A+ A-
Yorum
10

Birleşmiş Milletler Günü

Yayın Tarihi: 19.10.2024 - 08:51

Birleşmiş Milletler Günü geleneksel olarak dünyada kuruluşun başarıları ve hedefleri hakkında toplantılar, tartışmalar ve sergilerle üye devletlerin resmi tatil olarak kutlamalarını da tavsiye etmiştir. 1951 yılındaki Birleşmiş Milletler Genel Merkezince Amerikan Doları cinsinden basılan ilk Birleşmiş Milletler pullarını yayınlamıştır. 24 Ekim 1945 tarihi Birleşmiş Milletler’in resmi olarak başlangıç kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.
Ülkeler Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletler arasında çıkan anlaşmazlıklar için çok çaba sarf etmiştir. Milletlerin savaşta yaşadıkları kötü günleri ve savaştan sonra tarım, endüstri ve diğer gelir getiren kaynaklarında yaşanan azalmalar açlık ve yoksullukları iyice hissettirmeye başladı. Milletler bu karmaşanın ve acı tabloların barışsal yollarla çözülmesi gerektiğine karar verdiler. Bunun sonucunda 28 Nisan 1919’da Milletler Cemiyeti’ni kurdular. Ancak bu cemiyet etkili olamadı ve İkinci Dünya Savaşı çıktı.
Bunun üzerine 26 ülke temsilcisi insanlığın yaşadığı bu acı savaşların bu yıkımlarından kurtulmak için ortak bir bildiri yayımladılar ve Birleşmiş Milletler’in yasasını hazırladılar. Amaç uluslararası güvenliği sürdürmek, ülkeler arasında iyi ilişkiler kurmak, ekonomik, sosyal, kültürel işbirliği sağlamak ve sorunların çözümünde temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinde birlikte çalışmalar yapmaktı. Birleşmiş Milletler’in şu anda en son katılan Güney Sudan ile birlikte 193 üye devleti olup hepsi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun üyesidir.
Son günlerde İsrail’in Orta Doğu’daki katliamını hiçbir güç durduramıyor.
Hatta Birleşmiş Milletler güçlerine dahi saldırıyorlar.
Bu son olaylar Birleşmiş Milletler’in pek yaptırım gücü kalmadığını göstermektedir.
İyi hafta sonları...