SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındık rekoltesi ne olacak?
7.07.2020

Ben ne kadar olacağını (bundan sonra bir afat yaşanmaz ise) aşağı yukarı biliyorum.

Ama; ne ilginçtir ki her kesimden, herkesin bildiği gerçeği 5-10 gün sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyonların kararı olarak zaten öğreneceğiz.

Öğrenmeden önce, hani “insanın hası kendini sıygaya çekmesini bilen, becerebilendir” denir ya! O hesaptan, anlayana sivrisinek saz diyerek iki küçük hatırlamayı, “10 gün sonra yeniden konuşuruz” diyerek kayıt altına alacağım.

Birincisi; 2019 Türkiye rekoltesine TÜİK 715 bin ton dediğinde, kıyameti koparak 650 bin tona inenler, son ihracat ve iç satım rakamlarının da belli olması ile rekoltenin 800 binlere dayanması ile bakalım aynanın karşısına geçecekler mi?

İkincisi, 2020 fındık rekoltesi için INC’nin yaptığı 620, TÜİK’in yaptığı 600 bin tonluk tahmine bile, sırf demeç vermek olsun diye lâf çakanlar hiç geriye dönüp gerçeği görerek ağızlarını açmayı deneyecekler mi?

Üçüncüsü, rekolte konusunda kimlerin, hangi kuruluşların öncesinde ne kadar tahmin yaptıkları, sonrasında ise ticaret ile ne kadar gerçekleşme yaşandığı devletin hanesinde resmi rakamlarla kayıtlıdır. Peki işi gücü bahçelerde üretimi, üreterek de kazancı arttırması gerekenlerin başında gelenler neden hiç bu rakamlara bakıp da kendilerini sıygaya çekmezler?

Gerçi gerek yok! Onlar çekseler de, çekmeseler de, son 10 yılda kim ne demiş? Gerçek ne çıkmış biz kamu adına adresleri ile sizlere sunacağız. Hele şu herkesin bildiği, ama yine de geçmişi yanılgılarla dolu olsa da, “ille de devlet olsun” diyenlerin beklediği 2020 fındık rekoltesi tahmini bir açıklansın bakalım!

GEÇENDEN 5, GEÇMEYENDEN 10!

Her ne kadar Deli Dumrul’un “Geçenden 5, geçmeyenden döve döve 10 akçe” hikayesi bir tiyatro oyunu olsa da, Türkiye’de de bugün durum pek farklı değil!

İşte döviz garantili havalimanları, hastaneler, yollar ve köprüler!

Belirli bir kotaya kadar garanti verilerek inşa ettirilenler.

Onun içindir ki, köprüden geçen araçlardan 5 lira alınacak. Ama kota dolmayınca herkesin vergileri ile dolan devlet hazinesinden 10 lira daha verilerek bu tamamlanacak. Yani geçenden de alınacak, geçmeyenden de!

Bu mantıkla da devlet hakiki manada kalkınacak! Öyle mi?

CASUSLUK DA DEĞİŞTİ!

Evvelden gizli saklı olurdu, bilinmez idi, zor bulunur idi!

Şimdilerde, açık açık yapılır, yakalanır oldu!

Anlayacağınız casusluğun da tarifi değişti! Gizli saklı bir tarafı kalmadı!

Öyle ki, gazeteye yazılır, ekrana da söylenir olduğuna göre!

Anlatmak istediğim odur ki, bu işin de gizli saklı bir tarafı kalmadı!

Bari Türk Dil Kurumu’na havale edilip, adı da tarif de değiştirilsin!

ÇÖZÜM MÜ?

Ya yapanlara; “aklını ve iradeni kullanarak hesabını sorarsın!”

Ya yapanları; “Allah ıslah eylesin” diyerek İlahiye havale edersin!”

Ya da; rahmetli Süleyman Demirel gibi; “Dün dündür, bugün bugün” diyerek geçiştirirsin!

Yahut da; “şeytanın kapından içeriye sessizce girmesine seyirci kalırsın!”

İşte o zaman sakın bekleme ki; “Şeytan bitirmeyi beklediğin işi hallettiğinde yine sessizce çekip gitsin!”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap