim süreci yaşandı. Bu seçimde Celil Hekimoğlu çok uzun süre inanılmaz bir uğraş verdi ve bu çalışmaların karşılığında iyi bir oy aldı. Daha fazlasını da alabilirdi fakat sonuç olarak seçim bitti. Muharrem Usta kısa bir süre çalışmasına rağmen ipi göğüsleyen isim oldu. İbrahim Hacıosmanoğlu görevi devraldığı ilk 6 ayını ayırırsak, (çünkü bu dönem içerisinde güzel bir felsefe ile hareket etti) ‘Trabzonspor’un o şanlı tarihini yeniden yazmak için geliyoruz’ bunu söylerken de ‘öz değerlerimize döneceğiz’ demiş bunu kısa bir süre uygulamıştı.

Birleşme daha hayırlı olurdu

Muharrem Usta seçimi kazandı ama gönül isterdi ki kendi ekibi ve Celil Hekimoğlu’nun ekibinde bulunan isimlerle karma bir yönetim oluşturup, güçler birleştirilseydi. Ancak bu olmadı. Trabzon’daki bütün güçler birleşmiş olsaydı, Trabzonspor bu sıkıntıdan çok daha rahat kurtarılabilirdi. Trabzonspor’un artık çok büyük sıkıntıları var. Ve bunlar kısa sürede çözülecek cinsten değil. Büyük uğraşlar ve zaman gerektiriyor. Demem o ki; her ne kadar Usta seçimi kazandıysa da Trabzonspor’da mutlak şekilde bir birliktelik gerekiyordu. Ancak gerek seçim süreci boyunca gerekse seçimin ardından verilen birlik beraberlik mesajlar bir nebze olsun umut ışığı oldu. Şimdi Muharrem Usta’ya büyük bir sorumluluk düşüyor. Camianın da Usta’ya destek vermesi gerekiyor. Çünkü Trabzonspor’u biz ne kadar aşağı çekersek, o kadar da aşağıya ineriz. Usta zor bir yükün altına girdi, biz de bu yükün altına bir omuz atmalıyız. İnanıyorum ki Celil Hekimoğlu da böyle yapacaktır.

Bir çatı altında toplanacağız

“Futbol Antrenörler Birliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı kurup, hangi hükümet olursa olsun, Türkiye genelinde faaliyete sokmayı planlıyoruz” diyen Balaban şöyle devam etti; “Bizim 19 yılda vermiş olduğumuz mücadeleyi yarım bırakma gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bunun için gittiğimiz yoldan geri dönmeyeceğiz. Trabzon’dan yürüyüşe başladığımızda, hedefimizde İstanbul’a gitmek vardı. Yeniden yapılanma halindeyiz. Bugüne kadar iletişim kurduğumuz spor, siyaset ve bürokrasideki arkadaşlarımızı bir çatı altında toplayacağız. Önce fikir alışverişinde bulunup, daha sonra alacağımız desteklerle projelerimizi tamamlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ben bu yola baş koyarken, bugüne kadar şahsımla ilgili bir şey istemedim. Çıktığımız bu yolculukta zaman zaman engellerle karşılaştık. Yine de yılmadık, kararlı bir şekilde ilerledik. Kendi çıkarı ve itibarları için sistemi değiştirmeye çalışanlara bu fırsatı vermeyeceğiz.”

