SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnanan kazanıyor
30.06.2023

1944 Doğumlu olan namıdier Galatasaraylı Aydın Güleç olarak anılan Trabzon’un çocuğu Pazarkapı Mahallesinde Dünya’ya geldi. Yenicuma Mahallesinde büyüyen Güleç, Trabzon’un toprak sahalarında oynayarak küçük yaşta gurbet ellere giderek futbolu meslek edinmiştir. Fizik gücü yüksek çabuk ve sert oyunuyla rakibini yıldıran ekarte eden sağlam yapısıyla oynadığı takımlarda başarılı olunca Türkiye’nin büyük takımlarından Galatasaray’a transfer olmuştu. Aydın Güleç’in futbolculuk zamanında malzeme ve sahalar futbola yeni yeni hizmet vermeye başlamıştı. Mesela bazı hocalar Brezilya’da olduğu gibi kumda idman yaptırıp sonra toprak sahada idmanlara devam ederdi. Kumda çalışma sistemi oyuncuların baldırlarını ve adalelerini güçlendirirdi. Bu oyuncuları tekmeyle yıkamazdınız. Sahil yolu yapılınca mevcut futbol sahaları yok edildi. Trabzon Lisesi Bahçesi, Gülbahar Hatun Park içi sahası buradan Beşiktaş’a transfer olan gol kralı Rahmetli Sinan Alaybeyoğlu, Cumhuriyet İlkokul Bahçesi Ziya Bey sahası eski tabiriyle Avni Aker Stat yanı, Kavak Meydan muhiti dedikleri mahalle Brezilya gibi futbolcu fabrikasıydı. Yetkililer birer birer bu yeşeren fabrikaları yıkınca eskisi gibi sporcu yetişmiyor. Semt sahaları dışında açık spor alanları yapılmalı spordan anlayan yöneticiler seçilmeli mevcut olan spor alanları da korunmalıdır. Yavuz Selim’in ne suçu vardı yıktılar. 19 Mayıs Spor Salonu yine suçsuz yere yıktılar. Arafil boyunda Maşatlık sahası yine öyle. Boztepe spor alanı bildiğiniz gibi.


Oynanacak saha değil bahçe bile bırakmadınız.  Unutmadan söyleyeyim çam ağaçları arasında Nemlioğlu Bahçesi Tekke Mahalle sahası Necmi Perekli ve Burhan Çetinkaya’nın yetiştirdiği isimlerdi.  Yine Ganita Mahallesi Öğretmen okul bahçesinde Köksal ve Tuncay Mesci kardeşler, Artis Köksal bu sahalarda yetişmiştir. Faroz ve Sotka mahallesinden Şenol Güneş, Ali Kemal Denizci, Turgay Semercioğlu, Serdar Bali, Necati Çağlayan, Harun Kılman, Hacem Ergin, Akrep Celal, Özkan Sümer Ahmet Suat Özyazıcı ismini sayamadığımız nice isimler Trabzon’un toprak sahalarında oynayarak ünlü olmuştular. Bunların arasında küçük yaşta Trabzon Yıldızspor’da (Yeşilspor) Lisans çıkartan sırasıyla Trabzon Yolspor, Rize Güneşspor, Tekrar Trabzon Yolspor’a dönen Ankara PTT’ye transfer oldu ondan sonra Galatasaraylı olan Aydın Güleç oynadığı oyunla  futbolunu zirveye çıkartarak Brian Birch devrinde Galatasaray’ın 3 yıl üst üste şampiyon olduğu 1968-69-70 yıllarında takımın değişmez sol beki oldu. Sert futbolu kuvvetli yapısıyla rakiplerinin çekindiği hırçın sevimli futbolcusuydu.


Trabzon doğumlu Pazarkapı Mahalleli sonradan Yenicuma mahallesine taşınan milli bek oyuncu Trabzon’un yetiştirdiği iz bırakan değerlerindendir. Uzun yıllar meslek icabı gurbet ellerde kalan ünlü oyuncu bayram nedeniyle geldiği memleketinde eski dost ve arkadaşları otel lobisinde büyük ilgiyle karşılandı. Bu buluşma Trabzonspor sohbetini daha da alevlendirdi. Trabzonspor’un geleceğini ve alt yapıda ne yapılmalı gibi düşünceler konuşuldu. Genelde sporun konuşulduğu eski Trabzon’un sohbeti yapıldı. Ünlü oyuncuya Trabzonspor’un geleceğini sorunca kaçamak bir cevap aldık. Takımlar bazen kısır döngüye düşer. Sonra yine yükselişe çıkarlar. Yeniden şahlanır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap