A+ A-
Yorum
10

Öğretmenler Günü

Yayın Tarihi: 23.11.2024 - 08:56

Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü ülkemizde 1981’den beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Öğretmen, işini kendisine görev olarak edinen kişiye denir. Öğretmenlik herkesin yapabileceği diğer mesleklerden çok farklı farklıdır. Çünkü bu meslek için muhakkak öğretmen yetiştiren bir okuldan mezun olması gerekir. Eskiden öğretmene “muallim”, öğretmen yetiştiren okullara da “muallim mektebi” denirdi.
Cumhuriyetin ilanıyla eğitime verilen önem artmıştır. Yurt genelinde yeni okullar açılmıştır. Atatürk’ün 1928 yılında yaptığı Harf Devrimi ile Latin alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde okuma yazma öğrenenlerin sayısı oldukça artmış, okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma yazma öğrenmek amacıyla millet mektepleri açılmıştır.
Atatürk bu yeni alfabeyi öğretmek için bizzat kara tahta başına geçmiş ve yeni Türk harflerini halka tanıtmaya başlamıştır.
Bakanlar Kurulu kararı ile Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği ünvanının verilmesi de bu dönemdedir. 24 Kasım’ın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.
Kurtuluş Savaşı yıllarında öğretmenlerin özverili bir şekilde çalıştığını gören Atatürk yeni Türkiye’nin kurulmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancını taşıyordu.
Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmemiz için eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyordu. Atatürk öğretmenlere verdiği değeri öğretmenlere karşı saygısını “Ulusları kurtaracak olan öğretmenlerdir” sözüyle belirtmiştir.
Her yıl Öğretmenler Günü’nde öğretmenin toplum içindeki yerine ve görevine dikkat çekilir. Genç nesillerin yetişmesinde öğretmenlerin katkıları dile getirilir. Eğitim öğretime hizmet etmiş kişiler anılır.
Ancak elinde öğretmen diploması bulunan binlerce atanamamış öğretmenler meslekleri dışındaki işlerde çalışmaktadırlar. Yine de her yıl bütün branşlarda öğretmen yetiştirilmeye devam edilmektedir.
İyi hafta sonları...