Yanal yanlış tercih

Muharrem Usta bu sezon kesinlikle Sadi hocayla devam etmelidir. Çünkü Trabzonspor’a bu saatten sonra gelecek hocanın Bordo-Mavili ekibe sahada çok büyük katkı sağlayacağına inanmıyorum. Trabzonspor’un bana göre oyuncusunu, teknik adamını seçerken; mutlak şekilde bu şehrin yapısına, dokusuna, havasına, insanların düşüncelerine, örf adetlerine uyum sağlayacak kişileri seçmesi gerekiyor. Bunun örneklerini defalarca gördük. Trabzon zor bir şehir. Yabancılar hatta Türk oyuncuların bir çoğu bu şehre uyum sağlamakta zorlanıyor. Ve bunun ceremesini Trabzonspor çekiyor. Usta’yı yakından takip ediyoruz. Herkes gibi biz de ‘neler yapacak?’ diye merak ediyoruz. Ki şuan bir yanlışa doğru gidiyor. Ersun Yanal ile ilgilendiklerini açıkladılar. TÜFAD’da başkanlık yaptığım 19 sene içerisinde gitmediğim tek antrenördür Ersun Yanal. İlk geldiğinde Ankara’daki yönetim kurulu arkadaşımla Yanal’ı ziyarete gitmiş, destek vermiştik. Bir panel organize ederek onu onurlandırmıştık. Ancak o panelde verdiği sözlerinin hiçbirinin arkasında durmadı. Giderken de camiamıza yakışmayacak laflar söyleyerek gitti. Ardından Milli takımdaki bütün Trabzonsporlu antrenörlerinin kıyımını yaptı. Halbuki Yanal, Trabzonspor sayesinde hoca olmuş, Milli Takıma gitmişti. O bunu göremedi. Demem o ki; Trabzonspor’u Trabzonlu teknik adamlar çalıştırmalı. Trabzonspor’un kurulduğu tarihten beri Samet Aybaba, Ziya Doğan ve Breams’ın dışında bir tane kupa alan var mı? Müzede bir tanesinin ismi var mı? Yok. Bütün isimlerde Trabzonlu teknik adamlar var. 3 defa şampiyonluğa yanaştık, o da Şenol Güneş’le. Dışarıdan gelen bir tane adam Trabzonspor’u şampiyon yapmadı. Muharrem Usta’nın düşüncelerine saygı duyuyorum ama Yanal ile başarının geleceğine inanmıyorum.

Tarihe bakıp örnek alınmalı

Muharrem Usta Trabzonspor Anayasası’nı yazacak. Altyapısında, 1461 Trabzon’dan,  A takımına kadar tamamiyle koordineyi sağlayacak yeni anayasa şart. Trabzonspor tarihi boyunca yaşamış olduğu başarılardaki izlemiş olduğu yolu, futbolun bugünkü yeni yapılanmasıyla ilgili karma yapıp o anayasayı yazacak. Buraya gelecek olan teknik adam o Anayasa’ya uyacak. Oyuncu seçerken,  teknik adam seçerken ve profesyonel yönetici yaparken o Anayasa’ya uyum sağlayacak. Bu anayasa’yı herkes bilecek.  

Dokuya uygun isimler bulunmalı

30 yıldır Trabzonspor’un Anayasası delindiği için bir yere gelemiyoruz. Gelme şansı da yok. Lucescu ile ya da diğerleri ile bunu yapamazsınız. Trabzonspor borç batağı içerisinde, 30 yıldır takım şampiyonluk yaşamadı. Trabzon amatör takımlar dahil, bölgedeki profesyonel takımlar dahil, bölgedeki il takımları dahil, Samsun’dan, Hopa’dan, Erzurum’a kadar kucaklarım Türkiye’yi ve dünyayı tararım. Trabzon dokusuna uygun, burada yaşayacak, bu şehri kabullenecek, taraftarın istediği koşan, forması için ağlayacak zihniyetteki oyuncuları bulacak. 24 saatini tesise ayıracak antrenör, sokakta sürekli dolanıp halkı dinleyen, kahvelerde taraftarı dinleyen bir antrenör bulacak. 

Profesyenol insanlar başa getirilmeli

Bunlar yapılırsa, gerekirse 3 yıl şampiyon olmayacak, 3 yıl sonra iddia ediyorum bundan sonraki nesil kalkar, Muharrem Usta’nın büstünü diker.  Basınıyla bir bütün olan, taraftarına doğru mesaj veren, bütçesini doğru yöneten, kendi itibarını değil, şehrin ve kulübü sevenlerin gönüllerine hitap eden, Trabzonspor’un çok kısa dönemde şampiyon olamayacağını, bunun garanti olmadığını söyleyen bir zihniyet gelecek. Bu konuda profesyonel insanları kulübün başına getirecek, kendi insanıyla, kendi özüyle bunu yapacak. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap