SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir kap su koyun
14.06.2024

Türkiye genelinde kavurucu sıcak dalgası hakim. Yılın en sıcak dönemlerinden birini yaşıyoruz. Karadeniz’de, Trabzon’da bu etki nem ile birlikte, verilen termometre sıcaklık değerlerinin neredeyse iki katı hissediliyor. İnsanlar sıcaktan ziyade nemin boğucu etkisini hissediyor.

Bu kavurucu sıcaklarda yaz boyunca; can dostlarını unutmayın. Sokak hayvanları ve kuşlar için mutlaka; pencerelere, kapınızın önüne, bahçelere, sokaklara “bir kap su koyun.” O dilsiz varlıkları merhamet edin, susuzluktan ölmesinler.

Yüce Allah; “Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklar.” buyurmuştur. Peygamberimiz Hz.Muhammed (SAV): “Merhamet edene Allah da merhamet eder. Yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsinler.” sözleriyle hayvan sevgisinin önemine vurgu yapmıştır.

Vatandaşların bu dönemde sıcaklara dikkat etmesi gerekiyor. Dışarı çıkıldığında vücudun doğrudan ve dolaylı güneş ışınından korunması gerekiyor. Bol sıvı tüketiminin önemli olduğu, 11-16 arası özellikle kronik rahatsızlığı olanların dışarı çıkmaması gerektiği belirtiliyor.

Aşırı sıcaklarla birlikte, suların buharlaşması daha da arttı ve su tasarrufunun ne kadar önemli olduğu, her yaz olduğu gibi bir kez daha ülke gündemimize oturacak. Kullanılabilir suların gereksiz tüketiminden herkes kaçınmalıdır.

Sonuç olarak; küresel ısınma her geçen gün etkisini göstermeye devam ediyor. Çok verimli topraklarımızı tekrar tarım ile buluşturmak gerekiyor. Tarım arazilerinin betonlaşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Yaylaların yabancılara satışının önemlisi gerekiyor. Daha fazla ağaçlandırma çalışmalarının yapılması gerekiyor. Şehirden köylere geri dönüşün sağlanması gerekiyor.

Yeryüzündeki iklim değişikliğine istinaden; ani fırtınaların, sellerin olduğu, daha rüzgârlı, daha yağışlı, daha sıcak bir dünyada yaşayacağız. Henüz yol yakınken, ülke olarak hepimizin, Küresel ısınma ve çölleşmeden korunmak için, bolluk bereket için, çevreyi koruma bilinci ile; sularımızın, ormanlarımızın, tarım arazilerimizin koruması için gerekli proje ve çalışmaları yapması gerekiyor;

Sıcaklar sizi rahatsız ediyorsa, bir ağaç dikin.

Yağmurlar sizi korkutuyorsa, bir ağaç dikin.

Meyve seviyorsanız, bir ağaç dikin.

Kuşları seviyorsanız, bir ağaç dikin.

Ciğerlerinizi seviyorsanız, bir ağaç dikin.

Yaşamı seviyorsanız, bir ağaç dikin.

Doğayı ve hayvanları koruyun.

Böylece, gelecek nesillere yaşanabilir güzel bir dünya bırakın.

Haftanın Sözü: Hayatta her şey olabilirsin. Ama önemli olan hayatın içinde “İNSAN” olabilmektir. / Şems-i Tebrizi

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap